Quantcast
Channel: Melania Marin – Astrele
Viewing all 48 articles
Browse latest View live

Astro-profile: Criminalii – oameni neobisnuiti

$
0
0

Autor: Melania Marin
(Articol extras din conferinta sustinuta la Congresul AAR 2010)

Astro-profile: criminali

Astro-profile: criminali

Cum am ajuns sa fac munca de cercetare

Este o zi frumoasa de toamna. Un pic cam rece, dar lumina auriu-ruginie indulceste senzatia de frig pe care o simti cand iesi sa te plimbi un pic prin parc. Cine n-a sorbit cu toata inima, spectacolul neasemuit al naturii in zilele senine de octombrie? O cascada de culori, de la verdele inca crud, galbenul dulce ca mierea, pana la ruginiul aproape rosu, ca de foc, al frunzelor si al apusului… Cand se insereaza, in octombrie, soarele si frunzele vestede, uscate, par a fi cuprinse intr-un foc mocnit. Aerul e rece, dar natura parca arde… E rece, sau arde? E vie sau e pe cale sa inghete, sa se stinga?

Ca astrolog, am vazut in aceasta etalare a perfectiunii naturii insasi trecerea Soarelui de la semnul indragostit de frumusete al Balantei, la zvarcolirea incrancenata si tacuta  a Scorpionului. In unele carti, am citit ca cele mai potrivite culori pentru nativul Scorpion sunt rosu si negru. Adica cea mai energizanta si dinamica, alaturi de cea mai lipsita de viata non-culoare. Adica viata si non-viata….

Ma gandesc ca tot ceea ce exista pe lumea asta are un sens. Nu cunosc sensul tuturor lucrurilor, evident. Dar ma gandesc ca asa cum iubim lucrurile bune si frumoase, si facem din frumusete un ideal de viata, n-ar strica sa avem curiozitatea si curajul de a explora domeniile care ne starnesc teama, ori repulsia. Poate ar merita sa facem acest gest (asemeni Scorpionului) pentru a intelege ce se intampla sau pentru a ne testa propriile limite sau pentru a cauta explicatii ori solutii pentru problemele cele mai grele.

Asa cum exista viata, exista si moarte. Asa cum exista pace, cinste, fericire, la fel exista cruzime, durere, crima. E greu de acceptat, dar aceasta realitate (inca) face parte din existenta omenirii.

Intr-un alt context, dar urmand aceeasi idee, spuneam ca mi-a atras atentia expresia folosita in buletinele de stiri “victima a fost ucisa cu sange rece”. Si m-am intrebat in prima clipa: criminalul era vreo broscuta, vreun aligator sau gandac de bucatarie?

Astro-logic vorbind, este un pleonasm – sangele e cald si guvernat de Marte, planeta infocata, iar calitatea de “rece” revine lui Saturn. Alaturarea neobisnuita a celor doi termeni ma duce cu gandul la Uranus. Si tentatia de a cerceta un fenomen dezagreabil, dar inerent, o pun pe seama lui Lilith. Cam asa am vazut eu “ecuatia criminalitatii”.

Metode de cercetare in Astrologia criminalitatii

1) Urmand tehnica obisnuita a unei cercetari, am formulat intai ipoteza:
“Presupunem ca Marte, Saturn, Uranus si Lilith sunt implicate si activate intr-un fel anume in hartile persoanelor care au o predispozitie crescuta catre comportament criminal”.
2) Apoi am stabilit un esantion reprezentativ, constituit din 100 de harti de criminali celebri, selectate dintre cele peste 1900  aflate in AstroDataBank.
3) Am elaborat instrumentele de cercetare, si anume intocmirea unui tabel cu rubrici si coloane in care am notat pozitia planetelor sus amintite, a Ascendentului, guvernatorului Ascendentului si guvernatorului nativitatii si a relatiilor dintre ele.
4) Am evaluat rezultatele
5) Am tras concluziile.

Observatii:
*Din lipsa de spatiu, ma voi rezuma la comentarii doar asupra situatiilor catre atrag in mod  deosebit atentia.
**Datorita diferentelor de opinii privind sistemul de domificare, am omis intentionat interpretarea pozitiei planetelor in case.

S-a scris foarte mult in literatura astrologica despre aceasta categorie socio-umana si comportamentala. De aceea, voi incerca sa prezint aici opiniile si observatiile proprii, cu mentiunea ca acest subiect este mult prea vast pentru a putea fi rezumat intr-un spatiu restrans.

Deci:
Cum credeti dumneavoastra ca arata un criminal? Cam la ce va ganditi cand auziti acest cuvant? Si, daca studiati astrologia, la ce semn/ semne zodiacale sunteti tentati sa va ganditi?

Sa incepem cu inceputul.
Calculele statistice au relevat ca in hartile criminalilor semnul Ascendent se situeaza dupa cum urmeaza:
Balanta – 16%
Scorpion – 14%
Leu – 10%
Rac – 9%
Taur, Fecioara, Sagetator – 8%
Gemeni – 7%
Capricorn – 6%
Berbec, Varsator – 5%
Pesti – 4%

Ascendentul in Balanta conduce catre concluzia ca persoanele respective cauta de cele mai multe ori pacea si echilibrul, fara a-l gasi insa. Dezechilibrul lor interior se manifesta prin actele de violenta la care recurg.

In cazul Ascendentului Scorpion este vorba despre o “escaladare” a dezechilibrului, o intensificare a sa pana la cota maxima admisibila, dincolo de care are loc o “eruptie vulcanica” a frustrarilor.

In cazul Ascendentului Leu, sunt implicate natura “animalica” si dorinta de a detine suprematia asupra victimei.
Ascendentul in Rac l-am regasit in cazul violatorilor de copii.

Cumuland procentele in functie de planetele guvernatoare, obtinem din nou suprematia lui Venus:
Ascendent venusian  – 24% fata de Ascendentul Saturnian – 11%
Aceasta releva criminalitatea ca avand drept suport o conditie fizica robusta si dependenta intr-o mare masura de placeri sau nevoi fizice. Intr-o alta ordine de idei, aspectul atragator (venusian) al criminalilor induce in eroare victimele, favorizand faptele ulterioare.

Pozitia guvernatorului Ascendentului in semne :
Leu – 13%
Gemeni – 12%
Capricorn – 11%
Fecioara, Scorpion -10%
Taur, Rac, Balanta – 8%
Sagetator – 6%
Berbec, Varsator – 5%
Pesti – 4%

Am putea rezuma astfel: in cazul acestor nativi, predomina instinctul si dorinta de dominare, ratiunea excesiva, uscaciunea emotionala.

Dupa pozitia Soarelui in semnele zodiacale, rezultatele sunt urmatoarele:
Taur, Gemeni – 12%
Balanta -10%
Leu,Fecioara,Scorpion – 9%
Sagetator, Capricorn – 8%
Rac,Pesti – 7%
Berbec – 5%
Varsator – 4%

Observam ca Soarele plasat in semne guvernate de Venus si Mercur confera personalitatii o mai mare inclinare catre acte reprobabile . Pe de o parte, poate fi vorba despre un autocontrol scazut – judecad dupa faptul ca cele mai multe (36) se afla in semne mutabile (duble), dar si despre tipare de conduita ce nu pot fi depasite (34 in semne fixe). Pe de alta parte, predominanta semnelor de pamant (29) arata natura grosiera, care cauta satisfactie in planul material, concret.

In stransa legatura cu Soarele, si coordonand subtil dar sigur actiunile acestuia, este guvernatorul nativitatii, pozitionat in :
Leu – 17%
Gemeni – 16%
Taur, Fecioara – 11%
Scorpion – 10%
Berbec, Balanta – 8%
Pesti – 6%
Sagetator – 5%
Rac, Varsator – 4%
Capricorn – 3%

Ce putem deduce? Ca atunci cand guvernatorul nativitatii (care nativitate e desemnata de Soare) se afla in domiciliul Soarelui, puterea acestuia este mult sporita. Un lucru similar se petrece in cazul in care guvernatorul nativitatii se afla in semne mercuriene – se spune despre Mercur ca este “locotenentul” Soarelui. Aceasta teorie este sustinuta de prezenta scazuta a guvernatorului natal in semnele ne-propice Soarelui – Rac (domiciliul Lunii) sau in semne “de iarna”: Varsator (exilul Soarelui) si Capricorn(domiciliul lui Saturn).

Plasamentul Lunii, indicatorul emotiilor si al subconstientului, este deosebit de important in studiul acesta.
Leu – 13%
Balanta, Sagetator – 10%
Berbec, Taur, Pesti – 9%
Capricorn – 8%
Varsator, Scorpion – 7% (*)
Gemeni, Rac, Fecioara – 6%

Se pare ca  exista o “inflamare” (32 in semne de foc) a tendintelor si cerintelor subconstientului, care se cer exprimate in forta.

Aici, Luna plasata cel mai slab in semnele rationale (Varsator, Gemeni, Fecioara) indica detasare, raceala sufleteasca, neimplicare, aplatizarea emotiilor. Este interesanta pozitia sa in Rac, in procent scazut (aici este cazul criminalilor care comit acte bazate pe frustrari anterioare, acumulate si sedimentate) si cea a Lunii in Scorpion care, (*) in mai mult de jumatate din situatii am regasit-o in harti de mafioti. Scopurile cu totul ascunse si complicate ale acelor crime sunt reflectate de aceasta pozitionare. De altfel, in hartile crimelor sau actelor infractionale care au o miza financiara deosebita, apare obligatoriu un marcaj de Scorpion.

Procentul destul de ridicat al Lunii in Balanta ne atrage din nou atentia asupra semnelor venusiene, a cautarii (nereusite – in aceste cazuri) echilibrului.

Foarte frecvent, dar nu obligatoriu, copilaria acestor nativi este foarte zbuciumata, lipseste siguranta unui camin. Mediul familial, relatiile cu si dintre parinti sunt foarte afectate, asa incat pozitia Lunii si aspectele sale disonante evidentiaza factorii predispozanti emotionali dar si conjuncturali, ai infractionalitatii .

O planeta a carei influenta ne atrage in mod special atentia in acest studiu, este bineinteles, Marte, cu conotatia sa negativa de indicator al violentei, agresivitatii, distrugerii.
Marte se prezinta asa:
Leu – 16%
Taur – 12%
Fecioara -11%
Sagetator – 10%
Gemeni – 9%
Balanta, Pesti – 8%
Varsator – 7%
Berbec,Capricorn – 6%
Scorpion – 4% (*)
Rac – 3%

S-ar putea spune ca persoanele care au Marte in semnul Leului sunt mai inclinate catre violenta datorita surplusului de energie. Procentul ridicat al pozitiei in Taur sugereaza motivatia frecventa a crimelor, obtinerea satisfactiilor senzuale ori sexuale.

Pozitia in semn a lui Marte este un bun indiciu legat de modul cum se savarseste crima si care zone anatomice ale victimei sunt vizate mai frecvent.

Procentul mic al prezentei in Rac lasa de inteles mai degraba lipsa curajului. Iar cel surprinzator de mic al lui Marte in Scorpion, cu mentiunea ca jumatate din cazuri se intalnesc la membrii Mafiei, indica de data aceasta abilitatea cu care posesorii acestei pozitii planetare stiu sa isi stearga urmele. Printre acestia se numara cei care sunt implicati in crime cu autori ramasi neidentificati .

Fiind vorba despre suferinta, obsesii, lucruri urate si in general tenebroase, am studiat pozitia lui Lilith:
Gemeni – 12%
Leu, Pesti -11 %
Berbec, Rac, Varsator – 10%
Sagetator, Capricorn – 8%
Balanta – 7%
Scorpion – 5%
Taur, Fecioara – 4%

Procentele mai ridicate ale semnelor guvernate de Mercur, Soare si Jupiter arata afectarea (intunecarea) mintii, a judecatii si a constiintei.

Prezenta lui Lilith in Varsator mi-a atras atentia in mod deosebit – nativii acestia avand capacitatea de a se detasa brusc si total de sentimente si emotii, uneori prin mare contrast cu atitudinea pe care o afiseaza in mod obisnuit. Ei dispretuiesc aceste trairi afective atat in ceea ce ii priveste, cat si in cazul celorlalti.

Inca o data, Scorpionul se afla pe un loc codas, si voi specifica aici, situatiile in care am gasit-o pe Lilith in acest semn : 1 caz de criminal in serie, 1 caz de frauda financiara  de proportii, 1 caz de apartenenta la Mafia si 2 cazuri in care s-a deschis focul asupra unor grupuri mari de persoane.

Cred ca este interesant de mentionat procentajul planetelor personale aflate in mers retrograd, acestea indicand diverse blocaje.
Marte  – 5%, Venus – 6%, Mercur – 15 %.
Procentul ridicat pentru Mercur arata, asa cum spunea cineva, ca “astia nu gandesc”. Cu siguranta  gandesc, dar gandesc “in reluare” , dupa scheme prestabilite , si/ sau in dezacord cu realitatea.

Desigur ca o personalitate cu tendinte criminale este o personalitate dizarmonica; avem de-a face cu persoane care prezinta o destructurare psihica si il vom regasi in aceste harti pe Mercur implicat in relatii dizarmonice cu Marte, Saturn, Uranus, Neptun, Lilith si, de asemenea, cuadratura ori opozitia Luna – Mercur.

Dar obiectul studiului este doar predispozitia catre criminalitate, fara sa aprofundam deocamdata prezenta ori absenta discernamantului. Cel putin la nivel formal, toti criminalii sunt considerati “nebuni” – dar nu toti nebunii sunt criminali.

Am luat in considerare pozitiile planetelor Venus, Jupiter si Neptun, doar in ipostaza de guvernatori al Ascendentului sau al nativitatii, deoarece scopul studiului a fost acela de a reliefa implicarea “maleficilor” si proportia acestor implicari.

Repartitia lui Saturn :
Sagetator – 13%
Taur – 12%
Fecioara, Balanta – 10%
Gemeni, Leu, Capricorn – 9%
Varsator – 7%
Scorpion, Pesti – 6%
Berbec – 5%
Rac – 4%

In cazul acesta, semnificatorul rezervei si al cumpatarii se declara “invins” in semne ale placerilor lumesti (Sagetator, Taur, Balanta, Leu), sau excesiv de lucid, rigid ori pretentios ( Fecioara, Gemeni, Capricorn).

Cel mai interesant bilant il reprezinta pozitionarea lui Uranus:
Gemeni – 22%
Rac – 18%
Taur -10
Leu, Fecioara, Berbec – 9%
Balanta – 8%
Sagetator, Capricorn – 5%
Scorpion, – 3%
Varsator – 2%
Pesti – 0%

Ajunsa in acest punct, am inteles ca am omis un factor foarte important atunci cand am inceput aceasta evaluare. Baza de date de care dispuneam continea informatii despre persoane inregistrate ca criminali, intr-un anumit interval de timp. Daca ne gandim la evidentele tinute in arhiva politiei, de exemplu, ne putem baza pe acuratetea acestora abia de prin anii ’30 -‘40.

Deoarece in perioada (aproximativ) 1928-1975 Uranus a tranzitat primele 7 semne ale zodiacului, iar cei inregistrati faceau parte cu precadere dintre cei nascuti in acea perioada si care ajunsi la maturitate au comis faptele incriminatorii aproximativ 20 de ani mai tarziu, statistica privind pozitionarea lui Uranus in semne mi s-a parut irelevanta.

Concluzie:
Planetele aspectate nefavorabil de Uranus, predispun la “scurt-circuit”
•    Acest lucru, in astrologie, are frecvent semnificatia de incetare a scanteii vietii.
•    Peste 20 de ani astrologii vor considera ca cei mai predispusi nativi catre crima sunt nativii tuturor zodiilor – deoarece, intre timp Uranus a strabatut tot Zodiacul si si-a lasat amprenta asupra tuturor zodiilor
•     toate persoanele in harta carora Uranus face un aspect disonant cu Soarele, Luna, Marte, Ascendent, guvernatorul Ascendentului, guvernatorul nativitatii, sunt mai expuse acestui risc.

Si inca ceva era important. Privind hartile in ansamblu si studiind configuratiile lor, am inteles ca, mai presus de situarea planetelor in anumite semne, era relatia dintre acestea. Asa incat:
-    In 30% din cazuri am gasit Soarele in aspect tensionat cu Marte – prin acesta inteleg conjunctia, cuadratura si opozitia – dintre care jumatate erau conjunctii!
-    In 22% din cazuri Soarele se afla in aspect tensionat cu Saturn.
-    In 27% Soarele se afla in aspect tensionat cu Uranus (jumatate dintre acestea fiind conjunctia Soare-Uranus).

De asemenea, afectarea Lunii de catre aceleasi 3 planete si aceleasi configuratii, cu o valoare mai mare a relatiei Luna-Saturn.

Guvernatorul nativitatii in aceleasi aspecte dizarmonice cu cele 3, cu un maxim al relatiei cu Marte.
Idem si foarte important, pentru guvernatorul Ascendentului.

Lilith joaca un rol hotarator, atunci cand este implicata in conjunctie, cuadratura sau opozitie cu oricare dintre planetele luate in discutie aici. Si, suplimentar, am analizat axa Nodurilor, la care initial nu ma gandisem, dar pe care am gasit-o implicata aproape negresit in aceste harti, prin conjunctia uneia dintre maleficele mentionate, cu unul dintre Noduri si, alteori, in cuadratura cu axa Nodurilor.

O observatie aparte o reprezinta plasarea in acelasi semn a doua sau mai multe planete ori elemente karmice, fara ca acestea sa respecte orbul indeobste admis. Spre exemplu, situarea in acelasi semn, indiferent de distanta sau de prezenta altor planete, a Soarelui si a lui Saturn, functioneaza ca o conjunctie. Si lucrul acesta se intampla deoarece ele vibreaza in acelasi mod. Frecvent, plasarea in semne opuse ori semne perpendiculare, de asemenea fara sa fie respectat orbul, functioneaza ca si opozitie ori cuadratura.

In vechime, astrologii aveau la dispozitie pentru analiza unei harti doar 7 planete. In prezent beneficiem de instrumente suplimentare. Uranus se dovedeste a fi foarte periculos atunci cand influenta sa este insuficient cunoscuta si constientizata. Neptun, in cazul analizei de fata, “tulbura apele si mintile”, iar Pluton, desi este deseori implicat, adanceste tensiunile ori le duce la extrem si este mai degraba un nelipsit “potentator de aroma” decat un factor raspunzator de actul in sine.

Aplicatii
In conferinta pe care am sustinut-o la Congresul AAR, am prezentat o serie de exemple impartite pe categorii:

- Criminali “banali”:
David Carpenter -  http://www.astro.com/astro-databank/Carpenter%2C_David
Arthur Shawcross – (prezentat mai jos)
- Nazisti :
Josef Mengele – http://www.astro.com/astro-databank/Mengele%2C_Josef
- Spioni si teroristi :
George Blake – http://www.astro.com/astro-databank/Blake%2C_George
Carlos The Jackal -   http://www.astro.com/astro-databank/Carlos_the_Jackal
- Fraude financiare :
Martin Frankel – http://www.astro.com/astro-databank/Frankel%2C_Martin
- Serial killers:
Nathaniel Bar-Jonah – http://www.astro.com/astro-databank/Bar-Jonah%2C_Nathaniel
Dean Arnold Corll – http://www.astro.com/astro-databank/Corll%2C_Dean_Arnold
Jeffrey Dahmer -  http://www.astro.com/astro-databank/Dahmer%2C_Jeffrey
Cupluri : Ian Stewart Brady si Myra Hindley -
http://www.astro.com/astro-databank/Brady%2C_Ian_Stewart
http://www.astro.com/astro-databank/Hindley%2C_Myra
- Celebritati criminale :
Charles Manson – http://www.astro.com/astro-databank/Manson%2C_Charles
Ivan cel Groaznic – (prezentat mai jos)
- Necrofilia :
( Am studiat doua cazuri deosebite, dar datorita spatiului restrans si complexitatii acestor exemple, le-am pastrat in arhiva personala.)
- Femei ucigase:
Carill Ann Fugate – http://www.astro.com/astro-databank/Fugate%2C_Caril_Ann
Leonarda Cianciulli – (prezentata mai jos)
Susan Atkins – http://www.astro.com/astro-databank/Atkins%2C_Susan
- Violatori de copii:
Jean – Pierre Divoire – http://www.astro.com/astro-databank/Divoire%2C_Jean-Pierre
- O singura crima:
Bruno Hauptmann – http://www.astro.com/astro-databank/Hauptmann%2C_Bruno
- Clusterum de aer:
John Norman Collins - http://www.astro.com/astro-databank/Collins%2C_John_Norman
- Harta fara afectarea lui Marte :
Donato Bilancia – http://www.astro.com/astro-databank/Bilancia%2C_Donato
- Cruce cardinala pe malefice :
Albert DeSalvo – http://www.astro.com/astro-databank/DeSalvo%2C_Albert
- Violator fara crima:
Frederick Coe – http://www.astro.com/astro-databank/Coe%2C_Frederick
- Cuplu asasin-victima :
Lysian Bonnafous – http://www.astro.com/astro-databank/Bonnafous%2C_Lysian
Raymonde Bonnafous – http://www.astro.com/astro-databank/Bonnafous%2C_Raymonde
- Harta fara aspecte dizarmonice :
Robert Buell : http://www.astro.com/astro-databank/Buell%2C_Robert
- Victima accidentala:
Abigail Folger - http://www.astro.com/astro-databank/Folger%2C_Abigail

Pentru fiecare dintre aceste exemple am atasat un link cu ajutorul caruia puteti accesa pagina din AstrodataBank, unde gasiti hartile si detalii legate de nativitatile respective.

Am selectat cateva exemple pentru acest articol, unele diferite decat cele deja prezentate la Congres, dar la fel de relevante:

1) Arthur Shawcross

- Serial Killer      http://www.astro.com/astro-databank/Shawcross%2C_Arthur

aplicatia 1

As in Taur,
Soare conj. Uranus conj. guv.nat. in Gemeni
Luna conj Marte, cuadrat. Saturn
Saturn conj. Nodul Nord,
Lilith in Balanta cuadrat. Saturn, Axa Nodurilor, Lilith  opozitie Luna, Marte

2) Peter Sutcliffe

- British homicide  http://www.astro.com/astro-databank/Sutcliffe%2C_Peter

aplicatia 2

As. Sagetator,
Guv.As (Jupiter) cuadrat. Saturn
Soare  conj. Uranus, in Gemeni
Guv. nativitatii, Mercur conj. Uranus
Luna conj. Saturn
Lilith in Sagetator (in semnul As), pe Nodul Sud, in opozitie cu Uranus, Uranus conj. NN
Marte in Leu, in acelasi semn cu Pluton (intensificare a energiei martiene)

3) Leonarda Cianciulli

http://www.astro.com/astro-databank/Cianciulli%2C_Leonarda

aplicatia 3

Un caz deosebit de interesant, petrecut in secolul trecut. Voi reda succint povestea sa:

Nascuta in 1894, inca din copilarie a fost afectata de epilepsie. De doua ori a incercat sa se sinucida. S-a casatorit la 17 ani si a ramas insarcinata de 18 ori, dar numai 4 copii au supravietuit. La 36 de ani  a inceput sa isi castige existenta ca ghicitoare in Tarot. Cand primul sau nascut a fost chemat in serviciul militar, teama ei de a nu-l pierde a luat proportii nebunesti. A devenit convinsa ca trebuie sa recurga la vrajitorie bazata pe sacrificii umane, ca sa apere vietile fiilor sai. Astfel, in 1939 a ucis o femeie, a fiert-o si a facut-o sapun. Acest procedeu l-a repetat cu inca doua femei, in 1940. A fost arestata si institutionalizata.

Observam:
Soare in Berbec, opozitie Saturn retro.
Guv. nat. Marte. in Varsator cuadrat Uranus retro.
As Balanta, cu Saturn si Luna in acelasi semn, Luna pe Nodul Sud, Saturn pe Nodul Sud.
Guv As, Venus, in Pesti cuadrat. Pluton, Neptun Jupiter.
Lilith in Capricorn, cuadrat. Saturn, Luna, Axa Nodurilor si Soare.
Ultimele doua configuratii (ale lui Venus si Lilith) spun multe in legatura cu pierderea copiilor dar mai ales cu credintele sale neobisnuite inclusiv in vrajitorie.

4) Ivan cel Groaznic

http://www.astro.com/astro-databank/Ivan_The_Terrible

aplicatia 4

Tar rus, a condus intre 1547 – 1584
A fost renumit pentru cruzimea sa. A ordonat uciderea si torturarea a mii de oameni, pe multi i-a ucis el insusi, inclusiv pe propriul fiu ca urmare a unei altercatii. Ramas orfan de ambii parinti, la 15 ani a preluat tronul. Fiind inconjurat de cruzime si viclenie, a ajuns sa se teama foarte mult pentru viata sa. Mama sa, Elena, se presupune ca ar fi fost otravita. A fost casatorit de 8 ori, iar istoria sotiilor sale e foarte complicata si tragica. A fost bolnav de sifilis, iar starea sa psihica era grav alterata.

Soare conj. Marte in Fecioara, Soare si Marte cuadrat. Saturn.
Guv. nat, Mercur, retro.
As in Varsator, guv As, Saturn, cuadrat. Marte.
Guv As, Uranus, in Rac, cuadrat Luna, Axa Nodurilor
Lilith in Sagetator, cuadrat Soare, Marte si opozitie guv As (Saturn).
Subliniez urmatoarele: Luminariile in cuadrat. cu guvernatorii Ascendentului -
Soare cuadrat. Saturn, Luna cuadrat. Uranus.

5) Marchizul de Sade

http://www.astro.com/astro-databank/Sade%2C_Marquis_de
aplicatia 5
Este un caz celebru, (nu il mai descriu aici) in harta caruia  mi-au atras atentia  urmatoarelor aspecte:
Soare (desi in conj cu Jupiter!) in Gemeni
As in Scorpion -  guv. As, Marte, cuadrat. Saturn si Axa Nodurilor, cuadrat. Uranus
Guv. nativitatii, Mercur in Taur cuadrat. Lilith in Leu
Saturn conj. Nodul Nord, Uranus conj. Nodul Sud.

6) Thedore Kaczinsky

http://www.astro.com/astro-databank/Kaczynski%2C_Theodore
aplicatia 6
Cazul unui terorist celebru in SUA, numit Unabomber. Un om educat, deosebit de inteligent, licentiat la Harvard, doctor in matematica. La un moment dat e renuntat la activitatile intelectuale si s-a retras intr-o cabana, unde a inceput sa confectioneze bombe artizanale pe care le trimitea personalitatilor din lumea universitara, insotite de avertismentul ca progresul tehnologic este nociv si trebuie oprit. Diagnosticat cu parafrenie.

As. necunoscut.
Soare conj. Uranus conj. Saturn, guv. nat. in acelasi semn, in Gemeni.
Lilith conj. guv. nat. Mercur, in Gemeni.
Toate acestea, in cuadrat cu Axa Nodurilor.

7) Amy Fisher

http://www.astro.com/astro-databank/Fisher%2C_Amy
aplicatia 7
Am ales acest caz, nu pentru complexitatea sa ci, dimpotriva, pentru a scoate in evidenta puterea influentei uraniene asupra planetelor personale. Amy Fisher este o femeie cu o personalitate iesita din comun. Dar, desi harta sa nu este neaparat dizarmonica, contine elementele minime pentru implicarea intr-o crima. (Ea a comis o singura crima)  Lilith in opozitie Soare, Venus, Marte cuadrat. Axa Nodurilor si Luna conj. Uranus.

Incheiere:

As mai fi avut foarte, foarte multe de spus.
Fiecare dintre cazurile studiate reprezinta o provocare pentru un astrolog si sunt departe de a fi reusit sa surprind toate elementele caracteristice ale nativilor cu predispozitii catre comportamente criminale.

Am observat cum, in aceste harti, lectia obligatorie impusa de Saturn se pare ca nu fusese depasita -  astfel incat accesul la treapta superioara, la valorile lui Uranus au insemnat in realitate distrugere. In aceste cazuri, scanteia de geniu, libertatea interioara, perspectiva asupra viitorului, evolutia umana in general au fost inlocuite de “scurt-circuitari” tipic uraniene, explozive si, in consecinta, destine uraniene, iesite din comun.

Atunci cand am ajuns la analiza hartii in care Marte nu avea aspecte, mi-a venit o idee: nu cumva, in loc sa caut in primul rand afectarea “maleficelor”, ar fi trebuit sa  cercetez afectarea trio-ului Jupiter, Neptun, Venus – bucurie, speranta, iubire? Pentru ca, in fond, acesti indivizi despre care am discutat erau niste mari nefericiti  – numai ca, lipsa acestor trairi duce de regula persoana catre depresie si cam atat… Iar in cazul lor, e mult mai mult decat atat.

Din pacate, criminalitatea exista. Cred ca este fenomenul cel mai crunt, fateta cea mai inspaimantatoare a lumii in care traim. Mai rau decat nefericirea, saracia sau boala.

Vazand aceste cazuri care ne cutremura, avem nevoie sa intelegem ce se intampla, care este principiul dupa care functioneaza acesti nativi. Este esential sa privim obiectiv harta si persoana; sa nu judecam, ci sa le luam ca atare.

Pentru evolutia noastra este necesara intelegerea dramei lor interioare, conflictul interior caruia nu i-au facut fata si care ii macina. Lor le lipseau – sau le lipsesc – instrumentele prin care sa le poata rezolva. Dintr-un conflict dus la extrem nu poate rezulta decat distrugere, moarte. Iar ei au exprimat aceasta distrugere, “moartea” lor interioara, sufleteasca, emotionala, proiectand-o in exterior. Este ca si cum, prin actele lor criminale, abominabile, si-ar comunica lumii emotiile: “Asta simt in mine -  conflict, durere, chin, moarte. Asta este in mine, deci asta va arat si voua”.

Vazand aceste destine tragice, neobisnuite, devenim constienti de norocul pe care il avem noi, oamenii obisnuiti, ca avem acces la valorile cu adevarat importante:
Jupiter – Bucuria, Neptun – Speranta, Venus – Iubirea.


Melanie Reinhart: Chiron și lungul drum al vindecării (partea I)

$
0
0

“O mare parte a durerii tale este o alegere personală. Este licoarea amară prin care, medicul din tine işi vindecă propria boală. De aceea, încrede-te în medic şi bea în tăcere şi calm. Pentru că mâna sa, deşi aspră şi dură, este ghidată de mâna blândă a Celui Nevăzut.” (Kalil Gibran – Profetul)

m-reinhart-chironAşa îşi începe autoarea, lucrarea apărută în 1989 la Editura ARKANA Penguin Books Ltd Middlesex England, categoria Astrologie contemporană, sub titlul Chiron and the Healing Journey – An astrological and Psychological Perspective.

Notorietatea lui Melanie Reinhart se datorează în special studiului aprofundat asupra lui Chiron şi a centaurilor Nessus şi  Pholus. Nascută în Zimbabwe, a început de timpuriu să studieze tradiţiile spirituale (Wisdom Tradition). Deşi licenţiată în limbă engleză, muzică şi teatru, ea a devenit astrolog profesionist în 1975. A predat la renumite şcoli de astrologie din UK, cum ar fi : Centrul de Astrologie Psihologică, Şcoala Londoneză de Astrologie, Facultatea de Studii Astrologice. Este membră a Asociaţiei Astrologilor din Marea Britanie, a Organizaţiei Astrologilor Profesionişti. A susţinut numeroase cursuri, workshop-uri, conferinţe. Amintesc doar câteva dintre cărţile sale : „Saturn, Chiron şi centaurii”, „Încarnarea: cei patru îngeri şi nodurile Lunii”,’’ Unghiurile horoscopului” ,”Nodurile Lunii”. A participat în calitate de co-autor la multe lucrări de astrologie. Lucrarea de faţă a fost tradusă în mai multe limbi şi a fost re-editată în 1999. În anul 2004 a fost distinsă de către Asociaţia Astrologică din Marea Britanie cu premiul Charles Harvey pentru merite excepţionale în domeniul astrologiei. Munca sa are la bază o combinaţie neobişnuită între intuiţie şi cercetare meticuloasă.

Deoarece în România există relativ puţine surse de informare privind semnificaţia şi influenţa lui Chiron, am considerat utilă prezentarea detaliată a conţinutului acestei cărţi.

Aşa cum am spus, avem în faţă un studiu aprofundat şi lămuritor asupra simbolisticii lui Chiron, atât din perspectivă astrologică cât şi psihologică, folosindu-se termeni şi noţiuni aparţinând ambelor domenii. Aceasta, cu scopul de a evidenţia patternul arhetipal al Vindecătorului rănit, ori al Şamanului, care se poate spune ca stă la baza profesiilor ce au legatură cu vindecarea.

Autoarea a inclus o multitudine de exemple atât din mitologie cât şi din istorie sau chiar din credinţele religioase. Cartea conţine un volum impresionant de noţiuni teoretice şi explicaţii amănunţite ale acestora. Totodată, abundă în referiri la cazuri concrete şi hărţi ale unor personalităţi din diverse domenii, pentru a exemplifica şi a sublinia cât mai coerent afirmaţiile făcute. Maniera de exprimare este clară, uşor de înţeles chiar şi pentru începători, oferind posibilitatea unei lecturi facile asupra unei lucrări complexe și foarte detaliate.

În deschidere, autoarea adresează o pagină de mulţumiri celor care i-au influenţat propria călătorie spirituală către vindecare şi au ajutat-o să ducă la bun sfarşit acest demers. Sunt menţionate personalităţi din domeniul astrologiei, ezoterismului, psihologiei. Amintesc doar câţiva: Dane Rudhyar, C.G. Jung, Stanislav Grof, Liz Greene, Steven Arroyo. A fost menţionată în mod special Diana Whitmore , psychosynthesist – această practică terapeutică având la bază conceptul de self-realization (auto-construcţie).

În Introducere se reaminteşte momentul descoperirii lui Chiron de catre Charles T.Kowal, la Observatorul Hale din Pasadena, California, la 1 noiembrie 1977; sunt precizate câteva detalii de ordin astronomic şi se  menţionează că plasarea acestuia între Saturn şi Uranus face ca energia lui Chiron să reunească elemente comune celor două planete lente, explicându-se astfel natura sa paradoxală. În cei 10 ani care au urmat descoperirii sale, literatura astrologică  a înregistrat un val amplu de cercetări, au apărut speculaţii, cărţi, articole referitoare la semnificaţia sa. Ulterior a crescut numarul astrologilor care au ţinut cont de Chiron în activitatea lor şi l-au considerat util cu precădere în aria consilierii psihologice.

Conţinutul lucrării este structurat în 11 capitole grupate în două părţi: partea I – Imaginea legendară, şi partea a II-a – Călătoria individuală, iar în încheiere un Epilog. La finalul lucrării sunt ataşate 3 anexe, o notă explicativă, bibliografie, un index al numelor de persoane şi un index general.

Partea I – Imaginea legendară

Cuprinde 4 capitole după cum urmează:

Capitolul 1 – Şamanism: rădăcinile

Este prezentat mitul calului în folclorul străvechi al diverselor culturi (celtică, scandinavă, arabă, indiană, greacă) şi reprezentarea acestuia în credinţele religioase. Sunt amintite trăsăturile timpurii ale vocaţiei de vindecător în tradiţia şamanică, travaliul suferinţei, moartea simbolică, renaşterea şi revenirea sub o formă nouă. Simbolul calului semnifică aici, capacitatea chironiană de a face legătura între cele două lumi: cea văzută şi cea nevăzută.

Capitolul 2 – Chiron în mitologia greacă

Există mai multe versiuni despre originea centaurilor şi a relaţiei lui Chiron cu ei. Este prezentată originea lui Chiron: părinţii şi relaţia deficitară cu aceştia. Cea mai răspândită versiune este cea în care tatăl Cronos este distant, mama Philyra îl respinge datorita aspectului său şi apoi este ocrotit şi instruit de Apollo; în alte versiuni el primeşte înţelepciunea de la Atena. Suferinţa îşi are obârşia în conflictul intern datorat de natura contradictorie: jumătate animală, jumătate umană. Sunt menţionate mai multe versiuni, inclusiv ale episodului în care el este rănit de săgeata lui Hercule. Rana provocată la picior,  în jumătatea animală, simbolizează suferinţa produsă de latura instinctuală, în lupta pentru afirmarea naturii umane, spirituale.

Comparând relaţia pe care Chiron o are cu Apollo-îndrumatorul şi cu Hercule-discipolul, reiese o relaţie ambivalentă faţă de principiul eroic. Similar îl privim pe Chiron din perspectivă astrologică: îndeobşte el reprezintă lucrurile pe care le facem foarte bine pentru alţii dar nu le putem face pentru noi, calităţi pe care ceilalţi ni le văd, dar pe care noi înşine nu le vedem. În povestea cu Prometeu intervine din nou Hercule, ca intermediar pentru înduplecarea lui Zeus. Acest fapt rezoneaza cu semnificaţia lui Chiron în hartă: cel care i-a provocat suferinţa este şi cel care îi facilitează vindecarea.

Capitolul 3 – Vindecătorul rănit, astăzi

Este expusă teoria conform căreia, în trecerea de la Era Peştilor la Era Vărsătorului, suferinţa provine din efortul de afirmare a individualităţii, din stabilirea limitelor dintre om şi exterior, în frustrarea ce rezultă din lupta permanentă pentru păstrarea limitelor şi din confruntarea cu un univers asupra căruia nu avem nici un control. Traumele apar cu precădere în plan psihic, în acest proces fiind implicată conştiinţa. Cerinţele actuale ale lui Chiron presupun restabilirea conexiunii minte-trup. În prezent Chiron stimulează procesul trezirii care conduce la un nou început, o renaştere psihologică.

Capitolul 4 – Incursiunea feminină

Sunt luate în discuţie 4 ipostaze: mama, iubita, sora de caritate (calugăriţa) şi amazoana. Fiecare dintre ele conţin elemente chironiene: devotamentul şi grija pentru mamă, natura instinctuală pentru iubită, legătura cu lumea nevăzută pentru călugăriţă, abilităţile multiple şi curajul la amazoană. Sunt prezentate personajele feminine asociate mitului chironian: nimfele, Chariclo (soţia lui), fiicele sale, figura zeiţei Artemis – care joaca un rol important în acest mit.

Se expune teoria conform căreia, frecvent, femeile sunt atrase de bărbaţi care întruchipează însuşirile sugerate de poziţia lui Chiron în hărţile lor, acest lucru vulnerabilizându-le şi conducându-le deseori către suferinţe. În hărţile feminine Chiron arată modul în care natura lor instinctuală este rănită sau răneşte. Se oferă ca exemplu Venus, cea care era căsătorită cu Hefaistos – figură tipic chironiană, şi care îşi consumă pasiunea faţă de Ares, zeul care prin natura activităţii sale producea rănire.

Va urma…

Melania Marin

Melanie Reinhart: Chiron şi lungul drum al vindecării (partea a II-a)

$
0
0

m-reinhart-chironPartea a II-a – Călătoria individuală , cuprinde 7 capitole după cum urmează:

Capitolul 5 – Teme chironiene

Este un capitol complex în care sunt tratate separat 9 subiecte:

  • configuraţia chironiană – desemnează în cazul acesta plasarea în semn şi casă, stăpânul semnului, semnul de pe cuspida casei, aspectele, planetele pe al căror punct mijlociu se află (eventual) Chiron;
  • poziţia lui Chiron în sistemul solar – poziţia lui în hartă, semnificând  blocajul unui anumit tip de energie;
  • individualitate, nemurire şi aptitudinea de autodidact – respectiv înţelepciunea căpătată în urma propriilor  experienţe;
  • vindecătorul, cel ce suferă şi în anumite cazuri cel ce produce suferinţă – ca o modalitate de a proiecta în exterior această trăire;
  • situaţia repetitivă şi luptele inutile – poziţia lui Chiron predispune la situaţii aparent fără ieşire, evenimente tensionate ce se desfăşoară ciclic, şi în care nici nu izbândim, nici nu renunţăm;
  • altruismul „orb”– de cele mai multe ori Chiron simbolizează lucruri pe care le facem pentru alţii dar nu le putem face pentru noi înşine;
  • umbra şi polaritatea – există situaţii în care ipostaza de salvator se suprapune celei de aducător de suferinţă;
  • deţinerea unui talent şi dezvoltarea acestuia – este exemplificată situaţia în care durerile sufleteşti sunt sublimate prin activităţi specifice semnului şi/sau casei opuse;
  • încarnare şi reîncarnare – se consideră că prin acest proces sunt readuse în prezent conjuncturile şi motivele suferinţei a căror origine se află într-o altă existenţă;
  • sacrificiul – uneori suferinţa specifică semnului şi casei în care se află Chiron împinge individul inclusiv către tendinţe suicidare.

Capitolul 6  – Chestiunea guvernării (stapânirii)

Au existat controverse privind semnul stăpânit de Chiron, autoarea trecând în revistă opiniile altor astrologi şi adoptând în final opinia la care s-a ajuns prin consens: în prim plan rămâne crucea mutabilă.

Se consideră că Chiron are cea mai mare afinitate cu natura lui Jupiter şi că stăpâneşte, împreună cu acesta, Săgetătorul şi casa a 9-a a hărţii, fiind în detriment în Gemeni, în exaltare în Fecioară şi în cădere în Peşti (deşi Peştii sunt de asemeni stăpâniţi de Jupiter!).

Din perspectiva autoarei această situaţie este valabilă doar pe parcursul Erei Peştilor, demnităţile  lui Chiron urmând să suporte o modificare pe parcursul Erei Vărsătorului, respectiv o translatare pe crucea fixă, Scorpionul urmând să devină domiciliul chironian.

Capitolul 7 – Chiron în semne şi case

Este, desigur, cel mai amplu capitol, pe parcursul căruia sunt explicate în amănunt semnificaţiile poziţiei lui Chiron în semne şi case, şi în care abundă exemplele concrete preluate din hărţile natale ale unor personalităţi.

Capitolul 8 – Aspectele lui Chiron

Asemeni capitolului precedent, este luat în discuţie fiecare aspect pe care Chiron îl face cu celelalte planete, cu axa Nodurilor Lunare şi cu unghiurile temei. Separat este tratată semnificaţia însumată, sintetică, a aspectelor făcute cu planetele lente, rapide, aspectele dure şi cele blânde, apoi valoarea şi semnificaţia orbului. Se regăsesc, de asemenea, şi aici numeroase exemple.

Capitolul 9 – Kairos: Tranzitele lui Chiron

Cuvântul grecesc „kairos” descrie momentul cel mai favorabil, suprem, al unei oportunităţi – şi la acest lucru se referă autoarea descriind tranzitele lui Chiron asupra hărţii natale.

Tranzitele importante (în special revenirea la poziţia din harta natală) sunt momente de revelaţie maximă, de şansă de a gasi o cale către trezire şi re-echilibrare a vieţii individului, de regăsire a naturii sale profunde şi autentice, de reconectare cu trecutul.

Fiecare tranzit (cuadraturile cu poziţia natală, opoziţia şi conjuncţia) este analizat separat, ţinându-se cont în paralel, de tranzitele lui Saturn.

Se face o analogie între tranzitele chironiene şi ritualurile de trecere aparţinând diferitelor culturi.

Pentru a exprima cât mai plastic tranzitul lui Chiron peste planetele personale, autoarea foloseşte un citat după Dane Rudhyar: „Nu evenimentul este cel care i se întâmplă persoanei, ci persoana este cea care se întâmplă (iese în calea) evenimentului.”

Experinţele tipice vindecătoare sunt trăite prin intermediul acestor tranzite ce aduc o puternică activare a procesului de individuaţie, care la rândul său stimulează schimbări majore în stilul de viaţă.

Este tratată succint situaţia lui Chiron atunci când e implicat în aspecte făcute de planete în horoscopul progresat.

În încheierea capitolului este analizată pe larg influenţa puternică a lui Chiron în harta celei care a fost Bernadette Soubirous (Sfânta Bernadette din Lourdes).

Capitolul 10 – Chiron în context: o poveste de viaţă

Un întreg capitol este rezervat analizei istoriei de viaţă a unei femei pe nume Sara, şi a evoluţiei sale, urmărindu-se pe rând tranzitele lui Chiron şi aspectele făcute cu celelalte poziţii planetare din harta natală. Capitolul reprezintă o aplicaţie a materialului teoretic prezentat în lucrare.

Capitolul 11 – Spiritul Erei

„Noi cu toţii creăm şi suntem creaţi de timpurile în care trăim; cu toţii suntem copiii vremurilor noastre, într-un fel sau altul.”

În ultimul capitol se face referire la contextul psiho-istoric şi colectiv în care trăim şi căruia îi aparţinem.

În prima parte se aminteşte debutul preocupării faţă de vindecare şi sănătate în perioada anilor ’70 -’80.

Apoi, despre modul în care noile generaţii se confruntă cu fenomenul morţii şi al acceptării acesteia ca făcând parte integrantă din ciclul vieţii; este prezentată ca argument implicarea tranzitului chironian în tragicul eveniment indus de Jim Jones, la doar un an după descoperirea lui Chiron.

În partea a treia se face o conexiune deosebit de interesantă între Chiron şi rasism, respectiv sclavie, şi ca exemplu este analizată harta Republicii Sud-Africane.

Partea a patra dezvoltă rolul ecologic chironian, de recăpătare a echilibrului natural ce a fost în prealabil afectat.

În final, cea mai originală şi surprinzătoare, dar foarte bine argumentată conexiune, se face între Chiron şi consumul de droguri în perioada actuală.

Epilog 

Autoarea doreşte să încheie lucrarea istorisind o experienţă personală inedită, în care o bună prietenă a sa avusese un vis – o metaforă minunată care începe cam aşa: “…La inceput se făcea că era un centaur tânăr, frumos, bine clădit şi plin de energie… alergând şi bucurându-se ca un cal sălbatic de întinderea câmpiei, de aerul proaspăt, de plenitudinea vieţii…”

Lucrarea mai conţine în final:

3 appendix-uri (informaţii cu caracter astronomic, detalii privind sursa datelor cu caracter astrologic, şi efemeridele lui Chiron pentru perioada 1900-2000), lista notelor de subsol, bibliografia, index-ul personalităţilor menţionate în lucrare şi un index general al termenilor folosiţi.

Vă doresc lectură plăcută!

Melania Marin       

La început a fost cuvântul (partea I)

$
0
0

mercur1

… Iar înaintea cuvântului a fost gândul. Şi înaintea gândului a fost informaţia.

Din punct de vedere astrologic ştim că toate acestea intră în sfera de activitate a planetei Mercur.

În cartea sa „Primul pas spre horoscop”, Mihaela Dicu  spune despre Mercur următoarele:

„În horoscopul personal descrie inteligenţa, modul de a gândi, exprimarea scrisă şi vorbită, abilitatea de a găsi, sorta, ordona şi exploata informaţia, dar şi mişcarea, agilitatea, dexteritatea, limbajul corpului (gestica, mimica) sau schimburile de orice fel, inclusiv comerciale. Executant de geniu, dar complet amoral, Mercur nu are responsabilitatea faptelor sale, tutelând fără discriminare, deopotrivă, şiretenia, bârfa, minciuna, înşelătoria, duplicitatea şi chiar furtul.”

Cea mai micuţă planetă din sistemul nostru solar se pare ca are cel mai mare impact asupra manifestării noastre ca fiinţe umane, fiind definitorie pentru orice formă de viaţă înzestrată cu inteligenţă. Cu cât procesele psihice sunt mai complexe iar funcţia cognitivă mai importantă, cu atât amprenta mercuriană este mai vizibilă.

Mercur este direct implicat în activarea tuturor funcţiilor psihice – percepţia, gândirea şi limbajul – și este determinantul mişcării în ansamblu. Energia mercuriană este specifică formei de existenţă şi de viaţă bazată pe gandire şi limbaj.  Ea diferenţiază specia umană de regnul animal prin capacitatea de a exprima conţinutul gândirii prin limbajul articulat şi prin semne grafice. Şi animalele gândesc, comunică, relaţionează şi găsesc soluţii la nivel instinctual, dar spre deosebire de acestea, omul are capacitatea de a exprima intenţiile, sentimentele, trăirile, deciziile, exclusiv verbal.  În felul acesta Mercur joacă un rol covârşitor în harta unei fiinţe umane, el părând a fi special destinat funcţionării speciei umane. Probabil acesta a reprezentat motivul esenţial pentru care, în mitologie a fost desemnat să fie „mesagerul zeilor” – el stabilind legătura directă între oameni şi divinitate.

Spiritualitatea, ca formă  de apropiere de Dumnezeu, are ca suport implicit gândirea, raţiunea, iar rugăciunile sunt exprimate verbal, în gând sau sunt scrise. Vorbirea şi creativitatea (orice creaţie artistică ia naştere întâi în mintea creatorului său), conexiunile complexe care se stabilesc între ipoteze şi posibilităţile reale, sunt iarăşi specifice omului şi sunt o reflectare a influenţei mercuriene.  Diferenţa atât de mare dintre om şi celelalte vieţuitoare se datorează în primul rând calităţii şi modului gândirii. Procesele mentale sunt fundamentul pe care se clădeşte aspiraţia către civilizaţie şi progres, dorinţa de autodepăşire şi transcendere a condiţiei umane – acestea toate devenind în cele din urmă simbolul legăturii dintre om şi Dumnezeu.

În astrologia esoterica şi iniţiatică, planeta Mercur este considerată ca deţinătoare a unui „rol secret în evoluţia Terrei la nivelul întregului Cosmos. Simbolul său este casca înaripată a lui Hermes, mesagerul zeilor, simbolizând inteligenţa ce stabileşte raporturi între diversele funcţii psihologice.” ( Rodica Purniche – Dicţionar de astrologie).

În interpretarea unei hărţi natale, poziţia lui Mercur necesită o analiză deosebit de  atentă, după opinia mea, şi nu de puţine ori el nuanţează pâna la modificarea integrală, semnificaţia pe care am fi tentaţi sa o dăm celorlalte poziţii şi aspecte. Mercur, indiferent dacă face sau nu aspecte cu o planetă, contribuie la felul în care persoana prelucrează (alături de Jupiter, de obicei) acea energie, şi mai cu seamă la modul în care exprimă direct, verbal, influenţa pe care acea planetă o are in viaţa sa.

De exemplu, o persoană care trece printr-o perioadă de dificultăţi în plan profesional, va comunica acest lucru într-un anume fel, specific poziţiei lui Mercur din harta natală. Evenimentele vor avea coloratura combinată a tranzitelor, a Mijlocului Cerului, a casei a 6-a, şi a stăpinilor acestora, etc., dar modul în care va lua decizii şi în care ne va vorbi despre această situaţie, implicit punctul său de vedere, vor purta amprenta poziţiei lui Mercur din harta natală.

Un alt exemplu. O persoană implicată într-o poveste de dragoste, va relata aceasta experienţă, indiferent că sentimentele îi sunt sau nu impărtaşite, că relaţia are sau nu un viitor, în termenii reprezentaţi de poziţia lui Mercur. Oricât de îndragostită ar fi, dacă Mercur se află de exemplu într-un semn saturnian, nu-şi va exprima sentimentele nici cu entuziasm nici cu uşurinţă şi invariabil va căuta sa-şi raţionalizeze experienţa afectivă. În mod similar, pentru posesorul unui Mercur plasat în Semn de Foc, experienţa va fi exprimată într-un mod dinamic, pentru ca aşa este percepută – arzător.

Deşi energia lui  Mercur în sine este neutră, el joacă un rol important în exprimarea trăirilor, a emoţiilor, aşa cum se prezintă în cazul artiştilor, al cântareţilor mai ales. În aceste hărţi găsim frecvent o relaţie specială între Mercur şi Venus: plasate în acelaşi Semn, aflate în recepţie mutuală, aflate fiecare în domiciliu, încadrând Mijlocul Cerului, stapânul Ascendentului sau Luminariile. Exprimarea este deci, venusiana. Este adevărat că datorită mişcării de rotaţie, cele două planete se află deseori în acelaşi Semn – acest lucru explică motivul pentru care cântatul este cea mai frecventă formă de exprimare artistică, chiar şi când rămâne la nivelul tentativei:  cântăm în baie, la muncile agricole, în pas de defilare, cântăm copiilor să adoarmă, iar la concursurile vocaţionale gen „Românii au talent”, un procent semnificativ dintre participanţi aleg interpretarea muzicală. În particular, mulţi dintre noi ne inchipuim ca suntem nişte talente muzicale nedescoperite.

Încă o situaţie relevantă este cea a persoanelor cu diferite forme de tulburare psihică ori tulburare de personalitate, în ale căror hărţi planeta mentalului, a gândirii, este invariabil importantă şi afectată. Afectarea lui Mercur, în această situaţie, determină afectarea hărţii în ansamblu, aşa cum dezorganizarea mentală a persoanei îi afectează acesteia, toate sectoarele vieţii. În acest caz, direcţia imprimată de Mercur disfuncţional are ca efect o persoană disfuncţională.

Va urma…

Melania Marin

La început a fost cuvântul (partea a II-a)

$
0
0

[Vezi și prima parte]

mercur1

În practica de consultanţă este foarte util să observăm în primul rând poziţia lui Mercur în harta persoanei consiliate, pentru a şti în ce fel ne putem face înteleşi de către aceasta, sub ce formă îi va fi mai uşor să perceapă informaţia pe care i-o transmitem (inclusiv folosind termeni care apelează la sistemul său specific de reprezentare – vizual, auditiv sau kinestezic). Este important pentru noi ca astrologi să ne lămurim cât din ceea ce ne spune este relevant … sau adevărat.

Mercur semnifică vorbirea, arată modul cum vorbim, dar din punct de vedere astrologic oferă indicii inclusiv asupra conţinutului comunicării.

În acest sens, poziţia aflată în discuţie, ne ajută să vedem laturile mai puţin explicite ale personalităţii clientului. O nativitate în care abundă Elementul Foc de exemplu, dar Mercur se află plasat într-un Semn de Pamânt, va predispune către activitate febrilă cu dorinţa de a obţine beneficii practice, dar şi vorbirea scurtă şi la obiect, iar discursul va fi bazat pe expunerea unor fapte concrete . Vom avea de-a face cu o persoană de tipul „ faptele vorbesc”. Iar în cazul lui Mercur plasat într-un Semn de Apă, ni se va vorbi mai mult despre experienţa emoţională şi mai puţin despre realizările concrete, chiar dacă ele sunt substanţiale.

Este ştiut că filtrul gândirii poate face ca multe dintre pornirile noastre să suporte modificări esenţiale. O persoană impulsivă dar educată, deci care a beneficiat de o ajustare, de o modelare accentuată a modului de gandire reflectată prin poziţia lui Mercur, va acţiona total diferit în comparaţie cu o persoană la fel de impulsivă, dar în harta căreia Mercur participă prin amplasare ori aspecte, la exprimarea conflictelor interioare, a excesului emoţional şi energetic. Principiul pus în evidenţă şi în acest caz, este cel conform căruia ne adaptăm comportamentul felului în care gândim, şi nu invers. Atâta vreme cât avem de-a face cu o fiinţă raţională toate însuşirile, trăirile, deciziile, acţiunile persoanei sunt trecute prin filtrul mercurian aşa cum e el, în harta fiecăruia.

Dincolo de semnificaţiile tradiţionale (comunicare, comerţ, mişcare, mâini, scrisori, telefoane, etc.) Mercur este omniprezent în influenţa pe care individul o resimte din direcţia celorlalte planete, luate separat şi/sau în ansamblu. Mişcarea sa ducând până la versatilitate, o putem privi ca pe o capacitate de a se clona de atâtea ori, câte planete sau aspecte avem în hartă. El este un fel de translator universal în harta natală, oferind „subtitrarea” fără de care ne este dificil să înţelegem mesajul astrelor.

Un rol pe cât de sensibil pe atât de important pe care Mercur îl joacă în viaţa noastră este cel în domeniul relaţiilor sentimentale. Se spune că „dacă dragoste nu e, nimic nu e”, dar fără posibilitatea de a comunica prezenţa şi componenţa sentimentelor, povestea e lipsită de sens. În relaţiile sentimentale se comunică verbal sau nonverbal – priviri, gesturi, atitudine – care sunt determinate tot de gândire şi de influenţa mercuriană. Făcând o comparaţie, Mercur ar putea fi calul înhămat la căruţa venusiană a sentimentelor, încărcată cu emoţii lunare.

Am găsit de curând pe facebook un mesaj care circula …mercurieneşte: „Urmează-ţi inima, dar ia-ţi şi mintea cu tine”. Exact despre acest lucru este vorba. Nu ne putem lipsi de energia mercuriană, de minte, raţiune şi inteligenţă, indiferent la care sector de viaţă ne-am referi. Dane Rudhyar spunea în „Astrologia personalităţii” că „este vehiculul sufletului”. Un argument al legăturii indisolubile dintre Mercur şi suflet este situația morţii cerebrale care duce în ultimă instanţă la încetarea vieţii.

Omul este o fiinţă socială, iar legatura noastră cu lumea este mijlocită tot de energia micuţei planete „mesager”. Avem nevoie de relaţia cu exteriorul, cu ceilalţi, pentru a ne dezvolta ca fiinţe umane. Respiraţia – prima respirație, deci intrarea noastră pe scena vieţii, stă sub semnul lui Mercur, guvernatorul primului semn de aer, Gemenii. În lucrarea sa „Iniţiere în astrologia medicală” vol.1, Gabriela Dima face o corelaţie accentuată între caracteristicile elementului Aer şi influenţa exercitată de Mercur în harta natală. Putem trăi fără o mulţime de lucruri, dar elementul primordial fără de care nu putem supravieţui mai mult de câteva minute este aerul. Pe de altă parte, bătăile inimii, circulaţia sângelui, mişcarea globilor oculari, deglutiţia, toate funcţiile organelor interne presupun procesul mercurian al mişcării. Atât timp cât există mişcare există viaţă. De aceea consider ca Mercur este un zeu-cheie pentru noi, oamenii aflaţi în viaţă. Tot de aceea, poate, Mercur nu se depărtează prea mult de Soare, astrul dătător de viaţă – pentru că acolo unde este viaţa (Soarele ) este şi Mercur. Iar unde este Mercur, este şi viaţă (Soare).

În astrologie se spune despre Mercur ca patroneză toate aspectele versatile, inclusiv duplicitatea în comunicare. Atât minciuna cât şi gluma reprezintă o exprimare a realităţii ” într-o formă alternativă”, mai mult sau mai puţin acceptabilă. Mercur face ca aceste posibilităţi să existe, şi tot el, prin intermediul raţiunii noastre să ne dea capacitatea de a le diferenţia. (Desigur ca nu o face singur, aici având nevoie de susţinere jupiteriană ori saturniană).

În încercarea sa de a depăşi greutăţile fireşti ale vieţii, omul raţional şi inteligent a folosit energia mercuriană în diverse moduri. Uneori a încercat să găsească soluţii mai puţin ortodoxe, sau a încercat sa ia peste picior realitatea mai puţin plăcută. Aşa s-a născut şi Păcală, eroul nostru naţional tipic mercurian care prin isteţime şi cuvânt a reuşit să supravieţuiască păcălind o liotă de împieliţaţi din „Moara Dracilor”. Prin inteligenţă şi cuvânt. Pentru că la început a fost cuvântul…

Melania Marin

Ajunși la cea de a IX-a ediție a Congresului AAR…

$
0
0
congres-aar-2013

Foto de Bogdan Catrinoiu

Ediţia a-IX-a a Congresului Asociaţiei Astrologilor din România s-a desfăşurat anul acesta în zilele de 2 şi 3 noiembrie după un program diferit de cele obişnuite.

Sâmbătă 2 noiembrie ora 9.30, o zi superbă, ca de septembrie.

1468816_10201497318969745_721266626_n

Elena Manea

Pe deplin conştienţi de posibilele efecte ale mersului în mişcare retrogradă a lui Mercur, ne adunăm în sala de conferinţe a hotelului Eurohotels din apropierea Gării de Nord. Un interior modern, elegant, spaţios, luminos. Ca de obicei, întâlnirile de felul acesta ne testează ambivalenţa opţiunilor: socializare vs. acumulare de informaţii, bucuria reîntâlnirii cu colegii de breaslă vs. curiozitatea de a afla lucruri noi de la cei care n-au avut linişte şi au dat o formă concretă cercetărilor făcute pe contul, timpul şi efortul propriu. Deşi implică nişte mici compromisuri, optăm pentru ambele, desigur.

523521_10201498933730113_974044348_n

Cristina Guzinschi

Prima oră, prima doamnă. Elena Manea abordează un subiect care îi preocupă intens pe pasionaţii de astrologie: „Predestinare sau liber arbitru?”. În viziunea domniei sale harta natală este asemenea unei programe şcolare, cuprinzând materii de studiu, un anumit orar, date stabilite pentru examene şi/sau re-examinări. Dacă ne facem temele şi ne ţinem de treabă vom trece mai departe – dacă nu, vom fi nevoiţi să reluăm lecţiile. Predicţiile astrologice ne oferă şansa de a găsi variante pentru punerea în practică a liberului arbitru. Decizia, însă, ne aparţine.

Musafira noastră din Republica Moldova, Cristina Guzinschi, ţine o prelegere despre „prezicerea momentului cel mai posibil pentru căsătorie”. Tehnica prezentată este susţinută cu exemple şi în principal este utilă în rectificare şi prognoză.

1461105_10201497372011071_662050743_n

Mihaela Dicu

Ora 11 – a doua doamnă, inima AAR. Mihaela Dicu ne clatină multe dintre cunoştinţele pe care le aveam (sau credeam că le avem) referitoare la dinamica mişcărilor tectonice. În urma unui studiu amănunţit al cutremurelor care au afectat teritoriul României începând din 1471 până în prezent, există o legatură, din perspectivă astrologică, între ceea ce considerăm harta natală a României într-o anumită perioadă de timp şi tranzitele care afectează această hartă. Concluziile sunt surprinzătoare şi implică influenţe multiple: Mercur, Venus, Axa Nodurilor, casele a III-a, a X-a şi a VIII-a. La nivel mondial Mihaela a constatat de asemeni o frecvenţă importantă a declanşării acestui fenomen în perioade în care Mercur se afla în mers retrograd – „nu la toate, dar suficient de des încât să ne dea de gândit”.

Înainte de pauză, Dan Ciubotaru, Preşedintele AAR, în prezenţa membrilor Consiliului Director al AAR, înmânează invitatului de onoare, domnului Nicholas Campion, Diploma de Membru al AAR.

1459798_10201497330130024_673095374_n

Raluca Romascu

Cooperarea dintre Raluca Romaşcu şi Ingrid Teodorescu s-a concretizat într-un studiu aplicat dinamicii sinastriei. Colegele noastre au avut în vedere compararea a doar 4 elemente (Soare, Mercur, Venus, Marte) din hărţile natale şi progresate ale persoanelor aflate într-o relaţie, şi definirea tipului de relaţie corespunzător.

563119_10201498937090197_1263411813_n

Dan Ciubotaru

Urmează Dan Ciubotaru, care ne vorbeşte despre profecţii – o cale de previzionare specifică astrologiei elenistice. Metoda presupune deplasarea poziţiei Ascendentului natal cu un semn pentru fiecare an de viaţă, în felul acesta determinându-se coloratura anului respectiv, iar „planeta care guvernează Ascendentul profectat, îl reprezintă pe individ în acel an”.

În pauză suntem invitaţi să parcurgem o mică expoziţie de artă decorativă cu tematică astrologică, amenajată în apropierea intrării în sala de conferinţe, sub semnatura Daniel Reiiel. Unii spun că astrologia este o artă, alţii găsesc în simbolurile astrologice o sursă de inspiraţie artistică.

996639_10201498938090222_295345751_n

Valeriu Panoiu

După pauza de masă ne întâlnim cu Valeriu Panoiu, care ne prezintă dintr-o altă perspectivă lucruri pe care deja le ştiam. Cum de nu ne-am gândit la varianta unui „al doilea Ascendent” reprezentat de poziţia Soarelui în case? Cu nonşalanţă şi umor Valeriu ne demonstrează că se poate şi aşa.

1455022_10201497362490833_669380999_n

Ingrid Teodorescu

„Itinerariul astrologic” la care ne invită Ingrid Teodorescu ne poartă pe drumurile Bucureştiului. Scurta călătorie are în vedere 6 repere pe care unii le cunoaştem, alţii nu, şi unde putem regăsi simbolistica astrologică împletită cu arhitectura, arta şi spiritualitatea – monumente, fântâni, faţada unei clădiri, picturi şi fresce bisericeşti.

Ca să nu aţipim după masa de prânz, urmează categoria „conferinţe palpitante”.

1467465_10201497363050847_237520473_n

Adrian Chelariu

Primul înscris în program, Adrian Chelariu, ne vorbeşte despre tiparele comportamentale care au la bază influenţa Lunii Negre/Lilith. Planetă, cometă, punct virtual sau indiferent ce ar fi, Luna Neagră funcţionează „ca o energie a extremelor”, „între fascinaţie şi refuz” şi „de la agonie la extaz”. În urma expunerii nu mai rămânem cu nici un dubiu: e ori-ori!

561995_10201497365690913_1809281976_n

Mihaela Isfan

Mihaela Isfan ne lansează o provocare, propunându-ne adoptarea concepţiilor filosofice în consilierea astrologică. Prezentând curentele de gândire filosofice şi pornind de la premisa că sistemul conceptual creează realitatea, atunci şi astrologia poate crea realitatea pentru că operează cu sisteme conceptuale. „Procesul PEACE (problemă, emoţie, analiză, contemplaţie, echilibru) descrie acei paşi de urmat care alcătuiesc o cale sigură către o pace sufletească durabilă.” Pe scurt, reformularea filosofiei de viaţă.

1461478_10201497370371030_1675983828_n

Sorin Bratoveanu

Sorin Bratoveanu ne introduce în lumea poveştilor lui JRR Tolkien. El face o analiză a vieţii şi operei autorului pasionat de inele, pitici, zâne şi elfi, ajungând la o concluzie uimitoare: opera acestuia nu era doar pură ficţiune, ci relatarea unei istorii a Pământului din dimensiunea eterică, Tolkien primind anumite informaţii pe căi extrasenzoriale.

1455932_10201497363650862_1218796667_n

Anca Martin

De la bun început, Anca Simina Martin ţine să clarifice noţiunea de „tra(ns)vestism”, ca să ne fie limpede despre ce vorbim: bărbaţi ori femei. Şi-şi, dar fiecare în hainele celuilalt. Cu exemple numeroase şi rapoarte statistice grafice şi numerice, conferenţiara ne dă de gândit: aproape 75% din auditoriul feminin purtăm pantaloni şi ne simțim bine aşa… (Oare Costică Dorneanu ştie despre studiul Siminei?! …)

Primul venit, ultimul plecat, Ionuţ Hristescu. O prezentare holistică a caselor de finalitate (sau a caselor de apă – a IV-a, aVIII-a, a XII-a) reliefează relaţia de cauzalitate dintre cele 12 sectoare ale hărţii natale. „Adevărul neplăcut al caselor de viaţă este că ceea ce arătăm în lume este fals – adevărul se află ascuns în casele de apă”. Prezentarea relevă un foarte fin simţ al observaţiei şi o deosebită concizie: suntem, în cele din urmă, ceea ce simţim. O interpretare pe cât de originală, pe atât de profundă. Şi adevărată.

995243_10201497375331154_185331032_n

Ion Hristescu

Despre masa de seară binevenită şi feluritele tipuri de mâncăruri, băuturi şi mai ales discuţii, conversaţii, schimburi de informaţii şi păreri, este de prisos să mai amintim. Între atâţia prieteni nu ne puteam simţi decât minunat!

3 noiembrie, zi la fel de frumoasă.

Deşi este duminică, activitatea începe tare devreme – suntem rugaţi să ajungem înainte de ora 9, de această dată la Hotel Cişmigiu, pe Bulevardul Elisabeta. Avem treabă multă astăzi.

În prima parte a dimineţii are loc Adunarea Generală a AAR. Este prezentat raportul cenzorului cu privire la activitatea financiar-contabilă pe perioada octombrie 2012 – septembrie 2013 şi se discută diverse chestiuni organizatorice.

Ora 11. Anul acesta, cea de a doua zi a Congresului este rezervată în special workshop-ului de Astrologie Mondială susţinut de domnul Nicholas Campion, în prezent Senior Lector la Universitatea Wales Trinity Saint David, UK. Este o mare onoare pentru noi să fim studenţii Domniei sale pentru o zi. Cariera sa academică, titlurile şi lucrările publicate depăşesc cu mult spaţiul unui articol – puteţi citi mai multe aici http://www.astrele.ro/2013/10/07/workshop-de-astrologie-mundana-cu-nicholas-campion/.

1476290_10201498937050196_1775654828_n

Nick Campion si Consiliul Director AAR

Dincolo de exigenţa materialului prezentat în faţa noastră, ceea ce mi se pare fascinant este personalitatea sa – o împletire de înţelepciune, energie, blândeţe şi fermitate, cum am văzut doar la oamenii cu un înalt nivel spiritual. Colegul Ionuţ Hristescu a descris cel mai bine atmosfera creată şi ideea centrală în jurul căreia s-a desfăşurat seminarul de Astrologie Mondială: „Mi-a captivat atenția din primul minut în care a început să vorbească […], deoarece reușea să spună în cuvinte simple, cu impact direct, despre legătura dintre marile cicluri planetare și istoria, uneori atât de repetitivă, a popoarelor și a relațiilor dintre ele.” Am reţinut o aserţiune făcută de Johannes Kepler şi citată de domnul Campion: „Astrologia e o negociere”. Da, se pare că avem posibilitatea să negociem cu viitorul nostru…

În ultima parte a workshop-ului, reputatul invitat face o analiză a evenimentelor marcante din istoria modernă şi contemporană a Romaniei.

Domnul Nick Campion ne rugase în prealabil să răspundem la un chestionar, datele colectate în acest mod fiindu-i de folos într-un studiu academic privind orientarea şi opiniile astrologilor din toată lumea.

O zi foarte plină, la sfârşitul căreia facem fotografii şi ne luăm rămas bun. În funcţie de preferinţe sau posibilităţi, unii dintre noi plecăm spre case, alţii continuăm petrecerea la un restaurant cu specific românesc. Şi, cum e Lună Nouă, începem o viaţă nouă.

Reportaj de Melania Marin

Albume foto (publice, dar necesita cont de facebook pentru a putea fi vizualizat):
https://www.facebook.com/mihaela.dicu/media_set?set=a.10201497316489683.1073741831.1079417247&type=3
https://www.facebook.com/mihaela.dicu/media_set?set=a.10201498932210075.1073741832.1079417247&type=3

Mesajul astral al anului 2014: lupta pentru pace (partea I)

$
0
0
old-and-new-year-cover-table-calendar-for-1905

”Vechiul si noul an” de Konstantin Somov

Ne aflăm în faţa unui an deosebit, în care va trebui să depăşim o serie de provocări menite să redefinească atât relaţia cu noi înşine, cât şi relaţia cu ceilalţi – un an în care cu siguranţă nu ne vom plictisi.

2014 începe extrem de dinamic pe Lună Nouă în semnul Capricornului, alături de Pluton, Mercur şi Venus retrogradă. Cu excepţia planetelor Neptun şi Saturn şi a Axei Nodurilor Lunare, toate celelalte astre se află în semne cardinale şi exercită o presiune deosebit de mare asupra noastră. Vom simţi dorinţa intensă de a răsturna munţii, de a începe lucruri noi, de a ne schimba direcţia fără să mai ţinem seamă de nimeni şi de nimic, în ciuda racordării noastre la un sistem care îşi dă silinţa să ne îngrădească libertatea cât mai mult. Se prefigurează începutul unor conflicte ce ascund lupta pentru putere. Luna Nouă în Capricorn ne va da imboldul de a ne impune cu fermitate principiile după care dorim să ne conducem viaţa de-acum încolo. Suntem hotărâţi să ne urmăm scopurile cu tenacitate, să ne impunem punctul de vedere, să ne facem auziţi. Construite în acest context, proiectele noastre sunt foarte ambiţioase, avem capacitatea de a ne organiza şi de a trece la fapte imediat.

Anul debutează cu un lanţ de retrogradări menite să ne atragă atenţia asupra conduitei individuale. Consider că litera „R”, utilizată ca simbol al mişcării în sens retrograd a unei planete, poate fi înţeleasă în sensul de „reparaţie” şi „regret”. O anumită atitudine sau acţiune „regretabilă” necesită ”reparaţii”. Suntem vulnerabili faţă de situaţii pe care cu greu le putem ocoli şi pe care va trebui să le rezolvăm investind mai mult timp şi efort decât în mod obişnuit. Nu mişcarea în sens retrograd a planetei ne influenţează, ci diferă reacţia noastră faţă de influenţa ei.

Încă din decembrie 2013 şi până în martie 2014 Jupiter, semnificatorul adevărului, dreptăţii şi bunăstării noastre ne oferă sprijinul cu mare zgârcenie, aflându-se în mers retrograd. Până în 6 martie ne vom confrunta cu greşelile pe care le-am făcut prin exagerare, abuz, lipsă de realism sau minciună, în vara anului 2013.

Pe parcursul lunii ianuarie influenţa planetei Venus, aflată în mişcare retrogradă, ne poate împiedica să găsim cele mai potrivite variante pentru noi în privinţa relaţiilor sentimentale, a petrecerii timpului într-un mod plăcut, în achiziţii profitabile, în recunoaşterea valorii noastre (personale sau profesionale) şi în încrederea pe care ne-o dau relaţiile cu cei din jur. În perioada în care Venus are mişcare retrogradă suntem mai predispuşi să cădem în curse afective, aşa încât putem plonja în relaţii (iubiri, parteneriate, contracte) pripite ori putem rupe parteneriate în mod neaşteptat. Configuraţia actuală ne determină să trecem prin momente în care exigenţa faţă de noi înşine şi faţă de alţii poate lua forme aproape extremiste.

Luna februarie ne va da posibilitatea să îndreptăm erorile de mai sus, dar de această dată, fiind supuşi tranzitului în sens retrograd al planetei Mercur, gândirea, vorbirea şi mișcarea nu vor fi pe aceeaşi lungime de undă. Poate am găsit între timp soluţii la neliniştea emoţională, dar felul cum comunicăm acest lucru este defectuos şi ne este greu inclusiv să recepţionăm corect mesajul partenerului de dialog. Dacă până acum ne-au dat de furcă sentimentele, de data aceasta ne dă de furcă raţiunea, care ne va îndemna deseori să ne răzgândim ori să fim împrăştiaţi. Vom putea pune, însă, în aplicare planuri pe care le-am conceput cu ceva timp în urmă.

Luna martie aduce o provocare destul de grea prin intrarea în mişcare retrogradă a planetei Marte în semnul Balanţei. Planeta semnificatoare a curajului, războiului, iniţiativei, acţiunii nemijlocite are un traseu demn de toată atenţia anul acesta. Ea va fi de altfel vedeta până la sfârşitul lunii iulie.

Dacă până acum am avut dificultăţi în gândire, consecinţa lor firească sunt acţiunile nepotrivite sau chiar (auto)distructive. Prins în aspectele foarte dure formate de planetele lente care întreţin un climat tensionat de multă vreme (Pluton, Uranus, şi, în ultimul an, Jupiter acompaniat funest de Lilith), războinicului Marte îi este foarte dificil să mai poarte negocieri în spiritul Balanţei, să lupte cinstit, să fie propriul său avocat, să prezinte argumente de bun-simţ într-un context în care se simte bruscat, manipulat, înşelat, nedreptăţit. În această perioadă riscăm să ne „dăm foc la valiză”, pentru că odată cu Echinocţiul de primăvară, Soarele păşeşte în semnul Berbecului şi deschide sezonul de „vânare” a lui Marte care, încolţit fiind, nu mai ştie ce să facă: apare un risc major al acţiunilor bruşte şi nechibzuite, al nerăbdării, nesăbuinţei, al reacţiilor violente, accidentelor (electrocutări, explozii, incendii), al scandalurilor, revoltelor şi conflictelor de tot felul.

În luna aprilie intervin elemente noi. Axa Nodurilor Lunare părăseşte semnul Scorpionului, unde a beneficiat de ghidajul răbdător al lui Saturn, şi intră tot în semnul Balanţei. Începând din acest moment, răvăşiţi de atmosfera generală inflamată, suntem atenţionaţi că unica soluţie acceptabilă este cooperarea, colaborarea şi stabilirea unor acorduri în beneficiul ambelor părţi – şi al nostru şi al celuilalt. Pe fondul unui exces energetic greu de gestionat, avem parte pe 15 aprilie de o eclipsă totală de Lună pe axa relaţională Berbec – Balanţă. Luna aflată în semnul Balanţei devine singura, dar nu cea mai fericită tovaraşă a lui Marte retrograd. Este exacerbată dorinţa de adevăr şi dreptate, iar mesajul eclipsei l-aş sintetiza prin sintagma „ori la bal, ori la spital”.

Va trebui să conştientizăm partea noastră de responsabilitate într-un parteneriat, cât ţine de voinţa noastră şi cât de dorinţa celuilalt, aşa încât să eliminăm indecizia, nesinguranţa, teama de singurătate şi mai ales lenea exprimată prin tendinţa de a face compromisuri din comoditate sau de a proiecta vina. Vom avea nevoie să ne implicăm activ în rezolvarea conflictelor şi să ne asumăm inclusiv riscul ieşirii din parteneriate nesănătoase. Suntem supuşi riscului de a reacţiona intermitent, exploziv şi discriminatoriu. Avem de-a face cu sentimente acumulate de-a lungul timpului în subconştient. Este un moment de apogeu în care retrăim situaţii de viaţă nerezolvate cu scopul de a găsi soluţii în perioada următoare. Aceste termene ar fi: luna iulie, odată cu ieşirea lui Marte din Balanţă; octombrie 2015, odată cu ieşirea Nodului Nord din Balanță sau un an – cât se consideră ca ar dura efectul unei astfel de eclipse (ca opinie proprie, consider că, la nivel individual, efectul unei eclipse diferă de la o persoană la alta în funcţie de horoscopul personal, iar la nivel social efectul este resimţit până la următoarea eclipsă de acelaşi tip).

Luna aprilie poate fi considerată cea mai zbuciumată perioadă din an, datorită reluării conflictelor prefigurate la începutul lui 2014. Staţionarea îndelungată a planetei Marte în semnul Balanţei induce un potenţial de neînţelegere şi conflict în orice domeniu şi răvăşeşte liniştea şi armonia specifice acestui semn zodiacal. În intervalul decembrie 2013 – iulie 2014 suntem predispuşi ciclic la o lipsă a disciplinei gândurilor, acţiunilor, răspunsurilor emoţionale. Evenimentele iau o turnură brutală, neprevăzută, în care elementul exterior (care poate fi o conjunctură, o persoană, o instituţie) are un caracter impulsiv, neînduplecat şi despotic.

Soluţia în această perioadă este, în principal, regândirea strategiei de acţiune şi căutarea variantei care produce cele mai puţine pagube, dar care ne duce înainte. Efortul fiecăruia dintre noi va trebui îndreptat către găsirea unei căi adecvate pentru manifestarea excesului energetic. Putem profita de această energie pentru a pune în aplicare proiecte îndrăzneţe la care am chibzuit îndelung şi pentru care ne simţim acum pregătiţi.

Uneori, dacă suntem direct implicaţi în luptă şi ne simţim depăşiţi de situaţie, avem nevoie să oprim motoarele și să tragem puţin pe dreapta, până trece furtuna. Alteori, putem fi luaţi pe sus, fără voia noastră de zbuciumul celorlalţi. Şi într-un caz şi în celălalt avem de învăţat lecţia găsirii echilibrului semnificat de prezenţa Nodului Nord în Balanţă, dar a găsirii active, de data aceasta.

Luna mai este cea în care vedeta anului, Marte, îşi reia mersul direct. Ne vom gestiona mai bine curajul, energia, încrederea, şi, bizuindu-ne pe experienţa acumulată, vom încerca să reparăm, să reconstruim ce se mai poate. Tensiunile astrale se menţin, apectele nu s-au risipit, ne confruntăm cu consecinţele evenimentelor anterioare.

Luna iunie reprezintă o perioadă a rememorării şi regândirii. Mercur va avea din nou o mişcare retrogradă: va păşi câteva zile în semnul Racului, după care se va reîntoarce în domiciliul său, Gemeni. În paralel Saturn, Neptun şi Pluton vor avea de asemenea mişcări retrograde. Va fi momentul să reinterpretăm situaţia în care suntem acum, integrând-o într-un context mai larg. Societatea din care facem parte, perioada şi locul în care ne-am născut, lecţiile de viaţă pe care poate nu le-am înţeles, toate sunt acum motive de reflecţie. Rememorăm, reinterpretăm şi selectăm informaţiile importante pentru evoluţia noastră.

Sfârşitul lunii iunie reprezintă un alt punct de răscruce, când Soarele aflat în semnul Racului va activa din nou potenţialul conflictual al planetelor ce tranzitează semnele cardinale. Reacţiile emoţionale violente, atitudinea demonstrativă, renunţarea la mediul care ne-a oferit o oarecare protecţie – sunt câteva din tendinţele acestei perioade. Este un moment favorabil celor care au dat dovadă de seriozitate şi autodisciplină. Prin aspectul de trigon pe care Soarele îl face cu Saturn, pe de o parte ei vor căpăta un plus de încredere în forţele proprii, iar pe de altă parte au posibilitatea devenirii şi afirmării ca indivizi cu identitate bine conturată.

Va urma…

Melania Marin

Mesajul astral al anului 2014: lupta pentru pace (partea a II-a)

$
0
0
old-and-new-year-cover-table-calendar-for-1905

”Vechiul si noul an” de Konstantin Somov

(Vezi și partea I)

În ultimele zile ale lunii iulie atmosfera astrală se nuanţează. Marte intră în semnul său de domiciliu, Scorpion, unde capătă foarte multă forţă şi încredere în propriile puteri, dar poate fi în egală măsură necruţător, abuziv şi poate avea neplăcutul obicei de a făuri planuri pe ascuns, de a ataca atunci când ne aşteptăm mai puţin. În aceeaşi perioadă Jupiter intră în semnul Leului şi va aduce cu sine un val de încredere care îi va contamina pe cei creativi, doritori de schimbare şi noutate. Prin aspectul de cuadratură pe care îl realizează cu Marte, însă, predispune către ilegalităţi, nedreptăţi, atitudine revanşardă, supraestimare a forţelor, acţiuni impulsive şi obrăznicie. Este foarte important să recunoaştem aceste tendinţe atunci când apar, atât în comportamentul nostru, cât şi al celorlalţi şi să căutăm căi de rezolvare, deoarece aspectul format între semne fixe produce efecte durabile. Sunt recomandate activităţile prin care construim, consolidăm ceea ce am început în perioada anterioară.

Pe parcursul lunii august, când Soarele tranzitează semnul Leului, unde se găseşte şi Jupiter, sunt accentuate încrederea, optimismul şi cheful de distracţie. În această perioadă va fi util să valorificăm potenţialul nostru creativ şi evolutiv prin deschidere către adevăr, dreptate şi bunăvoinţă faţă de semeni, adică relaţia armonioasă pe care Soarele şi Jupiter o fac cu Uranus. Prin alăturarea planetei Venus la această echipă, dar şi prin prezenţa Lunii Negre, ne putem simţi atât de importanţi, de seducători și de năpădiţi de sentimentul că majoritatea lucrurilor ni se cuvin pur şi simplu, încât doar luciditatea sau un deznodământ păgubitor ne poate trezi la realitate. Pe de altă parte, dacă vom fi foarte cinstiţi cu noi înşine, ne vom simţi plini de energie şi vom fi capabili de eforturi deosebite – mai ales atunci când am putea fi puşi în situaţia de a accepta unele despărţiri de persoane sau obiecte, ca efect al aspectului de cuadratură cu Marte şi Saturn, ambele aflate în Scorpion.

În cursul lunii septembrie Marte trece în semnul Săgetătorului şi se îndreaptă în direcţia formării unei piramide pe semne de foc, la care vor participa Jupiter şi Uranus. Este un moment în care putem fructifica din plin energia, iniţiativa şi încrederea în forţele proprii, atât timp cât nu exagerăm. Dacă a mai rămas ceva dureros în sufletul nostru, acum e momentul curăţirii şi reînnoirii. Mai ales în domeniul relaţiilor afective şi a valorilor pe care ne bazăm viaţa – materiale, morale, spirituale, etice, afective.

În luna octombrie planeta Mercur va avea, pentru a treia oară în anul acesta, o mişcare aparent retrogradă şi va face o buclă de legătură între semnul Balanţei şi cel al Scorpionului. În ultimul an, prin tranzitele lui Saturn, Marte şi al Nodului Nord, semnificaţia acestor două semne a fost mult accentuată. Relaţiile de cooperare, valorile pe care le avem în comun, echilibrul şi crizele existenţiale, căutarea dreptăţii şi înfruntarea nedreptăţii, plăcerea şi durerea – acestea au fost problemele principale care ne-au ţinut ocupaţi. Acum mintea noastră va fi focalizată mai mult decât înainte, pe aceste aspecte ale vieţii. Prin cuadratura ce se formează cu Jupiter, ni se cere insistent să luam deciziile cele mai înţelepte şi să evităm categoric variantele care ocolesc legalitatea, adevărul, dreptatea. Nemulţumirile vor continua mai mult la nivel social, prin cuadratura ce se prefigurează tot mai strâns între Jupiter şi Saturn. Aceasta tinde să provoace instabilitate, tendinţă la renunţare în faţa provocărilor, dificultatea de a găsi soluţiile cele mai potrivite şi uneori evenimente naturale nedorite (cutremure, inundaţii, epidemii).

Pe 8 octombrie are loc cea de-a doua eclipsă totală de Lună, pe un aspect de conjuncţie Soare-Venus – NN în Balanţă şi o piramidă pe semne de foc (Jupiter – Marte – Uranus, Luna) extrem de dinamică. Se realizează o configuraţie interesantă de tip „zmeu”, prin intermediul căreia o mare dorință de a prelua conducerea într-o relaţie, situaţie, şi de a-i trage şi pe alţii după noi, este contrabalansată de personalitatea ori dorinţa celuilalt sau celorlalţi. Spiritul revoluţionar, independent, răzvrătit chiar, curajul şi voinţa acumulate în trecut trebuie folosite cu discernământ, ca declanşator al schimbărilor pozitive şi orientate către progres. Atunci când pledăm pentru drepturile noastre nu dorim „intervenţii în forţă ale trupelor de jandarmi pentru restabilirea ordinii” – de aceea va fi nevoie să folosim resursele noastre de diplomaţie, curaj şi tenacitate pentru a ne susţine cauza, dar ţinând cont şi de context. Există situaţii în care suntem nevoiţi să admitem o pierdere pentru a ajunge, în final, la un câştig ce este cu mult mai important pentru noi şi de care poate nu suntem mereu conştienţi. Aspectul de cuadratură pe care Pluton îl face atât cu Soarele, cât şi cu Luna, reprezintă un avertisment că dorinţa de afirmare, extremismul emoţional şi intrasigenţa se pot confrunta cu limitări drastice impuse de către cei care deţin autoritatea şi puterea la momentul respectiv. Este momentul să stabilim o alianţă cu noi înşine şi cu cei aflaţi în aceeaşi situaţie, pentru a reuşi să facem faţă condiţiilor restrictive, dominării sau despotismului, venite din direcţii care până de curând reprezentau puncte de reper în viaţa noastră: convingeri, tradiţii, rădăcini, persoane care reprezentau puterea şi autoritatea. Curajul de a fi liberi şi independenţi în interior, ne dă posibilitatea de a face faţă cerinţelor, pentru că este necesar ca regulile să fie schimbate şi viaţa trebuie pusă pe baze noi.

În noiembrie, trecerea planetei Venus prin Semnul Săgetătorului activează relaţia armonioasă Uranus – Jupiter şi aduce un suflu de energie, încredere şi voioşie. Marte tranzitează semnul Capricornului şi potenţeză autoritarismul (alături de Pluton) şi dorinţa de înăbuşire a revoltelor uraniene. Soarele se alătură exigenţelor lui Saturn în Scorpion. Pe fondul dorinţei noastre de expansiune, putem întâmpina restricţii majore în iniţiative, datorită acelor reguli despre care, de multă vreme, simţim că ne îngrădesc libertatea de alegere sau de exprimare. Este şi un moment de „plătire a scadenţelor”, iar ceea ce nu a fost construit pe baze autentice riscă să se dărâme pentru ca noul să îşi facă loc.

Anul se încheie cu încă un aspect exact de cuadratură între Uranus şi Pluton. Retrăim dorinţa de revoluţionare a unui sistem restrictiv, contestarea puterii şi a normelor care permit dominarea şi controlul prin manipulare. În paralel, Marte în Vărsător face opoziţie cu Jupiter aflat în mişcare retrogradă în Leu, iar Saturn intră pentru 6 luni în semnul Săgetătorului. Avem oportunitatea să privim cu încredere către viitor, dar şi obligaţia de a fi cinstiţi cu noi înşine, de a ne evalua corect forţele şi meritele, de a ne raporta la ceilalţi cu generozitate şi modestie, de a ne privi pe noi înşine cu mai mult realism. Rezistând tentaţiei de a face gesturi demonstrative, excesive chiar megalomanice, putem folosi această energie cu chibzuinţă în beneficiul nostru şi, în cele din urmă, ne putem reformula propriul destin.

Observaţii cu caracter general asupra anului 2014

Analiza aspectelor şi tranzitelor va fi reluată amănunţit la timpul său. În acest material am semnalat evenimentele mai importante din punct de vedere astrologic.

Momentele de echinocţiu şi solstiţiu, când Soarele intră pe teritoriul semnelor cardinale, întăresc configuraţia denumită „cruce cardinală”. Perioadele din preajma datelor de 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie si 1 octombrie sunt momente foarte importante când se deschid noi cicluri de evenimente, în care energia se amplifică şi tinde să scape de sub control. Avem nevoie să ne direcţionăm conştient această energie.

Tranzitul planetei Marte şi al Nodului lunar Nord prin Balanţă reface traseul parcurs de Jupiter între oct. 2004 – oct. 2005 şi de Saturn între nov. 2009 – sept. 2012, răscolind parteneriatele, acordurile şi armistiţiile stabilite la acea vreme şi repunând în discuţie onestitatea şi stabilitatea lor.

Luând în considerare mişcarea în sens retrograd a planetelor rapide, există câteva corelaţii interesante:

  • Venus retrogradează în domiciliul lui Saturn;
  • Mercur retrogradează în domiciliul lui Saturn şi exaltarea lui Venus, în domiciliul Lunii şi domiciliul lui Mercur, în domiciliul lui Venus şi domiciliul lui Marte;
  • Marte retrogradează în domiciliul lui Venus şi exaltarea lui Saturn;
  • Nodul Nord, care prin natura lui are o mişcare retrogradă trece din domiciliul lui Marte în domiciliul lui Venus şi exaltarea lui Saturn, in tovărăşia lui Marte;

Pe de altă parte,

  • cele două eclipse au loc pe axa guvernată de Venus şi Marte;
  • pe parcursul anului Marte şi Venus realizează 3 aspecte exacte de cuadratură, o opoziție şi doar două trigoane şi un sextil exacte;

Această relaţionare deficitară între cele două planete care joacă un rol atât de important în viaţa noastră de zi cu zi arată că nu suntem foarte multumiţi de ceea ce facem, că între dorinţele şi satisfacţiile noastre există un decalaj semnificativ. Aşadar, este nevoie de un efort suplimentar, trebuie schimbată direcţia sau strategia pentru a ajunge să ne simţim împliniţi ori fericiţi.

Semnificaţiile planetelor Venus, Marte şi Saturn fiind mult accentuate prin tranzitele din acest an, suntem puşi în faţa unor întrebări de fond : în ce măsură conştientizăm că atingerea liniştii şi armoniei interioare este exclusiv responsabilitatea noastră? Cum încercăm să atingem echilibrul: gândind, simţind, iubind sau luptând? Cerinţa anului pare a fi găsirea păcii – cu ce preţ? În ce măsură am depus eforturi pentru găsirea echilibrului interior şi exterior?

Mişcările în sens retrograd ale planetei Mercur pe semne de aer – apă semnalează legătura pe care trebuie să o facem între raţiune şi sentiment, în sensul dinspre cunoaşterea raţională către cunoaşterea intuitivă – reformularea şi exprimarea acesteia.

În contextul actual putem găsi pacea prin autocontrol, disciplină interioară şi înțelepciune. Pentru asta avem nevoie să apelam la sinceritate faţă de noi înşine şi la verificarea nivelului de integritate. Se prefigurează un an de transformări, schimbări, nelinişti, dorinţe, zvârcoliri, aşteptări, nerăbdări, încordări, speranţe, temeri, tensiuni şi, mai ales, de transformări necesare şi de alegeri asumate conştient.

N-a spus nimeni că e uşor… Paşii importanţi către progres se fac uneori cu zbucium, alteori cu puţină nebunie, dar întotdeauna cu efort, curaj şi speranţă. Până la urmă, cel mai important lucru este să cădem la pace cu noi înşine.

Melania Marin

Notă: azi, cand am scris acest material, am aflat despre decesul lui Nelson Mandela. În harta sa natală Marte ocupa semnul Balanţei. A primit Premiul Nobel pentru pace în 1993 şi una dintre cărţile sale poartă titlul „The Struggle is My Life” (1986) – Lupta este Viaţa mea. Elocvent.


Jupiter-Lilith, o provocare în etape

$
0
0
jupiter-lilith-mm.jpg

”Barbat si Femeie I” de Edvard Munch (1905)

De câțiva ani Jupiter (stăpânul Olimpului și mai marele zeilor, purtătorul de noroc și dătătorul de încredere și veselie) are un însoțitor discret, o „coadă”. Din păcate „coada” aceasta n-a prea fost (și nu este) un înger, ci mai degrabă e un soi de spion KGB infiltrat în structurile aparatului de stat, uneori ocupând chiar postul de consilier prezidențial.

Lilith, ea singură, nu are cine știe ce putere – e mai degrabă sâcâitoare, dar atunci când se alătură unei planete influența sa devine neplăcută. Astfel, ea joacă un rol important în tensiunile existente în prezent pe crucea cardinală, ea aflându-se în semnul Racului (iunie 2013 – martie 2014).

Efectul deosebit de neplăcut al însoțirii lui Jupiter de către Lilith este crearea unui anumit context tulbure, prin care inițial unii dintre noi putem trece fără să-l sesizăm , dar, odată ajuns Jupiter în acel sector câteva zile sau câteva luni mai târziu, el dezvoltă, așa cum îi e obiceiul, trăsăturile specifice semnului zodiacal, într-un înveliș mototolit sau urât mirositor însă. Alteori, rolurile se inversează și ne dăm seama că ambalajul strălucitor ascunde o marfă cu vicii de fabricație.

Deși reprezintă alăturarea unei planete și a unui punct virtual, influența lor conjugată nu este de neglijat. Spaimele inconștiente, vulnerabilitatea și exagerarea: ce combinație poate fi mai lipsită de înțelepciune?! Asocierea celor doi predispune, în principiu, dar și în funcție de semnele tranzitate, la căutarea obsesivă a plăcerii și a aventurii la nivel animalic, doze variabile de nerușinare, excese senzuale, convingerea că răzbunarea e o forma echitabilă de stabilire a dreptății, folosirea metodelor necinstite pentru atingerea unor scopuri, duplicitatea, corupția.

Lilith înfășoară într-un nor otrăvit jumătatea umană a centaurului, lăsând să se vadă și să funcționeze doar jumătatea animală. Partea păguboasă este că nu observăm eroarea în care ne împinge. Ni se pare că ne exprimăm natural și că ne bucurăm de viață, dar nu este chiar așa. Când legătura lor se va desface vom vedea în urma noastră toate consecințele “dezmățului”, pagubele pe care le-am produs în acest interval și de care habar n-am avut. Ne vom cam rușina, dar vom avea și șansa de a ne însuși lecțiile prudenței și temperanței.

E cam greu să privim prin perdeaua de fum înecăcios împraștiată de Lilith – acest lucru necesită antrenament, experiență de viață, curaj, conștientizarea slăbiciunilor și durerilor nemărturisite nici măcar – sau mai ales! – nouă înșine. E perioada confruntării cu „umbra”. Ceea ce nu suntem dispuși să acceptăm nici în ruptul capului că suntem sau că am putea face. Ni se arată adevărul cel mai dureros sau în cea mai inacceptabilă formă, dar e adevăr! Și pentru că ne doare atât de tare, îl respingem – iată, cursa lui Lilith! Când realitatea ne face să simțim un cub de gheață coborând pe șira spinării, atunci înseamnă că am trecut de perdeaua de fum și am înțeles mesajul ei. Ea ne oferă posibilitatea să învățăm, prin frustrare, lecția propriilor limite. Avem nevoie de o perioadă de neputință pentru a putea apoi să evaluăm corect obiectul dorinței noastre.

Întâlnirea dintre Jupiter și Lilith a avut loc prima oară la 1 oct 2009, în Vărsător, când a indus un fel de obsesie a ideii de libertate, dar cam lipsită de discernământ. În acea perioadă a luat amploare “fenomenul iPhone”, specific zodiei, și care i-a cam înstrăinat pe oameni. Începând de atunci, Lilith l-a urmărit cu perseverență pe stăpânul Olimpului, prin fiecare zodie prin care a trecut, la o distanță mai mică sau mai mare, în același semn sau în semnul următor. Efectul asocierii dintre Jupiter și Lilith poate fi comparat în cea mai blândă variantă cu guma de mestecat lipită de talpa pantofului și, in cea mai probabilă, cu tehnicile de diversiune din timpul revoluției din ‘89. Un permanent bruiaj, un junghi, o mizerie, o „porcărie”, care dublează tot ce simțim sau realizăm bun și frumos.

Până în decembrie 2011, cât timp Lilith a stat în urma lui Jupiter, ne-am lăsat cu mai multă ușurință amăgiți și încercați de frustrare. O frustrare care ne ținea la o oarecare distanță față de situații ce implicau o doză de imoralitate, ilegalitate și lăcomie, dar din momentul conjuncției lor toate acestea au fost etalate ca modalități acceptabile de atingere a scopurilor, conduite nesancționabile și tentante. Această conjuncție s-a produs în jurul datei de 20 decembrie 2011, în primul grad din Taur. Efectul pe care l-a produs a fost resimțit inclusiv în plan material. De exemplu, prețul imobiliarelor a atins atunci pragul cel mai scăzut, iar în toamna acelui an prețul aurului ajunsese la peste 1900 dolari uncia (1920 $ în septembrie 2011).

De la mijlocul lunii septembrie 2012 și până pe 9 iunie 2013, Lilith nu l-a slăbit nici o clipă pe Jupiter, întovărășindu-l în Gemeni. Au ieșit la suprafață minciuni, informații compromițătoare ce fuseseră ascunse și care au produs durere atât celor ce le-au aflat cât și celor ce le-au ascuns.

Din 10 iunie 2013, Lilith a intrat în Rac, producând o undă de vulnerabilitate emoțională, nesiguranță, anxietate de abandon. Jupiter a urmat-o, pe 27 iunie, accentuând en-gros tot ce semănase ea și prezentându-ne o ofertă neviabilă de soluții la problemele noastre.

Până pe 7 noiembrie 2013, când Jupiter a intrat în mișcare retrogradă, mai ales nativii Rac au simțit acest efect: au fost puși în situații asupra cărora nu aveau nici un control, au fost sancționați ori au avut sentimentul că sunt împinși cu forța într-o direcție care „trebuie să le placă”. Cei mai norocoși dintre ei poate chiar și-au realizat o dorință, dar prețul plătit a fost exagerat. Din 7 noiembrie 2013 ei incearcă să mai dreagă busuiocul și au timp până pe 6 martie 2014, când Jupiter își reia mersul direct prin Rac.

În vara lui 2013, cand Jupiter aflat în Rac tranzita segmentul pe care retrogradează acum, noi ceilalți ne-am mobilizat să realizăm un proiect tipic Racului – să redecorăm casa, să petrecem o vacanță cu cei dragi, să facem un copil, să avem grijă de bunica, etc. Dar evenimente neprevăzute și cu un impact emoțional negativ au însoțit acest demers, încât la sfârșit ni s-a cam făcut greață de realizarea noastră. Ca un tort proaspăt ieșit din laboratorul de cofetărie pe care brusc se așează o muscă verde mare și scârboasă, ce ne taie orice poftă ever!

În martie 2014 Lilith părăsește Racul și intră în semnul Leului cu doar o zi înainte ca Jupiter să își reia mersul direct. Aflată în Leu, ea îndeamnă către un interes sporit față de viața instinctuală, fără legătură cu iubirea, stimulează aroganța, narcisismul și preocuparea exclusivă pentru distracție.

Până pe 17 iulie 2014 s-ar putea spune că Jupiter a scăpat de „codiță”; în felul acesta ne va fi mai ușor să vedem – în cazul în care dorim – adevărul și dreptatea, atunci și acolo unde sunt sau nu. Dar începând din 17 iulie, odată intrat și Jupiter în semnul Leului, vom asista la un regal al egocentrismului, infatuării, inechității, megalomaniei și mai ales al orgoliului.

Din 8 octombrie 2014 perechii Jupiter-Lilith i se alătură Juno. Astfel, mulți Lei pot trăi cea mai falsă iluzie de succes, iubire veșnică și preamărire, iar planurile de căsătorie la care ar putea visa sunt mai înșelătoare ca niciodată. Ei sunt deosebit de vulnerabili până în 28 noiembrie 2014, când Lilith părăsește semnul lor și intră pe teritoriul Fecioarei. Este foarte posibil ca excesele făcute în perioada anterioară să fie acum resimțite dureros în plan fizic.

Jupiter rămane în Leu și o reîntâlnește pe Lilith doar pentru foarte scurt timp, câteva săptămâni în august 2015 în Fecioară, unul la un capăt și unul la celălalt capăt al semnului, ca într-un gest de adio, care ne va aduce multă ușurare.

Jupiter, tranzitând Fecioara între august 2015 – septembrie 2016, prin aspectele de cuadratură pe care le va face cu Saturn din Săgetător, va oferi ocazia cea mai bună de purificare de tot balastul acumulat și de înțelegere a greșelilor pe care le-am făcut începând cu octombrie 2009.

Asocierea Jupiter-Lilith se petrece pe un interval de timp foarte lung în care suntem întărâtați, zăpăciți, provocați, ademeniți fără să ne dăm seama. Adevărul și minciuna sunt în permanență amestecate. Deseori suntem concomitent conștienti și bulversați de nefirescul situației, încât negăm, respingem, deși aceea este fața adevărată a lucrurilor. Ne bântuie însă o teamă de a accepta realitatea dureroasă, încât cădem repetitiv în greșeală. E ca mersul pe bârnă – nu toți avem abilitatea și antrenamentul unui gimnast, e foarte greu să ne menținem echilibrul. Acest lung interval de plăceri otrăvite și de bucurii amare reprezintă cea mai bună perioadă pentru eliminarea sechelelor pe care le purtăm inconștient și care, inflamându-se, devin vizibile și le putem elimina. E ca o boală care a stat ascunsă și, dacă nu s-ar fi acutizat, am fi trăit cu ea lăsând-o să roadă pe ascuns.

Exprimat succinct și raportat la semnele zodiacale care sunt vizate în acest peripluu, aș spune că avem de înțeles două lucruri. Întâi, că omul e supus greșelii și că efortul de îndreptare ne dă șansa să ne autoconstruim. Și al doilea, că progresul, rațiunea și tehnologia (Vărsătorul) nu trebuie să înlocuiască, ci să servească natura umană bazată în primul rând pe iubire (Leul). Că și cea mai sofisticată realizare tehnologică este concepută și produsă tot de către om. Că iubirea aproapelui nu poate exclude iubirea de tine însuți. Că iubim libertatea așa cum avem libertatea de a iubi. Și că de la minte la inimă e o cale atât de lungă…, așa cum au spus unii mari ințelepți.

Melania Marin

Trei băieți întorși din drum: Jupiter, Marte și Saturn

$
0
0

mela-3-baieti

De la o vreme încoace, pasionații de astrologie (atât cititorii în stele, cât și cei care beneficiază de aceste informații) sunt asaltați de fenomenul retrogradării. Retrogradează Venus, retrogradează Jupiter, intră Mercur în retrogradare, iese Jupiter, intră Marte, apoi Saturn și la vară Neptun, Pluton și Uranus… Ovidiu Ioanițoaia ar fi de-a dreptul scandalizat de atâta lipsă de performanță apărută subit la niște profesioniști de talia zeilor enumerați mai sus. Pare a fi o dezorganizare și o demotivare totală… Și, totuși, nu este!

Între 7 noiembrie 2013 și 6 martie 2014 Jupiter s-a aflat în mișcare retrogradă. „Profesorul bun” a sancționat ascunderea adevărului și încălcarea legii. Mulți au greșit, unii au și plătit, alții încă plătesc. Pentru câteva zile, între 3 și 6 martie 2014, când ne aflam cu toții sub semnul Peștilor stăpânit chiar de Jupiter, el a predat ștafeta mișcării retrograde, și implicit a lecțiilor noastre de viață, unor colegi mai puțin blânzi: Saturn –„ Profesorul sever” și Marte – „Bătăușul clasei”. Denumirile acestea sună neplăcut, dar au menirea de a ne menține atenția trează în perioada următoare. Tot ceea ce Jupiter a trecut cu vederea va fi mult mai aspru sancționat. Este un fenomen foarte interesant că planetele considerate „malefice” retrogradează aproape simultan, și pe teritorii interșanjabile – Saturn în domiciliul lui Marte (3 martie – 20 iulie), iar Marte în semnul exaltării lui Saturn (2 martie – 19 mai). Această sincronicitate indică importanța responsabilității în acțiuni care au ca scop restabilirea dreptății.

Perioada de retrogradare a lui Jupiter ne-a dat posibilitatea – sau ne-a obligat – să refacem ceea ce nu am făcut conform convingerilor noastre, în spiritul adevărului și al dreptății pentru dezvoltarea noastră interioară, mai cu seamă sufletească. Dacă am trădat ceva în viața noastră personală, perioada de retrogradare a lui Jupiter ne dă șansa îndreptării.

Perioada de retrogradare a lui Marte ne dă posibilitatea – sau ne obligă – să ne adunăm forțele și să acționăm conștient, să ne implicăm în activități având cauze drepte, nobile. Să fim activi în scop constructiv. Să ne confruntăm cu consecințele nesăbuinței, impulsivității, a descurajării sau a fricii.

Perioada de retrogradare a lui Saturn ne dă posibilitatea – sau ne obligă – să refacem ceea ce nu am făcut conștiincios, să dregem urmările neatenției, iresponsabilității, superficialității, a lipsei de prevedere. Ni se cere mai mult ca oricând să ne mobilizăm rezervele de hărnicie, chibzuință, perseverență, seriozitate și înțelepciune. Răzgândirea, tergiversarea și compromisul sunt marile capcane de care e nevoie să ne ferim.

După cum am subliniat, rostul retrogradării este acela de a ne da posibilitatea să îndreptăm ceea ce am greșit în perioada anterioară. Din diverse motive – poate n-am știut, n-am putut, n-am îndrăznit, n-am avut timp, etc. – se presupune că am greșit într-un fel. Orice planetă aflată în mers retrograd reprezintă un potențial uriaș, cu capacitate de exprimare redusă însă. Dacă suntem atât de abili și inteligenți aproape de genialitate, încât am reușit să nu greșim în niciun fel, atunci avem șansa de a pune în aplicare faptele pe care le-am plănuit sau de a îmbunătăți ceva deja existent.

Dacă dorim ca ceva să se schimbe în viața noastră, dacă vrem să punem capăt unor situații pentru care am găsit deja soluții, în perioada retrogradării avem posibilitatea de a le încheia – așa încât, după revenirea în mers direct, vom avea elemente noi pe baza cărora putem începe reconstrucția pe alte baze. Mai ales în cazul lui Saturn, este avantajos acest lucru, cu o condiție: să fim foarte serioși, răbdători și perseverenți atât în perioada de retrogradare, cât și ulterior. Dificultatea o reprezintă faptul că, în perioada de retrogradare, suntem tentați să credem că am pierdut valorile saturniene, că nu putem fi disciplinați și consecvenți naturii și scopurilor noastre. Orice abatere pe care o facem acum se va solidifica pe o directie greșită odată cu reluarea mersului direct. Retrogradarea poate fi comparată cu mișcarea pe care o facem înapoi pentru a ne lua avânt când dorim să realizăm o săritură peste un obstacol. Este, în fond, condiția unei reușite.

Despre Marte aflat în mers retrograd prin semnul Balanței se spune că provoacă certuri, ruperi de contracte, conflicte în cadrul asocierilor. Că determină refularea dorințelor fizice, dificultăți în gestionarea energiei, a impulsurilor, a acțiunii concrete și multe altele… În general, Marte are ca simbol principal curajul – dar în perioada de mișcare în sens retrograd și cu atât mai mult într-un semn zodiacal care îl dezavantajează, el devine laș și surprins de starea aceasta necaracteristică, încearcă să compenseze prin agresivitate.

Pe parcursul perioadelor de retrogradare ne confruntăm cu valorile fundamentale ale planetei respective, tocmai pentru că nu le aplicăm. De obicei ne confruntăm cu adevăruri dureroase, neîncredere și nedreptăți în perioada în care Jupiter e retrograd, tocmai pentru că nu am respectat aceste cerințe. Ne confruntăm cu greutăți și obstacole, sărăcie și inconsecvență în perioada de retrogradare a lui Saturn, și cu lipsa motivației, coordonării și a energiei în perioada retrogradării lui Marte.

Reacțiile asupra cărora, de obicei, suntem avertizați de către astrologi se referă mai degrabă la slăbiciunile față de care devenim vulnerabili și mai puțin la posibilități. Acestea ar fi, la modul general, pentru perioada luată în discuție: anomaliile de dezvoltare tipic jupiteriene, rigiditatea și dominarea saturniana, agresivitatea și impulsivitatea marțiană. Nu este obligatoriu să se întâmple așa și, cu siguranță, resimțim diferit aceste influențe. Ceea ce doresc să subliniez este potențialul de înțelegere dintr-o cu totul altă perspectivă a evenimentelor și de transformare, potențial care este înglobat în experiețele asociate perioadelor de retrogradare.

Revenind la perioada care urmează, se poate spune că, cel puțin până pe 19 mai 2014, avem de lucrat intens cu rezervele noastre ascunse de energie și de înțelepciune. În periplul său prin Scorpion, Saturn în mers direct ne-a cerut să facem curățenie drastică pe teritoriul lui Marte: să punem capăt manipulării la care suntem supuși și să respingem compromisurile. Să scoatem la suprafață răul, de orice natură ar fi el, și să-l eliminăm. Ne-a cerut să facem curățenie în viața noastră emoțională și sexuală. Ne-a cerut să dovedim rezistență în situații-limită, să fim perseverenți în atingerea țelurilor propuse, oricât de mari ar fi obstacolele. Ne-a cerut să stabilim clar ce e al nostru și ce aparține celuilalt (valori materiale, sentimente, convingeri, idealuri).

Saturn aflat în mers retrograd prin semnul Scorpionului vine cu cerințe suplimentare. Să punem capăt inclusiv tentației de a recurge noi înșine la manipulare. Ne cere să punem niște limite clare pulsiunilor sexuale care nu au legatură cu sentimentele. Să nu confundăm perseverența cu obsesia față de scop și tentația de a-l atinge prin orice mijloace. Să nu cedăm tentației către răzbunare și să fim foarte prudenți față de bunurile sau drepturile care nu ni se cuvin, dar la care râvnim. Saturn, ca stăpân al Capricornului, face trimitere către gestionarea resurselor – iar când se află în Scorpion și în mers retrograd, riscul de pagubă datorată proiectelor făcute pe seama buzunarului altuia este foarte mare.

În altă ordine de idei, pentru întreaga sa perioadă de retrogradare, Saturn ne atenționează să nu renunțăm, sub nici o formă, la efort și la autodisciplină pentru mici avantaje sau plăceri de moment. Saturn reprezintă construcțiile durabile, iar Scorpionul este un semn de cursă lungă, deci consecințele se vor resimți pentru foarte mult timp. Pentru cei ce reușesc să își dozeze energia și efortul și au planuri oneste de viață (trigonul cu Jupiter din Rac, aproximativ pe 24 mai), acest tranzit le va deschide drumul pentru următorii 29-30 de ani.

Până pe 24 iulie, când Saturn își va relua mersul direct, iar Marte va fi ieșit de câteva zile de pe teritoriul Balanței, avem timp suficient să înțelegem cum curajul nu trebuie confundat cu agresivitatea și nici înlocuit de lașitate, cum cumpătarea nu înseamnă blocaj, iar asumarea răspunderii nu are nimic de-a face cu dominarea și controlul.

La finalul perioadelor care presupun bucle de retrogradare lucrurile, oricum, vor fi suferit schimbări, dar depinde de contribuția noastră ca acestea să fie schimbări favorabile.

Succesiunea acestor retrogradări planetare m-a dus cu gândul la cele 4 mari virtuți: Curajul, Justețea, Prudența și Temperanța.

Melania Marin

Venus în Berbec – dragostea, scânteia vieții

$
0
0
Foto: Ole-Martin Mørk

Foto: Ole-Martin Mørk

“Am patru camere și, dacă vrei,
Aici chiria mea nu se plătește-n lei
Și nici în euro, că nu prea mă descurc cu ei
Puțină dragoste și e ok
Și printre inimi mă plimb
Și caut una pentru mine
Ca s-o dau pe-a mea la schimb
Oh, dar parcă nu mai am timp
Și nici cuvinte, să spun ceea ce simt!

Tu, urăște-mă cât poți de tare
Eu te voi iubi
Fiindcă tot ce aud în timpane
E vocea inimii.

Dacă mă vei supăra
Mai dă-te-n dragostea mea!
Știi că te voi înjura
Mai dă-te-n dragostea mea!
Eu nu mă pot enerva
Că știu cum e inima
Așa că-ți mai zic ceva
Mai dă-te-n dragostea mea!”…

Când vorbim despre realizările în urma cărora suntem apreciați sau despre necazurile noastre care stârnesc compasiune, vorbim la persoana întâi singular: ”am făcut”, ”eu sunt”, ”mie mi s-a întâmplat”. Vorbim despre “eu” și atragem privirea, atenția, energia, reacția emoțională, afectivă a celuilalt.

Când vine vorba despre greșeli, eșecuri, responsabilități, insatisfacție, pierderea prestigiului, atunci “lucrurile s-au petrecut…”, “nimeni nu poate spune că…”, “cine putea să știe…”, ”că doar nu faci așa ceva…”,“asta nu se face”…etc. Ne detașăm. Aserțiunile sunt impersonale sau în cel mai bun caz conjugate la persoana întâi plural (”ni se întâmplă să greșim”). Ipostazele neplăcute, compromițătoare, sunt înlăturate mai mult sau mai puțin discret, ca să nu ne atingă nici măcar teoretic, prin cuvânt, amorul propriu.

Venus reprezintă tradițional și pe scurt iubirea de sine, iar în Berbec ea este supusă procesului de identificare: Eu = Iubire. Eu sunt iubirea pe două picioare. Și pentru că mă simt îmboldită de stăpânirea marțiană, voi trece la acțiune – o voi arăta. Deschis, fără ocoliș, pentru că clocotește și trebuie să fac ceva cu ea. Dacă aș fi artistă, aș exprima-o prin pictură, sculptură, design, coregrafie, muzică, teatru, film, parfumerie. (Parfumurile marca Paloma Picasso, nativă Berbec, sunt foarte grele, agresive și extraordinar de persistente). Venus în Berbec reprezintă sentimentele puternice și foarte explicite.

Marylin Monroe, George Clooney, Lady Gaga, Shakira, Jennifer Aniston, Rihanna, Albert Einstein, Elizabeth Taylor, Jack Nicholson, Audrey Hepburn, Bob Marley, Sigmund Freud, Sarah Jessica Parker, Jean-Paul Belmondo, Charles Baudelaire, Johnny Cash, Leona Lewis, Eddie Murphy, Eckhart Tolle, Nicolaus Copernicus, Charles Darwin, Maximilien Robespierre, Regina Victoria, Harry Houdini.

Este vorba despre oameni care, indiferent în ce semn zodiacal s-au născut și în ce domeniu de activitate s-au remarcat, au atras atenția prin franchețea inegalabilă cu care și-au exteriorizat trăirea, simțirea ori convingerile. Ceva din personalitatea lor s-a exprimat fără ocolișuri, asumându-și riscuri, ieșind asemeni lui Marte, cu pieptul gol in fața lumii.

Anul acesta Venus intră în semnul Berbecului pe 3 mai și intră în același fel: curajoasă, dispusă să treacă prin furcile caudine ale configurației cardinale. Într-un răstimp de 26 de zile, ea se expune unor mari încercări: manipulată de Pluton, zdruncinată de Uranus, compromisă de Jupiter, atacată de Marte.

Pe lângă cerința de a schimba ceva în viața noastră, de a face față unui conflict care nu mai poate fi amânat (atât cu mediul exterior cât si cu noi înșine), de a ne ”însănătoși” existența, chiar dacă acest lucru presupune efort sau renunțare, influența pe care o exercită Venus, intrată în vârtejul aspectelor crucii cardinale, are ca rezultat o tensiune emoțională intensă, predispoziția de a ne lăsa antrenați de sentimente arzătoare, implicare intempestivă în relații amoroase neprevăzute, fără să ținem seama de urmări. Libertatea de a iubi poate fi ușor confundată cu iubirea liberă de orice rațiune sau de sens (relații amoroase care nu duc nicăieri). Inclusiv iubirea de sine despre care aminteam mai sus poate cunoaște momente de explozie.

În altă variantă, armonia și echilibrul care ne-au caracterizat până de curând se vor vedea supuse unor zguduiri, unor presiuni care ne vor determina să acceptă schimbări în scala noastră de valori, în preferințele și în activitățile care ne făceau plăcere pâna acum. Iubirea și bucuriile noastre vor suferi transformări. Sunt mai sensibili față de acest tranzit nativii Berbec, Taur , Balanță – în primul rând, apoi cei care au Ascendentul, Luna sau planete personale plasate în harta natală în aceste semne.

Pe 3 mai, încă de la intrarea în semnul Berbecului, Venus face o cuadratură cu Luna în Rac și ne atrage atenția asupra importanței echilibrului emoțional ca piatră de temelie a funcționării noastre în ansamblu, ca persoane integre, care ne dezvoltăm pe baza resurselor proprii (Venus este responsabilă pâna pe 21 mai, inclusiv de activitatea Soarelui aflat în Taur).

Pe 6 mai, un trigon cu Luna și Lilith din Leu va oferi energie suplimentară orientată către relații afective, iubiri inflăcărate, obsedante, dorință și disponibilitate către aventuri pasionale.

Este notabilă în această perioadă contribuția lui Mercur care, începând din 10 mai, realizează și menține un sextil cu Venus. Devin explicite conflictele apărute dar neexprimate, în jurul datelor de 17 ianuarie (cuadratura Venus Retrogradă în Capricorn cu Marte în Balanță), și rămase în suspans, în jurul datei de 3 martie, prin eschivarea uneia dintre părți (Venus în Capricorn în cuadratură cu Marte Retrograd în Balanță).

Pe 11 mai are loc aspectul exact de opoziție între Venus în Berbec și Marte retrograd alături de Lună, la 9 grade Balanță. Acum războiul este fățiș. Marte și Venus se află în recepție mutuală – amândoi „cad de acord în privința dezacordului”. Luna situată de partea lui Marte contribuie din plin la tendința acestuia de a rupe înțelegerile sub influența tulburărilor sentimentale, pasionale, a dispoziției capricioase. Ura și iubirea acționează simultan, iar Venus prinsă în ansamblul configurațiilor din acest moment, tinde să se comporte ca un judecator în propria casă: ea face legile, și tot ea le aplică. Venus va încerca să răspundă atacurilor lui Marte cu aceeași monedă: „tu spargi o farfurie de-a mea, sparg și eu o farfurie de-a ta!”. Directă, critică, explozivă, geloasă, tolerantă doar față de propriile slăbiciuni (trigon cu Lilith în Leu) și dispusă să renunțe la siguranță și relații legalizate de dragul luxului și al tentației de a intra în relații ilicite, dar facile (cuadratura cu Jupiter), Venus va beneficia totuși de susținerea lui Mercur. Rațiunea, mintea limpede, flexibilitatea și dispoziția către negociere ne pot avantaja, dacă suntem bine intenționati. Altfel, există un risc destul de mare către speculă, oportunism, înșelare și autoînșelare, deoarece Mercur formează o cuadratură cu Neptun din Pești.

Ținând cont că Venus patronează banii și, în această perioadă, Soarele se afla în semnul Taurului, tot ceea ce ține de bunuri și valori poate fi influențat în aceași manieră ca și sentimentele. Este de la sine înțeles că relațiile noastre sociale, pacea și liniștea, vor fi afectate în mod similar.

Pe 15 mai ne confruntăm cu o conjunctură dificilă, cu mare încărcătură energetică greu de gestionat: conjuncția Venus – Uranus în aspect de cuadratură cu Pluton. Schimbarea și purificarea sunt obligatorii. În mintea, în sufletul, în trupul nostru, noțiunea de iubire se zvârcolește pentru a căpăta forme noi, pentru a se elibera și pentru a se exprima. Artiștii de orice fel – plastici, dramatici, lirici – sunt marii beneficiari ai acestui moment astral. Pentru noi ceilalți, provocarea o reprezintă acceptarea propriilor limite și a noului, în orice formă ar veni el, atâta vreme cât este în concordanță cu propria noastră conștiință; și de asemeni departajarea conjuncturilor toxice de cele care duc către progres. Este și un moment de sacrificiu, ținând seama de prezența Nodului Sud al Lunii în același semn cu Venus și Uranus.

Pe 18 mai se formează aspectul exact de cuadratură între Venus și Jupiter din Rac, pe de o parte, și Pluton conjunct cu Luna în Capricorn, pe de altă parte. Este indiciul destrămării bruște și definitive a unor relații de parteneriat. Avem nevoie de multă înțelepciune, dar și de prezență de spirit, pentru a accepta ieșirea din viața noastră a unor persoane, obiecte sau situații care au alte standarde decât ale noastre, care au o calitate inferioară, care nu știu sau nu pot să ne aprecieze, sau care pur și simplu nu sunt potrivite pentru noi. Avem de-a face cu rupturi neașteptate, dramatice, dar necesare.

Pe 24 și 25 mai, situația se reia oarecum asemănător cu Marte în mers direct de această dată, și cu Luna alături de Venus și Uranus în Berbec. Simțim o dorință violentă de a fi iubiți și inteleși, de a fi ocrotiți, tocmai pentru că resimțim acut nesiguranța. Venus ne cere să facem schimbări radicale în modul de a iubi, de a ne bucura, de a atrage beneficii, de a accepta.

(Pe parcursul întregii perioade suntem mai predispuși către inflamații la nivelul feței, umflare sau înroșire a ochilor, pleoapelor, iritații, răniri, alergii, rinite, sinuzite, migrene, în cazuri extreme AVC.)

29 mai este ziua în care Venus părăsește teritoriul zbuciumat al Berbecului și pășește în semnul Taurului, la ea acasă, dornică de liniște și pace. Este și ziua în care se formează Luna Nouă în Gemeni: am învățat ceva din experiența anterioară?…

Asemeni unui fachir, Venus în tranzit prin Berbec, trece în fugă prin foc și peste cărbunii încinși: “Aleargă, ca să nu simți cum îți pârjolesc tălpile!”

…”Tu urăște-mă cât poți de tare
Eu te voi iubi
Fiindcă tot ce aud în timpane
E vocea inimii.

Dacă mă vei supăra
Mai dă-te-n dragostea mea!
Știi că te voi injura
Mai dă-te-n dragostea mea!
Eu nu mă pot enerva
Că știu cum e inima
Așa că-ți mai zic ceva:
Mai dă-te-n dragostea mea!

Îmi spunea cineva
Că inima e prea complicată
Să nu-mi bat capul cu ea
Că n-o s-o-nțeleg niciodată…”

(Versuri: Connect-R, Mai dă-te-n dragostea mea)

Melania Marin

Lois Mae Rodden – inventatoarea “băncii de horoscoape”

$
0
0

Lois-Rodden“Munca ei a schimbat astrologia pe veci” (eng. “Her work has changed astrology for all time”) – scrie pe o pagină de internet. Această scurtă propoziție spune totul despre nativa Gemeni care a revoluționat percepția cu privire la informația astrologică și a pus bazele singurei bănci aducătoare de profit mai întâi clientuluiAstro-Databank, adică “banca de horoscoape”.

Pe 22 mai 1928, în localitatea Sascatchewan din Canada, se născuse o mică nativă Gemeni. Avidă de cunoaștere și atrasă de domenii mai puțin obișnuite, Lois Mae a trecut prin situații dificile în viața personală, dar fascinația față de astrologie a rămas nezdruncinată. Munca sa a însumat, pe lângă consultanță astrologică, 40 de ani de cercetare și colectare a datelor de naștere. Caracteristica remarcabilă a informațiilor adunate de ea este acuratețea. Sunt specificate sursele de informare, inclusiv variantele alternative atunci când au existat dubii, cu preponderență în privința orei nașterii. Ea a oferit, în consultațiile sale, sfaturi mai mult practice, bazate pe o interpretare pragmatică, punând mai puțin accent pe latura psihologică sau emoțională. Avea o gândire clară, concisă, riguroasă.

Începând cu anii 1950 (aproximativ, în funcție de țară) se poate spune că înregistrarea datelor de naștere în registrele de stare civilă s-a efectuat cu o mai mare grijă; dar, chiar și în aceste situații, ni se atrage atenția că unele date provenind chiar din înscrisuri oficiale, pot fi „aproape exacte”, deoarece intervalele de timp au fost rotunjite sau aproximate – situație care, în practica astrologică duce la necesitatea rectificărilor.

Până prin anii 1970, când Lois a început munca de verificare, încă destul de multe date de naștere folosite în publicațiile cu profil astrologic conțineau erori, erau speculații sau simple zvonuri. În astfel de condiții, astrologia nu putea căpăta credibilitate – pornind de la ipoteze false, rezultatele nu puteau fi decât tot false. Desfășurând o muncă neobosită, prin convorbiri directe, telefonice, prin corespondență, căutare în arhive, cărți, Lois a dezvoltat și pus în practică ideea de a verifica și valida atât informația cât și sursa acesteia. Rezultatul acestui efort uriaș s-a concretizat printr-o bază de date și un sistem de clasificare. Acesta presupune 5 niveluri, în funcție de gradul de autenticitate a informației: prin declarații ale unor persoane credibile, înscrisuri ale membrilor familiei sau în registre de stare civilă și, desigur, certificate de naștere. Sistemul este notat prin coduri: AA, A, B, C, DD pentru fiecare categorie și respectiv X, în lipsa oricărei informații.

Sistemul de evaluare înființat de Lois (Rodden Rating Scale) reprezintă la ora actuală un standard universal pentru stabilirea autenticității datelor de naștere. Din punctul nostru de vedere, veridicitatea acestor informații este deosebit de importantă, mai ales în studiul hărților unor celebrități (din lumea politică, artistică, științifică, sportivă, etc.) și în cercetări cu caracter statistic.

În 1996 Lois l-a întâlnit pe Mark McDonough, designer în domeniul software. Dedicarea și profesionalismul lor au dat naștere celui mai vast laborator pentru cei ce studiază astrologia astăzi. Toate informațiile culese de Lois, date de naștere și date biografice semnificative ale unor persoane mai mult sau mai puțin cunoscute, dar și a unor evenimente importante, constituie o sursă de informație extraordinar de vastă. O bancă de date – pentru un astrolog dornic de cercetare și aprofundare a cunoștințelor – este echivalentul unei instituții financiare de unde poate lua împrumuturi nerambursabile, în permanență.

Fără exercițiu nici o performanță nu poate fi atinsă; fără exemple concrete, teoria rămâne doar o aserțiune neverificată și nu se poate învăța astrologie fără hărți natale. Lois a ținut atât de mult la rigurozitatea datelor utilizate, deoarece pentru o interpretare corectă a diagramei cerului avem nevoie de informație corectă. Locul și ora nașterii stabilite cu precizie fac diferența între un horoscop „aproximativ” și unul pliat pe trăsăturile de personalitate și predispozițiile nativului. Ea a impus standarde foarte înalte referitor la corectitudinea datelor pe baza cărora se întocmesc horoscoape, dar a și facilitat accesul la informația astrologică. Marele său merit este că a deschis toate porțile celor care doresc să învețe și au nevoie de material didactic.

Ideea sa tipic mercuriană, de a stoca informații, a revoluționat studiul astrologiei. În orice moment avem la dispoziție material didactic – este de ajuns să dăm frâu liber curiozității și dorinței de informare, adică energiei mercuriene din harta noastră. Pe de o parte avem soft-urile de profil și pe de altă parte banca de date, unelte care înlesnesc și stimulează cunoașterea și aprofundarea. Astro-Databank dispune la ora actuală de peste 30.000 de hărți, dintre care peste 26.000 se pare că reprezintă rodul muncii ei de documentare!

Lois a desfășurat o activitate astrologică intensă: a scris cărți, a ținut conferințe, a predat cursuri, iar efortul i-a fost recompensat inclusiv cu premii: în 1992, la United Astrology Conference i-a fost acordat premiul Regulus pentru consolidarea imaginii astrologiei, iar în 2002 tot la UAC i-a fost oferit premiul pentru întreaga activitate.

Donna Cunningham menționează pe o pagină de web care aduce un omagiu astrologilor ce nu mai sunt printre noi, că standardele înalte privind integritatea datelor de naștere luate în considerare de către Lois au schimbat astrologia pentru totdeauna (eng. “have changed astrology forever”).

Înainte de a muri, ea a desemnat-o pe Pat Taglilatelo (nativă Fecioară) ca succesoare în coordonarea activității Astro-Databank.

O privire foarte succintă asupra hărții natale a lui Lois Rodden (în sistem de case Whole)

harta-rodden

În vechile cărți de astrologie se menționa că persoanele care au în momentul nașterii planete în casa a 3-a, în semnul Gemenilor sau Mercur important în temă, au aplecare către studiul astrologiei. Explicabil, deoarece aceste poziționări determină un mental foarte activ. Lois Rodden, ca nativă Gemeni cu Mercur și NN al Lunii în zodia solară, a avut desigur o minte neobosită și o inteligență sclipitoare, această predispoziție fiind susținută suplimentar și de Ascendent în semnul Vărsătorului . Informația astrologică este definită de aceste marcaje. În plus, Luna aflată în Rac arată tendința de acumulare, colectarea – iată, formula ideală a băncii de date. De altfel, planetele din harta ei natală vorbesc foarte bine despre activitatea sa. În afara Soarelui în Gemeni, toate planetele personale se află în domiciliu: Marte în Berbec, Venus în Taur, Mercur în Gemeni, Luna în Rac.

Conjuncția Marte – Uranus (adică stăpânul casei 3 cu stăpânul modern al Ascendentului) în Berbec și în casa 3, indică foarte multă energie mentală, idei inovatoare, revoluționare, dorință și putință de schimbare a modului de comunicare și, mai ales, valorificare a cunoștințelor vaste – prin poziționarea lui Jupiter, stăpânul casei 2, în același semn. Venus în Taur în casa 4 arată tezaurizarea (ea a construit o bancă de date), dar și faptul că de-a lungul vieții s-a bazat mai mult pe ea însăși. Mercur în opoziție cu Saturn este un aspect des întâlnit la savanți, cercetători. NN plasat în Gemeni și în casa 5 vorbește de la sine despre succesul pe care l-a obținut pe „scena” acumulării și prezentării de informații: a publicat cărți, articole, biografii, manuale de astrologie, a ținut prelegeri și cursuri. Soarele în casa 5 arată inclusiv numărul mare de copii pe care i-a avut (5) și un amănunt interesant legat de nativitatea sa de Geamăn – avea peste 40 de veri și verișoare! Luna în Rac, conjunctă cu Pluton și în casa 6, indică pasiunea cu care s-a dedicat muncii sale, profunzimea cercetărilor, intensitatea nevoii sale de a face ordine în informații, faptul că munca i-a umplut viața personală, dar și marile probleme de sănătate. Până la finele vieții a continuat să muncească, cu entuziasmul bine-cunoscut, la Astro-Databank .

Neptun în Leu în casa 7 indică, pe de o parte, detașarea soțului față de ea, și a ei față de căsătorie în general, și pe de altă parte relațiile sociale pe care le-a avut cu persoane din mediul artistic, de la Hollywood. Lilith în Scorpion indică abilitatea de a vedea dincolo de aparențe, chiar și când adevărul este foarte bine ascuns, și chiar legătura specială, „de dincolo de această existență” pe care a avut-o cu părinții săi, ambii nativi Scorpion.

Saturn în Săgetător pe Mijlocul Cerului semnifică debutul târziu, longevitatea carierei sale, standardele înalte pe care le-a avut și respectul pe care l-a câștigat prin munca sa de cercetare. Același Saturn, retrograd și conjunct cu NS, indică o continuare a activității în domeniul cunoașterii omului, o persoană care a dobândit notorietate ca sfătuitor, o cunoaștere aprofundată a adevărului și a legilor divine. NS în casa 11 oferă indicii despre continuarea unor relații de prietenie din alte existențe, umanism, altruism și, desigur, preocupare față de studiul astrologiei.

Despre Gemeni se spune ca au simțul umorului, că le place să se joace și să glumească… Dar există pe internet o informație de un paradox rar: pagina AstroWiki (în limba germană) destinată lui Lois Rodden, menționează în dreptul anului nașterii sale 1925 în loc de 1928 (deși harta atașată este corectă). Tocmai la ea! Nu știu dacă Lois ar fi considerat că este amuzantă această eroare…

Harta lui Lois Rodden pare a fi harta unei persoane fără secrete. Ceea ce vedem, aceea a și fost. Nimic nu se contrazice, nici cu bune, nici cu rele. A fost o ființă aflată în deplin acord cu planul său de viață și, cu siguranță, reputația pe care a câștigat-o s-a datorat cunoașterii și respectării acestor linii directoare. Dincolo de aceste afirmații îndrăznesc să spun că nu doar cunoașterea astrologiei, ci și autocunoașterea prin intermediul aceluiași instrument, a făcut din Lois Mae Rodden, nativă Gemeni, cu Ascendent Vărsător, o purtătoare de cuvânt în numele astrologiei.

Melania Marin

Bibliografie:

Carte de vacanță: “Astrologia – Manual de inițiere și nu numai…”

$
0
0

carte-gabi-mihailoviciDespre Gabi Mihailovici, nativ Scorpion cu Ascendent Vărsător (informație obținută direct de la sursă), numai lucruri bune!

În urmă cu mulți ani, la Astro-Festivalul de la Craiova am avut bucuria de a-l cunoaște personal și pot spune că este, fără exagerare, un OM absolut extraordinar, o prezență ce uneori poate părea nepământească… Are un fel anume în care privește oamenii drept în ochi, cu căldură, cu sinceritate deplină, cu modestie. Din felul în care le vorbește, deschis, prietenos, atent, răzbat o bunătate și o blândețe nețărmurite. Surâsul, cuvintele și întreaga sa prezență emană o generozitate și o înțelepciune cum nu mi-a fost dat să văd decât de foarte puține ori în viață. Rămâne înțelept chiar și când glumește. O prezență fascinantă, care răspândește în jurul său o energie aproape palpabilă.

L-am reîntâlnit cu ocazia lansării „Zodiacul”-ui Mihaelei Dicu, în urmă cu vreo 7 ani, la București. Nu se schimbase cu nimic, energia sa cu totul specială continua să ne contamineze pe toți cei prezenți la acel eveniment. Același zâmbet cald, aceeași privire deschisă, aceeași disponibilitate.

Am scris rândurile de mai sus, care reprezintă impresii personale, deoarece Astrologia – Manual de inițiere și nu numai este în primul rând o carte de autor, după părerea mea. Este o culegere de informații, interpretări și sfaturi pe care scriitorul – pot să-l numesc așa – le-a pus în pagină sub forma unui mesaj pe care se considera dator să ni-l transmită. Nu rostește explicit acest lucru, dar se simte și se subînțelege. Trebuie să ai ceva de Scorpion în harta natală ca să înțelegi ce vreau să spun…

Însuși editorul acestei lucrări recunoaște în cuvântul adresat cititorului pe prima pagină a cărții:

„Ca editor, vă mărturisesc că lucrul la această carte a fost o plăcere, iar faptul că am avut onoarea de a-l cunoaște pe Gabriel MIhailovici reprezintă una dintre multele satisfacții pe care le aduce după sine această meserie. Și vă promit, că indiferent cât sunteți de sceptici, vă veți schimba părerea despre zodiace”!

Ceea ce mi-a atras atenția de la început a fost maniera în care este scrisă lucrarea. Deși cuprinde o cantitate vastă de informație cu caracter științific, totuși modul în care este formulat textul te îndeamnă să o citești ca pe un volum de eseuri. Scrisă coerent, frumos, ușor de înțeles, deși conținutul este dens și chiar imprevizibil, el face apel la conceptele religioase, dar într-un mod decent și susținut. Modalitatea de abordare este directă, precisă, mesajul este complex, profund, îmbinând tehnica astrologică cu filosofie, morală, psihologie, etică și spiritualitate de calitate. Informațiile din acest Manual de inițiere nu sunt pentru astrologi grăbiți să dea consultații ”pe bandă”, ci pentru cei care sunt dispuși să mediteze, să filozofeze, să reflecteze în fața unei hărți, să înțeleagă ce este dincolo de un desen abstract în formă de farfurie cu hieroglife desenate pe bordură. Pentru cei care văd că dincolo de horoscop este, de fapt, viața unui om – cu toate meandrele ei, cu toate colțișoarele ascunse și vulnerabile, comorile neștiute, durerile ferecate sau visele uitate, trăirile nerostite.

Vă invit să o citiți când sunteți singuri doar cu voi înșivă și doriți să pătrundeți înțelesul unei cărți de astrologie mai presus de obișnuitele „planete în semne și case”. Este o lectură captivantă ca un roman de aventuri pentru cei cu mintea neobosită și judecata scormonitoare, pentru cei care simt pulsul unei cărți în manieră Scorpion-eană, pentru că, dincolo de cuvintele așternute în pagină, se simte în permanență trăirea intensă a celui care ne transmite de fapt, informații extrem de importante (poate din alte dimensiuni) pe această cale…

Merită să o căutați și, odată ajunsă în mâna voastră, deschideți-o la întâmplare – vă asigur că nu o veți mai lăsa din mână! Lectură și vacanță plăcută!

Iată cuprinsul celor 582 de pagini și câteva detalii suplimentare:

Capitolul 1 – Planetele Sistemului solar

Capitolul 2 – Elementele karmice ale horoscopului

Capitolul 3 – Semnele zodiacale

Capitolul 4 – Casele cerului

Capitolul 5 – Semnificațiile planetelor și elementelor karmice în semnele zodiacale și casele cerului [inclusiv Lilith, Chiron, Junon, Nodul Dragonului, Ophiucus, punctele de graniță ale zodiilor, ș.a.]

Capitolul 6 – Aspectele unghiulare ale planetelor și elementelor karmice

[Capitolele 7-14 constituie partea cea mai valoroasa a manualului, conținând informații mai puțin cunoscute și reprezintă o abordare cu un grad înalt de complexitate a interpretării semnificației elementelor astrologice.]

Capitolul 7 – Starea de sănătate a individului [Legătura dintre cauză și efect, Punctul de neîntoarcere].

Capitolul 8 – Detalii semnificative ale horoscoapelor [Karma de evaziune, neîncredere și nerăbdare, Planetele bodyguard, Horoscopul vieții anterioare, ș.a.].

Capitolul 9 – Potențialul sentimental-erotic al individului

Capitolul 10 – Întocmirea și interpretarea horoscopului personal

Capitolul 11 – Stabilirea compatibilității în diferitele tipuri de relații [Reîntâlniri karmice, sinastrii, superpoziții karmice, identități karmice, ș.a].

Capitolul 12 – Horoscopul integrării sociale

Capitolul 13 – Condiția exilatului pe pământ [Materializarea spiritului, Condiția individuală de start, Rolul Liberului Arbitru[...], Sfidarea timpului și consecințele ei, ș.a.]

Capitolul 14 – Dicționar de astrologie [Meditația, ultima fază a cunoașterii, ș.a.]

În loc de epilog, autorul se adresează cititorului prin cuvintele „Omule, semen al meu…” și încheie cu „Semenul tău, în fond un om și el, Gabriel Mihailovici”…

Melania Marin

O Lună Nouă festivă – Astro-Festival Craiova 2014

$
0
0
Foto: Claudia Ciurcă

Foto: Claudia Ciurcă

În prag de vară și în zilele ce au succedat Luna Nouă în Gemeni, ne-am adunat la Craiova, iubitori de astrologie și membri AAR, pentru cea mai plăcută și reconfortantă întâlnire anuală de lucru cu tematică astrologică.

La ediția din acest an am ajuns destul de puțintei, dar foarte hotărâți. Adunarea Generală a Asociației Astrologilor din România a avut loc vineri seara, 30 mai, într-un salon special rezervat la Casa cu Tei – o vilă foarte elegantă cu o grădină superbă de trandafiri. Ședința s-a caracterizat prin eficiență: discuții scurte și la obiect și alegerea a 2 noi vicepreședinți. Comitetul Director a căpătat astfel un ”look atrăgător” – noii vicepreședinți sunt două fete energice, deștepte și frumoase, Diana Spinean și Nicoleta Eșanu.

Sâmbătă 31 mai, începând cu ora 10, a avut loc sesiunea de conferințe pe teme astrologice, în sala hotelului Europeca. Mihaela Dicu, inițiatoarea Astrofestivalului, a adresat participanților cuvântul de deschidere, cu ocazia unui eveniment cu totul deosebit: aniversarea a 10 ani de la înființarea AAR.

af2014-raisa-dobrovolschiCa în fiecare an, decana noastră de vârstă, doamna Raisa Dobrovolschi a susținut prima conferință. Anul acesta domnia sa a ales o artistă cu totul excepțională prin originalitate și creativitate. Byork – nativă Scorpion cu Ascendent Scorpion, născută în “golful aburilor”, descendentă a unui popor de oameni gospodari care s-au adaptat cu hotărâre condițiilor de viață mai puțin obișnuite, altruistă și înzestrată cu o putere de concentrare extraordinară.

Spre uimirea și bucuria noastră, Dan Ciubotaru ne-a redat speranța că este posibil ca la un maf2014-dan-ciubotaruoment dat să dea norocul peste noi sau cu alte cuvinte să “ne pice para mălăiață la un moment dat în viață”, cu condiția sa facem și noi ceva, cum ar fi de exemplu să cumpărăm un bilet la loterie. El a realizat un studiu astro-statistic bazat pe datele de naștere ale câștigătorilor loteriei pasive din cadrul Loteriei Române, lot format din 74 persoane. Scopul studiului a fost de a observa care sunt tiparele astrologice ale jucătorilor, în primul rând, și apoi ale câștigătorilor, exprimate prin comportamente care favorizează apariția acestor evenimente fericite.

af2014-elena-maneaDoamna Elena Manea, cercetătoare științifică prin formație și prin vocație, a susținut o conferință despre ”Luna Neagră ca simbol astrologic al arhetipului Umbra”. Domnia sa a mărturisit că interesul față de semnificația și efectele acestui element astrologic i-a fost stârnit ca urmare a întâlnirii cu un client care supraviețuise cutremurului devastator din 4 martie 1977. Ca argument pentru corelația menționată în titlul lucrării, a fost prezentată detaliat harta natală a scriitoarei Debbie Ford.

Cercetările astro-statistice sunt o preocupare deosebit de laborioasă, dar captivantă. Diana Spinean a întreprins oaf2014-diana-spinean investigație pe un lot reprezentativ de mincinoși, escroci, impostori și falsificatori, cu scopul evidențierii factorilor astrologic-predispozanți care stau la baza tendinței și plăcerii de a deforma realitatea în avantajul propriu. “Poligraful astrologic” alcătuit de ea a condus la formularea unui set de 14 criterii pe baza cărora se poate stabili cu maximă precizie onestitatea persoanei cu care intrăm în contact. “Un mincinos talentat spune de cele mai multe ori adevarul, și minte doar în momentele strategice”.

af2014-geni-ispasConferința susținută de Geni Ispas ne-a introdus în istoria cinematografului. Studiul făcut de colega noastră a avut în vedere hărțile a 84 de regizori. Aceștia sunt “mânuitorii de marionete” – cei care, având frecvent în hărțile natale un marcaj plutonian, se folosesc de talentul actorilor pentru a ne determina pe noi, spectatorii, să vedem lumea așa cum o gândesc ei.

Sorin Bratoveanu a încheiat prima zi de conferințe a Astro-Festivalului. El ne-a vorbit despre Chimia astrală aaf2014-sorin-bratoveanu iubirii, despre misterul atracției dintre sexe, despre iubirea ca manifestare de natură sufletească dincolo de procesele biologice. “Hormonu’ omoara neuronu’ “ – spunea el, și prezentând diverse tipologii ale afectivității în funcție de poziționarea planetelor în semnele zodiacale, a tras concluzia că “iubim în exterior, ceva ce este deja prezent în noi la nivelul sufletului”.

Sâmbătă seara a avut loc un eveniment absolut special. Restaurantul “Perinița” a adunat, într-o atmosferă de sărbătoare, toată suflarea prezentă – membri și simpatizanți ai Asociației – la cea mai veselă, muzicală, distractivă, af2014-chef-10-anidansantă și emoționantă seară (pentru Mihaela, draga noastră!) din totalul celor 10 ani de ființare. Cina festivă a culminat cu un tort imens purtând sigla AAR, împănat cu artificii și întâmpinat cu cântec și aplauze. Astrologii români au demonstrat cu acest prilej că dețin abilități vocale și coregrafice nebănuite – suntem polivalenți, cu alte cuvinte !

Duminică 1 iunie – Ziua Copilului – am fost și noi răsfățați, aidoma lor. De dimineață, vizită “cu clasa” la Muzeul Olteniei, secția Științele naturii, apoi vizionare de film cu tematică astronomică la Planetariu. Lângă clădirea Muzeului, altă bucurie copilărească: Cofetăria ”Amandina” (cine a trecut pe acolo, știe despre ce e vorba…:-) ).

Sesiunea celei de a-II-a zi a Astro-Festivalului s-a desfășurat în sala de conferințe a Muzeului Olteniei și a debutat cu proiecția unui film despre constelațiile zodiacale, din perspectiva populară românească.

Prima conferință a fost susținută de Mihaela Dicu (președinta de onoare a AAR) și a constat într-o prezentare amplă și deosebit de interesantă a temei centaurului în istoria culturală a astronomiei și astrologiei. Mitul centaurului se pare că a prins contur încă din mileniul al II-lea î.e.n. Cel mai frecventaf2014-mihaela-dicu nume menționat, atât în mitologie cât și în astrologie, este cel al lui Chiron. Ca semnificație astrologică, autoarea mizează mai ales pe “latura cultural-educativă a lui Chiron, pe capacitatea lui de a depista și dezvolta resursele, talentele și motivațiile care pot conduce la reușită. Dar și pe capacitatea sa de a sugera care ar fi atitudinea corectă în viață, acea atitudine care aduce echilibrul psihic și pacea sufletească necesare conservării sănătății și armoniei”. Constelația Săgetătorului a primit această denumire tot după centaurul Chiron, dar se pare că un anume Pabilsag a fost strămoșul Săgetătorului.

af2014-liliana-cojocaruLiliana Cojocaru a susținut o conferință ce reprezintă o viziune proprie asupra evenimentelor din 1989 în contextul Erei Vărsătorului. În esență, ea a analizat harta compusă a momentului Revoluției și a celor care au participat sau au fost direct implicați în evenimentul respectiv – s-au luat în calcul inclusiv elemente de analiză detaliată, punctele mijlocii și tranzite la harta compusă, distingându-se astfel legătura dintre predispozițiile astrale individuale și contextul socio-temporal.

Ionuț Hristescu a luat în discuție poziția incomodă a astrologului contemporan – blamat cu vehemență de evlavioșiaf2014-ion-hristescu, disprețuit de adepții conceptelor naturaliste – și a adus o serie de argumente în favoarea practicării astrologiei cu luciditate. El a făcut apel la principiile psihologiei cuantice și a susținut aplicabilitatea acestora în practica astrologică, pornind de la aserțiunea “informația se transmite, totul pe lumea asta este o combinație de informație + energie”.

Mihaela Isfan a adus o notă surprinzătoare în prezentarea lucrării sale “Cu trandafirul pe țeava puștii” prin acompaniament muzical “live”. Colega noastră a analizat evoluția fenomenului rock de la apariție (momentul Elvis Presley) până în prezent (rock-ul industrial). Acest gen de muzică a devenit o metodă de socializare și un mod de af2014-mihaela-isfanexprimare al unei categorii de indivizi inteligenți, educați, dar revoltați, supărați, elitiști și care demască ipocrizia. Au fost supuse studiului, în principal, hărțile a doi membri ai grupului Guns N’Roses – Axl “nebunul” și Slash “frumosul”, evidențiindu-se influența predominant uraniană (secundar jupiteriană), prezentă atât în hărțile nativilor, cât și pe parcursul anumitor perioade importante pentru aceștia, prin tranzite. Conferința a fost încheiată cu un microrecital de chitară electrică al Mariei Isfan, fiica Mihaelei. (Mulțumim rockeriței pentru participare și pentru informațiile obținute despre membrii trupei ! )

A doua zi a caf-melaniaelei de a IX-a ediții a Astro-Festivalului de la Craiova s-a încheiat cu o masă la Temple Bar – un local superb, select, cu mâncăruri alese (pe sprânceană!) și servire de calitate. Promitem să revenim !

În obișnuita notă estivală, plină de veselie și bună dispoziție, întâlnirea anuală de la Craiova s-a apropiat mai degrabă de o întâlnire între prieteni, bucuroși să se revadă și să se stea la o șuetă. Vă așteptăm și anul viitor!

Cu drag,
Melania Marin

Venus sau Afrodita? (partea I)

$
0
0

I – Venus cea care reglează conturile

Foto: Guillermo

Foto: Guillermo

În astrologie i se mai spune “micul [astru] benefic”, dar Venus (romană) și străbuna ei Afrodita (greacă) au o istorie foarte complicată.

Romanii i-au atribuit lui Venus o serie de epitete corespunzătoare rolului pe care considerau că această zeitate îl avusese în istoria culturală sau îl avea în viața lor: Venus celesta, Venus cheala, Venus purificatoarea, Venus de pe muntele Eryx, Venus Frutis, Venus norocoasa, Venus mama, Venus cea cu fesele frumoase, Venus Libertina, Venus din mirt, Venus obedienta, Venus stăpâna lumii concrete, Venus cea din cer, Venus cea care schimbă inimile, Venus victorioasa (traducerea denumirilor latine este aproximativă).

Ceea ce mi-a atras atenția este diferențierea semnificațiilor date planetei Venus în astrologie, în comparație cu rolul pe care ea îl juca în cultura popoarelor care o venerau. Dacă în astrologie o definim foarte pe scurt ca indice al iubirii, fericirii, confortului și banilor, mitologia însă face apel la un spectru larg de semnificații (după cum se observă mai sus), care sunt îndeobște omise. Apare astfel întrebarea: în ce masură, conținutul mitologic se reflectă în semnificația astrologică a planetei? Părerea mea este că raportarea la baza informațională mitologică oferă o deschidere mult mai mare către posibilități de interpretare și înțelegere subtilă, nuanțată sau de profunzime – a simbolismului astrologic.

În continuare, mă voi opri doar asupra semnificațiilor lui Venus Libitina, adică zeița-patroană a funeraliilor și a antreprenorilor de pompe funebre. Pe colina Esquiline, una dintre cele şapte coline pe care a fost ridicată Roma, într-o peșteră, există un templu, datând de prin anul 300 î.Ch., dedicat lui Venus Libitina. Asocierea între Venus – zeița iubirii și a frumuseții – și sfârșitul vieții omenești, deși pare neobișnuită, nu este totuși întâmplătoare (așa cum vom vedea în partea a II-a a articolului).

Arthur Cotterell, autorul Dicționarului de mitologie Oxford, face următoarele afirmații despre Afrodita, străbuna lui Venus: ”Aspectele mai vechi ale cultului ei – o metamorfoză greacă a zeiței sumeriene Inanna – supraviețuiesc în numele care i s-au dat. Afrodita era Apostrophia <cea care își întoarce capul de la tine>; Androphonos <ucigătoarea de bărbați>; Tymborychos <groparul>; Anosia <păgâna>; Epitymbidia <cea de pe morminte> și Passiphaessa <regina cea de departe strălucitoare a lumii subterane>. Atenienii o priveau ca pe cea mai veche Moirai – mai mare peste Soarte.”

În studiul astrologic, am remarcat că tranzitele peste poziția planetei Venus din harta natală marchează momentele cruciale ale vieții: întâlniri extrem de importante, schimbări semnificative, evenimente de viată majore sau cu impact major. Venus este prezentă în puncte importante pe hărțile persoanelor longevive, dar tot ea este activă și/sau activată de tranzite în momentul decesului persoanei.

Analizând hărțile natale ale unor subiecți care au trecut prin fenomenul de moarte clinică, Diana Spinean a observat că, în aproximativ jumătate din cazuri, Venus natală realiza un aspect de trigon sau sextil cu stăpânul Ascendentului și opoziție sau cuadratură cu Ascendentul sau cu Saturn.

În studiul făcut de mine, am pornit de la ipoteza că Venus ar putea fi implicată în încheierea misiunii pe pământ a unei persoane. Inițial am presupus că voi găsi influența ei la un anumit procent dintre subiecți, aceștia fiind aleși, la întâmplare, dintre persoanele publice decedate în ultimii câțiva ani. Rezultatul studiului a fost absolut surprinzător: procentul era de 100% !

Am constatat astfel că, în momentul decesului, Venus aflată în tranzit tocmai făcuse sau făcea conjuncție ori aspecte bune cu planetele natale, ori existau tranzite peste poziția natală a planetei Venus. În foarte puține cazuri aspectele au fost tensionate – dar chiar și așa, Venus tot era implicată.

Ceea ce m-a dus cu gândul la semnificația mitologică a Afroditei și a lui Venus. Poate n-am înțeles noi, muritorii, mesajul real: iubirea adevărată nu este ceea ce credem, ci ea aparține unei alte dimensiuni, în care ajungem doar odată cu depășirea planului fizic. Pe de altă parte, configurațiile realizate de Venus în momentul decesului ar putea reflecta starea sufletească a individului în momentul respectiv: împăcat cu sine, mulțumit de ceea ce a realizat, liniștit la gândul că trecerea în alt plan reprezintă o etapă firească a evoluției, ș.a.m.d. – sau, nu.

Implicarea lui Venus în evenimentul ultim din viața unui om cred că reprezintă o tema importantă de reflecție pentru orice astrolog prin multitudinea de interpretări care i se pot da – începând cu tentațiile cărora nu le putem rezista și mergând până la criteriile după care facem deosebirea între valori

Pentru exemplificare, am ales hărțile a trei personalități cunoscute:

  • Robin Williams, actor – (21 iul. 1951 – 11 aug. 2014) – Venus în tranzit la 29 gr. Rac peste Soare natal.

horoscop-robin-williams-deces

  • Gabriel Garcia Marquez, scriitor – (6 mart.1927 – 17 apr. 2014) – Venus în tranzit peste Soare și Jupiter natale.

horoscop-garcia-marquez-deces

  • Dinu Patriciu, om de afaceri, politician – (3 aug.1950 – 19 aug.2014) – Venus conj. Jupiter în tranzit peste Soare natal, trigon Luna natală, Saturn conj. Marte trigon Venus natală.

horoscop-dinu-patriciu-deces

Pornind de la denumirile pe care anticii le-au dat Afroditei și lui Venus, am făcut această mică cercetare din dorința de a verifica măsura în care planeta își aduce contribuția la momentul decesului. Desigur, contextul include și alți factori importanți și subliniez faptul că Venus participă într-un mod cel puțin interesant la acest eveniment, și nu îl determină.

În final, trec în revistă încă 19 exemple alese dintre hărțile studiate (am specificat doar aspectele în care Venus a fost implicată în momentul decesului):

  1. Michey Rooney , actor (23 sept.1920 – 6 apr.2014) – Venus în tranzit conj. Uranus natal, Marte – NN în tranzit peste Venus natală
  2. Shirley Temple, actriță în copilărie (23 apr. 1928 – 10 feb.2014) – Uranus în tranzit către Venus natală în Berbec – Venus fiind stăpâna nativității
  3. Lauren Bacall, actriță (16 sept.1924 – 12 aug.2014) – Jupiter în tranzit peste Venus natală în Leu, Venus în tranzit către Venus natală în Leu.
  4. Carlos Castaneda, antropolog, autor (25 dec. 1925 – 27 apr. 1998) – Venus în tranzit peste Soare natal în Pești, Uranus în tranzit peste Venus natală în As. în Vărsător.
  5. Albert I Prinț de Monaco, monarh (13 nov. 1848 – 26 iun.1922) – Venus în tranzit peste Jupiter natal în Leu, în trigon cu Venus natală, și Jupiter în tranzit peste As. Balanță (stăpânit de Venus)
  6. Carl Gustav al X-lea Regele Suediei, monarh (18 nov. 1622 – 23 feb. 1660) – Saturn conj. NN în tranzit peste Venus și NN natale, As. Balanță (stăpânit de Venus)
  7. Jeanne Calment, record de longevitate (21 feb. 1875 – 4 aug. 1997) – Venus în tranzit peste Lună natală, trigon Venus natală
  8. Tony Curtis, actor (3 iun. 1925 – 29 sept. 2010) – Venus în tranzit peste Saturn natal, Lună (stăpâna As.) în tranzit peste Venus natală
  9. Hari Houdini, iluzionist celebru (5 apr.1874 – 31 oc. 1926) – Chiron în tranzit peste Venus natală, Venus în tranzit peste Lună și NS natale
  10. Joan Rivers, actriță de stand-up comedy (8 iun. 1933 – 4 sept. 2014) – Venus în tranzit sextil (1 gr.orb) cu Venus natală și Mercur – stăpânul nativității
  11. Nina Cassian, poetă, jurnalistă, critic de film (27 nov. 1924 – 15 apr. 2014) – Venus în tranzit peste Marte conjunct Uranus natal, Venus în tranzit trigon Venus natală
  12. Dolphi Drimer, inginer, profesor universitar (16 nov. 1934 – 1 iun. 2014) – Saturn în tranzit peste Venus natală, Venus în tranzit în opoziție Jupiter-Mercur natale, Venus în tranzit trigon Marte (stăpânul nativității) natal
  13. Reuven Feurstein, medic, psiholog cognitivist renumit, de origine română (21 aug. 1921 – 29 apr. 2014) – Venus în tranzit peste Lună natală, Jupiter în tranzit peste Venus natală, Venus în tranzit în opoziție (la grad) Soare natal
  14. Adrian Iovan, pilot (8 iul.1958 – 20 ian. 2014) – Venus (Rx) în tranzit în opoziție (orb 18 min.!) la Soare natal, Lună (stăpâna nativității) opoziție Venus natală, Mercur în tranzit trigon Venus natală, Marte în tranzit trigon Venus natală
  15. Mihai Fotino, actor (14 sept. 1930 – 13 ian. 2014) – Venus conjunctă Soare în tranzit peste Saturn natal, Saturn în tranzit peste Venus natală
  16. Marioara Murărescu, folcloristă, realizatoare emisiuni TV (1 oct. 1947 – 30 ian. 2014) – Soare conjunct Lună în tranzit trigon Soare natal conjunct Venus natală (Venus fiind stăpâna nativității)
  17. Elena Baltacha, jucătoare profesionistă de tenis de origine ucraineană, (14 aug. 1983 – 4 mai 2014) – Venus în tranzit trigon (la grad) Marte natal în Leu, Venus în tranzit trigon (la grad) Jupiter natal în Săgetător, Soare în tranzit trigon Venus natală
  18. Szabolcs Cseh – (Szobi Csech), cascador, actor (11 dec.1942 – 1 aug.2014) – Jupiter în tranzit peste Venus natală, Soare-Jupiter în tranzit trigon la conjuncţia natală Soare -Venus
  19. Margareta Pogonat, actriță (6 mart. 1933 – 11 mai 2014) – Neptun în tranzit peste conj. Soare-Venus-NN natale, Venus în tranzit peste Uranus natal, Jupiter în tranzit trigon Venus natală .

Va urma…

MELANIA MARIN

melania-marin-autor


Venus – o abordare diferită (partea a II-a)

$
0
0

II – Venus și consecințele alegerilor tentante

Foto: Guillermo

Foto: Guillermo

Mitologia greacă și-a construit un tablou al figurilor ilustre, uimitor de asemănător modelului uman: amoral, ridicând la rang divin defecte umane capitale (viclenia, adulterul, incestul, paricidul și fratricidul, și în genere crima, vanitatea, trufia, lăcomia, nedreptatea).

Din galeria acestor personaje, revin la istoria Afroditei și a lui Venus, cunoscute atât la greci cât și la romani, ca zeițe ale frumuseții și dragostei. Raportându-ne la înțelesul astrologic, ele sunt una și aceeași zeitate, istoria lor fiind în principiu axată pe același tip de evenimente și aceeași structură de personalitate.

Afrodita era zeița greacă a iubirii. Spre deosebire de Venus, care la romani făcea referire cu preponderență la iubirea sexuală, trândăvie și desemna acele femei care-și etalau cu mare ușurință trupul ori și-l foloseau pentru obținerea avantajelor materiale, Afrodita era văzută suplimentar ca o zeitate a afecțiunii și a tuturor impulsurilor care stau la baza vieții sociale. Astrologia a preluat, deci, această semnificație de la Afrodita și nu de la Venus. Modul în care Afrodita s-a născut este controversat: după Teogonia lui Hesiod, ea s-a născut din spuma mării în care au fost aruncate organele genitale ale lui Uranus, deși, din Iliada lui Homer, aflăm ca ea a fost fiica lui Zeus și a Dionei. Afrodita s-a aflat în competiție cu Hera, “maica glie” și soția lui Zeus, ea specializându-se ca zeiță a iubirii, în sensul atracției fizice.

Este binecunoscută ipostaza ei de soție infidelă a lui Hefaistos – dar Afrodita nu se mulțumea să trăiască ea însăși în imoralitate, ci încuraja această atitudine sau o mijlocea.

În episodul cunoscut ca “Judecata lui Paris”, Afrodita a renunțat la orice scrupule pentru a influența hotărârea lui Paris de a o desemna pe ea cea mai frumoasă dintre zeițe.

În schimb, i-o promitea acestuia pe Elena, soția lui Menelau. Paris însuși era căsătorit cu Oinone. Răpirea Elenei de către Paris a provocat războiul Troian, pe lângă destrămarea familiilor celor doi. În cele din urmă alegerea pe care a făcut-o Paris – cedând tentației plăcerilor promise de Venus – i-a adus acestuia sfârșitul, dar și distrugerea cetății Troiei. Elena, după ce s-a căsătorit inclusiv cu fratele lui Paris, se pare că s-a reîntors la Menelau. Însuși Paris a solicitat ajutorul fostei soții, care însă l-a refuzat, ulterior Oinone sinucigându-se.

Pe scurt, câștigarea licitației mărului de către Venus, a provocat un șir de drame inutile.

Atât Afrodita cât și Venus, prezintă o latură nedemnă a feminității – ambele s-au remarcat prin imoralitate, indecență, subiectivism, manipulare, egoism, viclenie. Deși căsătorite, au avut o mulțime de amanți, atât printre zei cât și printre muritori, au avut copii din relațiile extraconjugale, iar urmările influenței lor asupra bărbaților au fost dezastruoase pentru aceștia. Hefaistos a fost umilit și nefericit, Paris și-a pierdut familia și a sfârșit-o jalnic, Menelau și-a implicat armata într-un război nedorit, Adonis a murit stupid, iar Ares, care oricum avea o fire zbuciumată, nu s-a ales cu mare lucru.

Peste toate acestea Afrodita/Venus e adevărat că era o zeiță frumoasă și atrăgătoare, dar era capricioasă, flușturatică și cam lipsită de caracter.
Este interesantă una dintre semnificațiile pe care astrologia o atribuie planetei Venus referitor la vestimentație, știut fiind faptul că zeița nu prea purta nici un fel de veșminte. În acest context, Venus s-a dovedit a fi promotoarea propriei frumuseți, nu neapărat ocrotitoarea frumuseții în general. Pe de altă parte, sub influența sa accentuată femeile devin simple “obiecte sexuale”.

Este paradoxal că, în astrologie, Venus stăpânește casa a 7-a și uniunea deoarece, din toată povestea descrisă mai sus, reiese incongruența sa cu instituția căsătoriei – ea neavând vreo afinitate cu acest sector al vieții. Junona și Luna da, Venus, însă, nu.

În practica astrologică, prezența planetei Venus în casa a 7-a în harta natală indică, frecvent, un partener de tip venusian: boem, sociabil, dar deseori gurmand, atras de plăceri, cam ușuratic și infidel. Doar în situații excepționale această poziție indică mariajul cu o persoană dotată cu un simț artistic deosebit sau chiar un artist – și asta deoarece, evident, artiștii nu se găsesc pe toate drumurile. Și chiar și în acest caz, de regulă ei nu sunt cei mai stabili parteneri…

Am observat că prezența planetei Venus în casa a VII-a hărții natale poate semnifica multe lucruri, dar nu este garanta fericirii conjugale. Dacă este fericire, atunci ea vine din altă parte a temei. De exemplu, stăpânul casei a VII-a, prin poziție și aspecte corelate cu stăpânul Ascendentului (deci al nativului însuși).

În AstrodataBank, la categoria ”Căsătorii fericite”, din 133 hărți prezentate, doar în aprox. 7,5% din cazuri, Venus se afla în casa a VII-a (dintre care, de două ori Venus retrogradă!). De cele mai multe ori casa a VII-a era ori lipsită de planete ori în acel sector se aflau Luna și – surprinzător – planetele lente: Uranus, Neptun, Pluton, Saturn, mai rar Jupiter.

Din cealaltă perspectivă, prezența în Ascendent a unui semn stăpânit de Venus predispune către o mare îngăduință față de propriile slăbiciuni, iar scopul nativului pare a fi obținerea plăcerilor, indiferent de natura lor, pe orice cale. În cercetarea pe care am făcut-o cu câtva timp în urmă pe hărțile unor criminali, am găsit deseori acest marcaj (desigur, el era relevant în contextul hărții luate în ansamblu!). Acei indivizi, pe de o parte, atrăgeau victimele prin aspectul lor plăcut, iar pe de altă parte considerau că acțiunile lor sunt firești, atâta timp cât lor le aduceau satisfacție.

Circulă pe net un citat, zice-se din Aristotel : “Fericirea este sensul și scopul vieții, întreaga finalitate a existenței.” Psihologic vorbind, omul, ca orice altă viețuitoare, are un singur scop – atât conștient cât și inconștient – obținerea satisfacției. Începând cu satisfacția găsirii hranei (pentru menținerea vieții fizice) până la satisfacția împlinirii sufletești și spirituale (pentru menținerea vieții psihice).

Mă întreb în ce măsură omul de astăzi (sau omul în general) reușește să facă distincția între sentimente și emoții, între furtuni hormonale și afectivitate reală. Pe baza statisticilor privind stabilitatea relațiilor afective, oficializate sau nu, rezultatul este evident: latura instinctuală a preluat conducerea. Corelația care se face între Venus și iubire mi se pare forțată, deoarece atracția sexuală nu înseamnă implicit iubire. De asemenea, nu văd legătura între Venus și căsătorie, deoarece, chiar dacă acest lucru este de dorit, totuși în realitate lucrurile stau diferit: căsătoriile se realizează din tot felul de motive, uneori halucinante, și doar arareori din iubire.

Căsătoria necesită maturitate emoțională, angajament, rezistență la situații uneori dificile – acel “împreună la bine și la rău”, implicare, disponibilitatea către compromis, dăruire, dorința de a construi pe termen lung, înțelegere reciprocă și încredere. În concluzie, o componentă saturniană. Așa înțeleg poziția “în exaltare” a lui Saturn în Balanță.

Căsătoria fericită și durabilă presupune iubire, respect și repere morale comune. Categoric, iubirea dintre un bărbat și o femeie are ca ingredient important atracția fizică, dar ea este similară unei singure rotițe dintr-un angrenaj complex – este importantă dar nu suficientă și nici determinantă.

Implicarea, responsabilitatea, planurile pe termen lung nu au de-a face cu Venus. Ea dorește doar bucurie de moment. Satisfacerea rapidă a plăcerii. Implinirea așteptărilor acum! Venus nu se referă nici la răbdarea de a aștepta un iubit, nici la grija și ocrotirea oferită copiilor, nici la legătura cu trecutul, tradiția, părinții, ea trăiește clipa și atât.

Venus arată vulnerabilitatea noastră față de aspectele fizice ale vieții, cât de ușor ne lăsăm în voia tentațiilor sau atrași de forma fără fond, zonele față de care avem o slăbiciune căreia nu îi putem rezista.

La un nivel mai subtil, Venus reprezintă capacitatea noastră de a discerne între valori, de a ne lăsa seduși de plăceri efemere, în dauna adevărurilor mai puțin atrăgătoare, dar profunde.

Filozofic și astrologic, provocarea lansată prin intermediul tentațiilor de Afrodita/Venus ne testează capacitatea de a selecta și gestiona bucuriile și plăcerile vieții, așa încât ele să fie împlinitoare și nu autodistructive. N-aș spune că Venus este întotdeauna chiar benefică – deoarece ne vulnerabilizează, și, seduși de surâsul ei cuceritor, putem pierde direcția foarte ușor.

Revenind la conexiunea pe care am făcut-o în prima parte a materialului între Venus și latura ei funestă, cred că anticii au sesizat corect riscul alegerilor făcute pe criterii hedonice. Calul Troian avea la exterior, o înfățișare cunoscută, frumoasă și plăcută – din interior, însă, s-a revărsat necazul…

Alegerea făcută de Paris, cu mintea unui bărbat obișnuit, este revelatoare. El nu a ales-o pe Hera, zeița care desemna demnitatea, familia, relația responsabilă, și nici pe Minerva, simbolul femeii drepte și înțelepte, ci pe Venus – cea adulterină, instabilă, coruptibilă și corupătoare. Făcând această alegere, cedând deci slăbiciunilor, supunându-se degringoladei hormonale, în detrimentul unei opțiuni lucide și de bun simț, el și-a prefigurat traiectoria care avea să-l ducă la faliment personal. Venus desemnează astfel, alegerile pe care le facem și care atrag după sine consecințele corespunzătoare.

Stabilirea ca obiectiv a satisfacțiilor senzuale, abandonarea în fața plăcerilor ne poate ruina și autodistruge, pe de o parte, pe de altă parte, toate bucuriile după care omul aleargă, considerându-le importante de-a lungul vieții – bogăția, frumusețea, distracțiile, sexualitatea – se năruie în fața destinației finale…

Pentru că, să o spunem deschis, cât ne aflăm sub semnul Scorpionului, doar două lucruri sunt sigure pe lumea asta: impozitele și moartea. În rest, totul e incertitudine… :-)

MELANIA MARIN

melania-marin-autor

Saturn în Săgetător și destinul convingerilor noastre (partea I)

$
0
0
Bocca della Verita. Foto: Tobias Abel

Bocca della Verita. Foto: Tobias Abel

Din 22 noiembrie Soarele intră în semnul Săgetătorului, iar stăpânul său, Jupiter, se află în Leu.

Mare veselie, entuziasm, libertate, dezinvoltură și disponibilitate de a trece la fapte mari, ținând cont și de prezența lui Uranus în Berbec. O astfel de ocupare a semnelor de foc poate deveni lesne o sursă de dinamism, optimism, efervescență, dorință de face dreptate, avânt revoluționar, planuri mărețe, ”ochi alunecoși și inimă zburdalnică” !

Cine s-ar gândi acum, cine ar mai avea timp de saturnisme?! De maturitate, obligații și eforturi, de cumpătare și disciplină?… Să ne bucurăm, deci!

Urmează vestea neașteptată: toată veselia va dura doar o lună… Pe terenul Săgetătorului, al creșterii și dezvoltării, va păși încet, dar apăsat, greoi și hotărât, Saturn.  Este un eveniment foarte important ce va avea loc în 23 decembrie 2014. Nu ne va fi lăsat prea mult timp de joacă. În momentul acela, Soarele se va afla la rându-i, într-un semn saturnian.

Intervalul 22 noiembrie – 25 decembrie este similar pauzei dintre extemporalul la chimie și teza la matematică. Este necesară și foarte binevenită, dar ceea ce este cu adevărat important abia de-acum urmează.

Domiciliul lui Saturn este Capricornul. La fiecare traversare a semnului de domiciliu, planeta își începe un ciclu, care cuprinde 4 faze: creștere până la pătrar, creștere  până la opoziție, descreștere până la pătrar, descreștere până la revenirea în domiciliu. Astfel, ciclul lui Saturn durează 28-29 de ani. În acest interval, au loc cele mai importante evenimente din viața noastră.  Saturn este planeta a cărei influență se resimte puternic deopotrivă la nivel personal, cât și la nivelul societății. Un tranzit saturnian nu trece niciodată neobservat.

Există, desigur o legătură, o continuitate între cicluri, și aceasta este asigurată de tranzitul lui Saturn prin semnul Săgetătorului, adică cei 2 ani – 2 ani și jumătate de dinaintea revenirii lui in domiciliu. Este extrem de important să știm cum revine el acasă, cu ce experiențe, cu ce așteptări și, mai ales, cu ce planuri. Perioada în care Saturn se află în Săgetător este laboratorul în care se prepară substanțele, se desenează  proiectele, se formulează ideile, se pregătesc uneltele, echipamentul, se procură fondurile pentru construcțiile pe care Saturn le va demara odată ajuns în Capricorn. Saturn, așa cum știm, merge întotdeauna cu planurile pregătite, el nu așteaptă să fie luat prin surprindere și nu se orientează la fața locului.

Pentru a înțelege schimbările majore la nivel structural care se petrec în perioada șederii lui Saturn în Capricorn,  avem nevoie să observăm ultima parte a ciclului saturnian, respectiv cei (aproximativ) 7 ani dinaintea revenirii în semnul de domiciliu – în speță,  momentul intrării sale în Balanță. Acela reprezintă debutul fazei pregătitoare pentru momentul revenirii în Capricorn, este punctul-cheie, perioada în care se identifică punctele slabe, uzate ale constructului (și alianța, ca expresie a Balanței, este tot un construct având ca obiect relația). Cum s-ar spune, intrarea lui Saturn în Balanță e “începutul sfârșitului” – următoarele două semne zodiacale reprezentând cuprinsul, respectiv încheierea.

Efectele la nivel personal:

În perioada octombrie 2009 – octombrie 2012 Saturn a tranzitat semnul Balanței. Noțiunea de echilibru a fost verificată, cu scopul de a fi stabilite limitele și condițiile acesteia. Toate relațiile, alianțele și colaborările au fost supuse testelor (inclusiv relația cu noi înșine!):  unele s-au destrămat, altele s-au consolidat.

Cele care au rămas neclarificate, într-un echilibru instabil ori forțat, au avut de suportat exigențele tranzitului saturnian prin Scorpion între octombrie 2012 – decembrie 2014.  Aceasta a fost o etapă de purificare profundă ca urmare a confruntării obligatorii cu durerile, toxinele, ilegalitățile, imoralitățile, erorile, compromisurile, disfuncționalitățile, spaimele, defectele, ambițiile, dorințele noastre, în raport cu ceva sau cu cineva.

Orice proces, de orice natură, început în perioada trecerii lui Saturn prin Balanță, s-a dezvoltat în perioada trecerii lui prin Scorpion. În bine sau în rău. S-a adâncit, s-a consolidat, a devenit proeminent. A fost o perioadă de aprofundare absolut  necesară, ce a însoțit confruntarea noastră cu cele mai crude adevăruri .

Intrarea lui Saturn în Săgetător reprezintă momentul în care, aflați în fața acestui adevăr, a stării de fapt, tragem concluzii, învățăminte. Ne primim recompensa ori suportăm consecințele greșelilor făcute în perioada anterioară, mai cu seamă în ultimul an, când Saturn în Scorpion făcea careu cu Jupiter în Leu. Dacă acțiunile au fost corecte și noi am fost cinstiți (iar acest lucru a necesitat un efort!), consecințele vor fi favorabile, iar roadele mulțumitoare. Dacă nu, prin sancțiunile primite, vom fi nevoiți să ne reformulăm principiile după care ne-am condus viața până acum. Este un moment în care ne sunt verificate convingerile tocmai pentru a fi nevoiți să facem o selecție riguroasă a lor.

Deși încrezători în propriile forțe, vom depune un efort suplimentar pentru a ne achita de obligații, pe care le vom resimți ca fiind restrictive. Dinamismul și seriozitatea se vor împleti, așa încât vom avea sentimentul că toată energia (care nu va lipsi, de altfel) ne este îndreptată către rezolvarea unui șir lung de obligații și responsabilități. Avem de învățat limitele posibilităților noastre, fără a renunța însă la încredere și la bucuria vieții.

În special Săgetătorii vor trebui să treacă (cu răbdare!) proba adevărului și a dreptății. Problema lor, de obicei, este că nu pot crede că ceilalți ar putea fi capabili de acte josnice, de minciună, de răutate, de egoism, de hoție. Este mica lor naivitate care le justifică întrucâtva, reputația de oameni buni, entuziaști, iertători, drepți. Tot în această perioadă, Saturn va forma un aspect de cuadratură cu Neptun aflat în Pești, de asemenea un semn jupiterian. Acest aspect îi va viza în primul rând pe Săgetători și Pești – ei vor trebui să se raporteze într-o maniera realistă la speranțele pe care le au. Se va pune în discuție întregul lor set de credințe, care pe unii i-a facut deosebit de vulnerabili în fața iluziilor. Construcțiile – planuri de viitor, afaceri, relații, carieră – bazate pe excese de orice fel  (inclusiv optimism exagerat), falsitate, ilegalitate, delăsare, se vor clătina.  Va fi nevoie de o selecție riguroasă a idealurilor și de formularea unui set de principii de viață realist.

Saturn în Săgetător desemnează obligativitatea adevărului și impune nevoia de a fi cinstiți până la capăt, dar fără a transforma franchețea în armă. Toate însușirile tipice ale acestui semn și pe care fiecare dintre noi le avem într-o oarecare măsură, prin influența lui Jupiter, a poziționării și ocupării semnului zodiacal Săgetător în harta natală,  necesită o reconfigurare, o gestionare mult mai atentă.

Este timpul să experimentăm influența lui Saturn în ipostaza de “străjer” însărcinat cu stabilirea și respectarea granițele privitoare la tendința noastră către exagerare: optimism rațional, dezvoltare controlată, bucurie motivată, pornirea în aventură după o cunoaștere prealabilă a situației și condițiilor, expunerea opiniilor doar după verificarea lor și lista poate continua. Este o perioadă în care cantitatea nu mai compensează lipsa calității.

Săgetătorii pot deveni dintr-odată autoritari și neiertători, pentru că vor simți că le fuge pământul de sub picioare. Se vor afirma Săgetătorii curajoși, înțelepți, cinstiți, drepți, cei înzestrați cu un simț autentic al valorilor și mai puțin cei predispuși către distracții și excese tipic jupiteriene.  Adevărul lor personal va rămâne valabil doar dacă acesta va corespunde adevărului divin. Va fi necesar să iși asume responsabilitatea propriei vieți, se vor maturiza și vor încheia o etapă  începută în toamna lui 2007, când Saturn tranzita semnul  Fecioarei și făcea ultima cuadratură față de semnul lor natal.

În perioada în care Saturn se va afla în semnul Săgetătorului, suntem solicitați să încheiem ceea ce am avut răgazul să rezolvăm pe parcursul trecerii sale prin Balanță, respectiv Scorpion. După ce au fost puse în discuție alianțele nepotrivite și au fost scoase la suprafață averi și afaceri murdare, urmează înțelegerea motivelor și conjuncturii care au dus la această situație și formularea unor concluzii. E nevoie apoi, de stabilirea unui set nou de norme, iar perioada trecerii lui Saturn prin Săgetător reprezintă creuzetul  acestui proces.

Va urma (despre efecte la nivel social)…

MELANIA MARIN

melania-marin-autor

Saturn în Săgetător și destinul nostru către UE (partea a II-a)

$
0
0
Foto: Patrick

Foto: Patrick

Săgetătorul este cel mai uman dintre semnele de foc, el orientându-și energia către sfera socială, către umanitate. Toate semnele mutabile au dorința de a interacționa cu semenii, dar Săgetătorul, supravoltat energetic, se distinge prin incapacitatea de a concepe existența fără oameni, lume, mulțimi. Un tranzit important prin acest semn zodiacal, catalizează și direcționează conștiința maselor. Astfel, oamenii simt imboldul de a se îndrepta unii către alții, concret sau prin forța gândului.

Dacă la nivel individual, tranzitul lui Saturn printr-un semn zodiacal este întotdeauna remarcabil, la nivelul societății însă, el nu determină obligatoriu evenimente, dar creează o anumită stare și mai ales, contribuie la efectul tranzitelor planetelor transsaturniene.

Așa cum am explicat în articolul din numărul precedent, actualul tranzit al lui Saturn prin Săgetător încheie un ciclu început în februarie 1988. Vom merge, însă, mult înapoi în timp, pentru a explica succint anumite evenimente ce au reflectat influența acestor tranzite. De asemeni, voi pune mai mult accent pe ultima parte a ciclului saturnian, de la intrarea sa în Balanță și până la revenirea în Capricorn.

În 1945 (Nodul Nord și Saturn în Rac – opoziție față de domiciliul său, și Jupiter în Balanță) Jean Monnet (nativ Scorpion – accesul la resursele altora) propunea un plan prin care putea fi preluat controlul asupra zăcămintelor de cărbune din Germania, pentru reconstrucția Franței după război. După o serie lungă de modificări ale proiectului, negocieri și tratative, în cele din urmă, a fost semnat acordul de înființare a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, prin Tratatul de la Paris, care a intrat în vigoare la 23.07.1952 (Saturn în Balanță – avea loc concretizarea planului de colaborare în scop de expansiune, gândit sub influența lui Jupiter în 1945).

În perioada ianuarie 1956 – ianuarie 1959 (Saturn în Săgetător), au avut loc cateva mutații importante în conștiința populației. Luna iunie a deschis un ciclu de evenimente violente: la Poznan, sub denumirea de „Vara poloneză”, avea loc o grevă, au fost incendiate clădiri publice și atacat sediul poliției politice. A urmat Revoluția Ungară, inițiată de studenți împotriva dictaturii și a ocupației sovietice (Săgetător – ideologia și libertatea) în octombrie – noiembrie 1956.

Consecințele acestui tranzit saturnian au fost neașteptate. Odată revenit în Capricorn în ianuarie 1959, Saturn a făcut sextil cu Neptun (comunismul) în Scorpion și trigon cu Pluton (puterea) în Fecioară: în același an a început războiul din Vietnam, iar în 1961 a avut loc Criza Berlinului – URSS a recurs la amenințări și a solicitat retragerea forțelor armate occidentale din Berlinul de Vest. Efectul concret l-a constituit ridicarea zidului Berlinului (Saturn în Capricorn). Comunismul a căpătat mai multă putere și a urmat o scurtă perioadă de înflorire a sa. Europa era clar împărțită în două. Din 1975 (Saturn în Rac – opoziție față de domiciliu) Europa intra din nou într-o perioadă de recesiune.

În 1980, Polonia, cea mai recalcitrantă dintre țările comuniste, avea să dea startul perioadei de cădere a acestui regim. După un lung șir de greve (Saturn în Fecioară cuadrat Neptun în Săgetător), care au culminat cu greva muncitorilor de pe șantierele navale de la Gdansk, a fost înființat sindicatul național independent Solidaritatea, la 17 septembrie 1980, cu doar 5 zile(!) înainte ca Saturn să intre în semnul Balanței, unde urma să facă o conjuncție cu Pluton – dezintegrarea unui sistem, aparent consolidat între 1959 și 1961 (Saturn în Capricorn), începuse.

„Supraviețuirea Solidarității a reprezentat un eveniment fără precedent nu doar pentru Polonia, un satelit al Moscovei condus pe un sistem comunist unipartit, ci pentru întregul bloc estic. Influența crescândă a Solidarității a condus la intensificarea și răspândirea idealurilor anticomuniste în întreaga Europă Centrală și de Est, slăbind regimurile comuniste.”

Între 1981 – 1985, Saturn a îndeplinit un rol extraordinar de important. După conjuncția cu Jupiter în Balanță în ianuarie și iulie 1981 (vezi momentul în care a fost propus planul lui Jean Monnet), a urmat conjuncția cu Pluton (tot în Balanță) în noiembrie 1982 și iunie 1983; apoi, între noiembrie 1983 – noiembrie 1985, Saturn și Pluton au tranzitat împreună Scorpionul, fără a face un aspect strâns, dar suficient pentru a adânci crizele, iar din noiembrie 1985 a intrat în Săgetător, unde se afla exponentul revoluțiilor și al progresului, Uranus.

Între noiembrie 1985 și februarie 1988 Saturn s-a aflat în Săgetător. A fost timp suficient pentru a obliga o societate întreagă să își reevalueze gândirea, credințele, reperele, să respingă minciuna și limitările, să adopte necondiționat, cu orice risc, în spiritul specific semnului jupiterian, adevărul și libertatea. În această perioadă a avut loc prăbușirea ideologiei comuniste, care a fost premergătoare prăbușirii sale fizice. În România a avut loc revolta muncitorilor de la Brașov din 15 noiembrie 1987. Inclusiv în republicile fostei URSS au apărut primele semne de creștere a naționalismului. Saturn în Săgetător accentuează nevoia de afirmare a individualității, dar restrânge toleranța față de influențele străine.

Liderul URSS Mihail Gorbaciov a anticipat aceste transformări și a încercat prin reformele cunoscute ca „perestroika” (reconstrucție) și „glasnost” (transparență) să vină în întâmpinarea lor.

Odată cu revenirea lui Saturn în Capricorn între februarie 1988 – ianuarie 1991, toată structura societăților din spatele Cortinei de Fier s-a modificat. Conjuncția pe care Saturn a făcut-o în Capricorn, cu Uranus și Neptun, a arătat limpede acest lucru – a realizat concret schimbarea neașteptată, prin disoluția vechii organizări.

„Cea mai mare surpriză a anului 1989 a fost rapiditatea cu care regimurile comuniste din Europa s-au prăbușit. Nimeni nu se aștepta la acest colaps în grup al regimurilor comuniste; eșecul lor devenise de multă vreme evident, dar nimeni – nici specialiștii occidentali, nici populația din țările comuniste și nici măcar disidenții – nu credea că ultimul deceniu al secolului XX va cunoaște o Europă liberă de comunism”(citat de pe situl Historia.ro)

Un moment semnificativ al căderii regimului comunist, l-a reprezentat decizia demolării zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989, când Saturn se afla din nou în Capricorn (ca și la momentul construirii lui), dar de această dată în conjuncție cu Neptun (și în același semn cu Uranus) și sextil cu Pluton, în domiciliu, în Scorpion.

Presiunea exercitată de planetele lente asupra semnului zodiacal Capricorn, care desemnează structurile și în special forma în care este structurată societatea, nu avea cum să permită situației să rămână neschimbată. Ceva în viețile oamenilor trebuia să se petreacă, iar zona geografică vizată era Europa. Din acel moment a reînceput extinderea planului conceput de Jean Monnet (Pluton în Scorpion – puterea și bogația obținută prin intermediului resurselor altora).

Acea Europă segregată după criterii politice a încetat să mai existe. Ciclul saturnian început în februarie 1988 a fost profund transformator, dar schimbările au avut loc cu o oarecare blândețe – având în vedere că, la momentul tranzitului prin Capricorn, Saturn făcea conjuncție cu Neptun, care aduce și o notă de blândețe, nu doar iluzii cu privire la o societate capitalistă ce doar oferă și nu cere nimic în schimb.

Ultimul tranzit al lui Saturn prin Balanță, între noiembrie 2009 – septembrie 2012, reprezintă faza de sfârșit a ciclului saturnian început în februarie 1988.

Astfel, pe 1 decembrie 2009, a intrat în vigoare Tratatul de la Lisabona, prin care Uniunea Europeană capătă personalitate juridică, funcția de președinte al Consiliului European devine una permanentă, se înființează funcția de ministru de externe al uniunii și s-a modificat modalitatea de vot în cadrul acestui organism. Deci Uniunea Europeana a devenit, din punct de vedere juridic, un stat. Constituția acestui stat, legea ei supremă, încă nu a fost adoptată de toate țările membre. Dar regulile stabilite privind modalitatea de vot (conform Tratatului de la Nisa) au rămas valabile până în 2014. După 2014 (odată cu intrarea lui Saturn în Săgetător), probabil se mizează pe o modificare a convingerilor cetățenilor (mai cu seamă a celor spirituale, religioase) și, implicit, pe o acceptare largă a acestui act normativ. Odată acceptată Constituția de către alegători, Statul European este gata. Deci identitatea națională a cetățenilor săi va trece în plan secundar.

Planul propus de Jean Monnet, în 1945, era în pricipiu un mod amiabil prin care Franța își atingea anumite interese proprii speculând vulnerabilitățile Germaniei de la vremea aceea. El viza plasarea producției comune de cărbune și oțel sub responsabilitatea unei autorități comune, independente, la care puteau adera și alte state. S-a propus o formulă numită „integrare” (vă sună cunoscut?), în care statele transferă unele competențe proprii către o nouă entitate supranațională. La vremea respectivă au aderat la declarația guvernului francez: Germania de Vest, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg.

Din 2017, odată cu revenirea sa în semnul Capricornului, Saturn va începe un nou ciclu, dar unul special, deoarece, Saturn, revenit în domiciliu, îl va întâlni de această dată pe Pluton. Integrarea va fi obligatorie. Este de așteptat o transformare a capitalismului însuși, într-o formă de organizare non-concurențială.

Avem acum timp, între decembrie 2014 și decembrie 2017, să gândim, să înțelegem, să formulăm, să spunem, să îndreptăm, să căutăm soluții.

Pe parcursul tranzitului său prin Săgetător, Saturn va mai face câteva aspecte remarcabile, pregătitoare în vederea acelui moment. Cuadraturi cu Neptun din Pești (iunie 2015, iunie și septembrie 2016) – ce pot provoca o criză în sistemele de asistență socială, o criză a spiritualității și încrederii, o criză a stării de sănătate a populației în general, cât și o diminuare a circulației persoanelor în afara granițelor și necesitatea rezolvării unor aspecte importante și urgente în acest sector. Apoi o serie de trigoane cu Uranus în Berbec (multe aspecte de la semn la semn și perfectarea aspectelor în decembrie 2016, mai și noiembrie 2017), ceea ce reprezintă perioade în care pot fi găsite soluții total neașteptate la problemele anterior menționate.

Se presupune că ne vom afla la vremea aceea, într-o nouă formă de organizare a societății, care, însă, are rădăcinile în ceea ce există deja.

Jean Monnet, considera că „unitatea europeană a fost nu un scop în sine, ci doar o etapă pe calea organizării lumii de mâine” și că „Nu va fi pace în Europa dacă statele sunt reconstituite pe baza suveranității naționale… Țările Europei sunt prea mici să garanteze populației necesarul de prosperitate și dezvoltare socială. Țările europene trebuie să se constituie într-o federație.”

În harta sa natală, Saturn se afla în Leu și Jupiter în Săgetător. Începând din 23 decembrie 2014, noi vom trăi… oarecum asemănător: Saturn în Săgetător și Jupiter în Leu. Rămâne de văzut dacă vom înțelege corect esența afirmațiilor sale…

MELANIA MARIN

melania-marin-autor

Compatibilitatea în relația afectivă – metodă alternativă de verificare

$
0
0
Foto: Elton Harding

Foto: Elton Harding

Una dintre preocupările importante ale celor ce studiază și practică astrologia este cea de a veni în întâmpinarea solicitărilor consultantului sau a clientului. Majoritatea horoscoapelor difuzate în media fac predicții despre sănătate, dragoste și bani. Dacă sănătatea și banii țin (mai mult sau mai puțin) de voința și predispozițiile proprii, atunci când e vorba despre dragoste problema se complică, deoarece în ecuație intervin “necunoscute/necunoscuți”.

Studiul sinastriei este o metodă simplă și larg folosită astăzi pentru stabilirea compatibilității între două persoane. Se pot face sinastrii pentru evaluarea relației între nativ și diferite persoane – copil, partener de viață, colegi, șefi, asociați, rude, prieteni, animale de casă, terapeut – sau chiar față de un spațiu geografic (oraș, țară) ori o companie angajatoare. În materialul de față mă voi referi strict la compatibilitățile afective.

În studiile și articolele recente am găsit supuse analizei, pentru argumentarea unei metode, câteva cupluri celebre, despre care se zice că funcționează minunat. Adevărul este că noi nu știm cum funcționează în realitate acel cuplu. Doar cei doi, în intimitatea vieții lor, știu dacă lucrurile merg ca pe roate ori sunt nevoiți să facă un șir de compromisuri neplăcute. Nu știm dacă sunt fericiți cu viața pe care o duc ori încă nu și-au anunțat public despărțirea, dacă sunt un cuplu cu adevărat sudat ori sunt suficient de discreți încât să nu exteriorizeze disfuncționalitățile. Există cupluri stabile, durabile și nefericite, la fel cum există cupluri foarte fericite, dar pe termen scurt. Cuplurile ideale, fericite și durabile sunt destul de rare.

De aceea, atunci când se solicită o analiză a compatibilității, răspunsul este foarte nuanțat. Cred că dificultatea este mai mare pentru cel consiliat pentru că vine cu anumite așteptări. Răspunsurile primite s-ar putea să nu corespundă cu speranțele sale. Alteori analiza astrologică poate scoate la iveală oportunități pe care nativul nu le observase sau variante pe care nu le luase în calcul.

Așadar, ce evidențiem într-o sinastrie în care o fată și un băiat jură că în momentul acesta se iubesc de nu mai pot? În general, reliefăm punctele forte și atragem atenția aspra zonelor vulnerabile ale relației. Dar cum procedăm când doar unul dintre cei doi se prezintă la consultație? De multe ori, însăși solicitarea consultației indică anumite îndoieli față de partener sau chiar față de propriile sentimente. Sau persoana are nevoie de o reasigurare că lucrurile merg în direcția dorită. Direcție care pendulează, în principiu, între două sensuri: doar o relație pasageră sau speranța unei căsnicii. Acestea două sunt determinate, la rândul lor, de… cele mai diverse motive.

Tehnica frecvent utilizată pentru stabilirea compatibilității este sinastria, care presupune compararea hărților natale ale celor doi parteneri, pentru a deduce gradul de înțelegere dintre ei, din toate punctele de vedere: fizic, emoțional, intelectual, spiritual. Primul pas în această analiză îl reprezintă, desigur, studiul celor două hărți separat, pentru evaluarea disponibilității afective a fiecăruia.

Tema compusă reprezintă cel de-al treilea pas, ea reprezintă o hartă în sine și este rezultanta hărților celor doi.

O metodă foarte simplă, care aduce informații importante referitoare la așteptările celor doi parteneri, și pe care am aplicat-o cu succes, o reprezintă situarea planetelor în decani, folosind ordinea semnelor în funcție de triplicități. În programul Astrolog 5.40 acest lucru este posibil fără efort din partea astrologului, accesând pe harta nativului: Settings – House settings – Show decans.

Deși reprezintă părți integrante ale semnului zodiacal căruia îi aparțin, decanii au o coloratură aparte. Fiecare dintre cei 3 decani exercită o influență corespunzătoare semnului zodiacal pe care îl stăpânește, respectând ordinea semnelor din acelasi element, primul fiind chiar semnul respectiv. (De exemplu, decanii Berbecului sunt: Berbec, Leu, Săgetător. Decanii Fecioarei sunt: Fecioară, Capricorn, Taur. Decanii Peștilor sunt: Pești, Rac, Scorpion. ș.a.m.d.)

Hărțile prezentate în acest format au un aspect ușor bizar și, mai ales, ilogic d.p.d.v. al regulilor astrologice (de exemplu, Soarele poate face cuadratură cu Mercur) – dar ele oglindesc foarte fidel concordanțele dintre parteneri. Un alt avantaj îl reprezintă schițarea trăsăturilor nativului, pornind de la acest mod de interpretare (de exemplu, Soare la 23 grade Rac, înseamnă Soare plasat în al treilea decan, cel ce corespunde Peștilor; nativul are trăsături pisceene mai pronunțate, pe fondul unei structuri de Rac – este hipersensibil, versatil, mai predispus imoralității, delăsării, viciilor, dependenței de ceilalți).

În principiu, urmărim superpozițiile planetelor din hărțile celor două persoane – în special a planetelor interioare. Plasarea în același semn este considerată conjuncție, acesta fiind cel mai puternic aspect într-o sinastrie și evidențiază o concordanță accentuată, din punct de vedere structural, a celor doi. Pentru o corelare cât mai bună a datelor, se compară atât harta natală a unuia cu harta având planetele situate în decani a celuilalt, cât și ambele hărți cu planetele situate în decani. Aceasta din urmă este, de obicei, cea mai relevantă.

Într-un articol publicat cu ceva timp în urmă, Mihaela Dicu a prezentat Teoria recepțiilor mutuale în astrologia relațională, ca argument pentru stabilirea compatibilității într-un cuplu, atunci când tehnica sinastriei pare a nu oferi informații prea concludente. Spre exemplificare, a supus studiului cuplul Tom Hanks – Rita Wilson, exemplu pe care îl voi folosi și eu.

Un alt cuplu, la care se face referire deseori în expunerile de acest gen, este Brad Pitt – Angelina Jolie.

Și bineînțeles, clasicii Paul Newman – Joanne Woodward.

Folosind ca exemple aceste 3 cupluri, vă rog să urmăriți poziția planetelor celor 2 nativi din fiecare cuplu și a punctelor importante din temă (AS, Nodul Nord, Lilith) în același semn, folosind plasarea planetelor în decani. Consider că hărțile sunt suficient de grăitoare pentru a vă lăsa să trageți propriile voastre concluzii.

1. Tom Hanks & Rita Wilson

Atentie, hartile reprezinta pozitiile planetelor natale in decani!

Atentie, hartile reprezinta pozitiile planetelor natale in decani!

2. Brad Pitt & Angelina Jolie

Atentie, hartile reprezinta pozitiile planetelor natale in decani!

Atentie, hartile reprezinta pozitiile planetelor natale in decani!

3. Paul Newman & Joanne Woodward

Atentie, hartile reprezinta pozitiile planetelor natale in decani!

Atentie, hartile reprezinta pozitiile planetelor natale in decani!

MELANIA MARIN

melania-marin-autor

Șalău pane în sos meuniere

$
0
0

zodia-salau

Azi nu voi vorbi despre nicio planetă, despre nicio stea. Oricum sunt doar vreo 10 – puține față de câte stele (verzi) am eu în cap de obicei!

Am momente de delfin și altele de rechin. Mă impresionez de nu mai știu de mine, îmi explodează sufletul de bucurie sau de durere, dar, dacă adulmec mirosul nedreptății, îmi apare instantaneu înotătoarea dorsală pe spate. Toleranță, toleranță, dar să nu te bazezi forever pe asta!

Pot să înțeleg situații de o absurditate rară. Acolo unde ceilalți sunt indignați, oripilați ori fac gălăgie și se iau la păruială, eu pot să stau și să privesc ca un arbitru de tușă: ce-au ăștia, frate?!…

Nu vreau să pătrund în gândurile omului ca Scorpionul – prin ochii lui, radiografiindu-l. Nu. Uneori nici nu-i nevoie să-l privesc. E de-ajuns să fiu prin preajmă pentru ca antena mea naturală de GSM să înceapă să recepteze semnale: emoții, gânduri, stări… intenții…

X- ulescu îmi vorbește de vreo jumătate de oră, iar eu privesc candid, dar n-aud nimic din vorbăria lui: aud ceea ce gândește și NU spune… Ar putea foarte bine să tacă – oricum se vede iritarea în gestul cu care-și încheie grăbit un nasture de la jachetă. Rostește zâmbind convingător: “Mă bucur că pot discuta cu dvs.!” Hellooo! Izbucnesc în râs, n-are nicio legătură cu ce gândea. Iar acum își spune “Asta e nebună!”. Eu, sunt nebună?! El abia reușește să-și gestioneze viața, se agață de tot felul de pretexte ca să pară mai sigur pe el, aleargă după bani, mașini, vacanțe în Tahiti, cai-verzi-pe-pereți, și?! La ce-l vor ajuta toate astea? Mâine s-ar putea să dea tramvaiul peste el și a alergat de pomană. Care dintre noi e mai nebun?! Eu, care las să treacă și ziua de azi, pentru că mâine cerul va fi mai senin și pătrunjelul mai verde (și, dacă nu mâine, atunci poimâine!), sau el, care aleargă necontenit după plăceri efemere? Hei, domnu’, să-ți spun ceva: și eu, care nu alerg, și dumneata care faci curse contra-cronometru, tot acolo vom ajunge mai devreme sau mai târziu! Mi-e milă de el că nu-și dă seama, am încercat să le explic și altora, dar unii nu puteau, alții nu voiau. Păcat!

Bine, e adevărat că am ajuns într-un post bun și am mai mult decât îmi e necesar ca să pot trăi decent. Dar, dacă am realizat ceva în viață – am scris câteva cărți, conduc o firmă, am o reputație – am și muncit pentru asta. Și cu siguranță există Ceva sau Cineva acolo sus, care m-a susținut și m-a ajutat la nevoie; chiar dacă n-am mărturisit nimănui, eu știu

Cineva m-a întrebat odată dacă nu mi-e urât singură. What?! Care singurătate?! Câteodată nu mai am loc nici măcar eu în viața mea. Vorbeam cu cineva la telefon și m-am trezit spunând ceva ce nu gândisem. Oooops, mi-am zis, vorbește gura fără mine. Dar, din partea cealaltă a urmat o pauză, apoi întrebarea, consternată: “De unde știai?!” “Păi, nu știam, așa mi-a venit! E clar, prind posturi străine”. “Ai ghicit!”, mi-a spus. Nu, n-am ghicit, pur și simplu am fost în locul său pentru o fracțiune de secundă; fără să știu, se întâmplă.

“Ești nebună!” Mă tem de nebuni. Nebunia se vede întotdeauna în ochii omului, nu-i nevoie să spună sau să facă ceva anume. Mă tem că, privind nebunul, aș putea din greșeală să intru în papucii lui și apoi în caruselul gândurilor lui: încâlcite, goale, zbuciumate, fioroase, gălăgioase, deșarte, triste, nesfârșite…

Dacă n-aș cunoaște rătăcirea aceea, nu m-aș teme. Doar cine a fost acolo poate înțelege. Doar cine a fost, măcar pentru o secundă, în locul lui știe cât de dureroasă poate fi noaptea minții. Altfel, treci pe lângă el cu indiferență și dispreț: “Eh, e un nebun”.

Când îmi vorbești și-ți răspund – dar vezi că ochii mei privesc prin tine, dincolo de tine, atunci să știi că te privesc cu ochi de Pește. Veșnic deschiși (ce, ai văzut pește să clipească?) dar deschiși către înlăuntru. Ai văzut filmul “Eyes wide shut” ? …Era vis? …Era realitate? …Era sinceritate, era trădare? Ce era, de fapt? O veșnică pendulare între două lumi: ce știi și ce nu știi. Între ceea ce poți atinge și ești convins că există, și ceea ce există, dar n-ai habar pentru că nu vezi și nu poți atinge.

Nu-ți pierde vremea să mă convingi cu tratate științifice, experimente de laborator și concluziile cercetătorilor britanici. Mă plictisești! Eu știu ceea ce văd eu există – n-ai ajuns tu, încă, să vezi, dar, într-o zi sau într-o noapte, vei vedea. Într-o altă viață te vei naște și tu pe la sfârșitul iernii și începutul primăverii. Până atunci, eu știu mai bine, crede-mă! Și dacă nu mă crezi, e treaba ta!

Uite, îl vezi pe cerșetorul ăla, o să fii surprins cât de rezistent poate fi! Stă acolo, pe trotuar zi de zi, pe jos, în frig, pe asfaltul tare. Tu ai putea? După 5 minute ți-ar înțepeni toate oasele, ți-ar îngheța …, vorba ceea, te-ai strâmba că e murdar pe jos. Și totuși el rezistă, te-ai întrebat cum? Eu m-am întrebat. Cred că rezistă pentru că e mai puternic decât tine, cel căruia îi cerșește mila. Ăla prăpădit și ca vai de el e mai puternic decât tine, care nu-ți poți așeza fizicul decât pe o canapea ”confy” cumpărată cu 3750 de ron de la Mobexpert. Ahm!…

Am cam sărit de la una la alta, știu. Ce-ai spus? Că sunt tăcută, de ce nu zic nimic?! Ha, ha, eram ocupată, știi, nu mi-am dat seama că tu nu auzi ce gândesc eu! Ce spui?, că am o privire pierdută? Sunt aici, da!…

Știam un băiat despre care prietenii lui ziceau că bea, că e neserios, că își înșeală nevasta, că n-are serviciu, că face tot felul de șmecherii. Îți dai seama ce traume o fi avut omu’ ăla, dacă simțea nevoia să bea ca să uite de toate? Și cât de disperat era că nu e iubit de-ajuns și alerga dintr-o parte în alta după un strop de iubire? Prietenii ăia ai lui nu-l prea înțelegeau, săracu’! Și cu criza asta, unde să-și găsească de lucru? Vai de capu’ lui! Lasă, dă-mi mie să duc și sacoșa aia dacă te doare umărul!…

Nu, nu mai am cizmele alea maro cu cataramă, care-ți plăceau ție. S-au stricat anul trecut când am fost la marșurile împotriva RMGC. Am fost în fiecare duminică. E revoltător ce se petrece acolo, oamenii ăia vor muri cu zile! Și țăranii de la Pungești, vai, stau zi și noapte în corturi și protestează, cu copii, cu bătrâni. Au dreptate!! Reacția Guvernului e inacceptabilă, am scris un articol-protest pe blogg. Sper să fac rost de o mașină să merg până acolo!
A, pisica a rămas afară? Hai, draga mea, și ce dacă lasă urme de labuțe pe parchet, uite, șterg imediat! Sărăcuța, înghețase afară. Sunt 18 grade azi? Ce repede a venit primăvara anul ăsta!

A, ziceam despre Y- cescu că mă întreba cum de stau singură. Nu înțeleg ce vrea, că doar nu stau pe banii lui!…Știi părculețul de la capătul cartierului? E acolo un canal, au deviat cursul unui pârâu când s-au construit blocurile de aici. Pe mal sunt sălcii, e verdeță, mă plimb pe acolo des, e tare frumos. Îmi zâmbesc florile, mă mângâie vântul, vine acolo o ciocârlie și susține niște concerte, unice! Vorbesc cu norii, frunzele mă salută de fiecare dată când ne vedem. Sunt câțiva copăcei pe care îi știu după nume: unul e Cireșică, altul, așa mai înalt, e Majestate, mai sunt vreo doi încârligați – nu știu cum au crescut așa – aceia sunt Abel și Cain. Da, unul e mai viguros, noduros și curbat către pământ; celălalt e mai firav, subțirel, dar a crescut mai înalt, parcă ar vrea să atingă cerul…

Am fost aseară cu niște prieteni dragi, foooaaarte haioși, sunt actori în trupa “Pe butoaie”. Am stat cu ei până târziu. Am luat șalău pane în sos meuniere și o sticlă de Chardonnay – știi cum a fost? De vis!

*

Tocmai ați fost martorii unei incursiuni în lumea interioară a nativului Pești. El percepe viața și realitatea într-o manieră diferită de a celorlalte semne.
Cuvintele din titlu se regăsesc în cele de final, așa cum și Peștii simbolizează o ciclicitate – un semn mutabil de sfârșit, care anunță un nou început.
Nativul Pești, stând față în față cu sine (peștele din farfurie), e capabil să se accepte și într-o formă modificată (pane) și influențat de factori externi (sosul de capere), acceptând tovărășia altor specii (vinul), bucurându-se de propriul sacrificiu (e prăjit, totuși).
În ultimele două cuvinte am concentrat esența întregului monolog: este fericit în și de propria lume iluzorie…

MELANIA MARIN

melania-marin-autor

Viewing all 48 articles
Browse latest View live